Valmieras Ziņas

Uztura speciālistes padomi veselīgākām Jāņu svinībām

Lasīšanas laiks: 6 min

Gada vasarīgākie svētki ir klāt! Kā tos nosvinēt veselīgās noskaņās, nepārvēršot tos par attaisnojumu neveselīgai ēšanai un neveselīgu ieradumu kultivēšanai? Kas palīdzēs justies labi un izbaudīt svētkus? Padomos dalās sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Jāņi ar ziedu vainagiem, uguni, gada īsāko nakti ir vieni no skaistākajiem un maģiskākajiem gada svētkiem. Interesanti, ka Jāņos ievērojam tradīcijas, kādas ir godājuši mūsu senči ,– ēdam sieru, dzeram alu, pinam vainagus un kuram uguni. Un to dara pat tie, kuri ikdienā var būt pat nepiedomā pie senču tradīcijām. Mēs esam ar Jāņu svinēšanu unikāli visā pasaulē – jo, ja meklē, cik tad tautu svin vasaras saulgriežus, tad to nav daudz. Pat, ja šie svētki ir zināmi, tad reālus ēdienus, dzērienus un tradīcijas citviet zina vien retais.

Jāņu svētku galds

Plānojot Jāņu galdu, būtu svarīgi apzināties, kādas ir tradīcijas un kas Jāņos tiek darīts, uzsver L. Sondore. Ja būsiet laukos, tad neiztrūkstoša ir gatavošanās Jāņu vakaram – puiši iet pēc meijām, gatavo ugunskura vietu, meitas dodas ziedu pļavā, tiek gatavots cienasts, klāts galds. Ir svarīgi saprast, ka Jāņi nav nemitīgs ēšanas un dzeršanas maratons diennakts garumā ar radio fonā… Mēs dziedam, dejojam, ejam rotaļās, esam kustībā. Ja esam pilsētā – mēs varam rotāt savu istabu, uzklāt skaistu galdu, uzpīt vainagu un nodziedāt kādu dziesmu.

Uztura speciāliste iesaka: “Plānojot Jāņu galdu, goda vietā liksim pašu sietu sieru, apaļu, dzeltenu kā sauli un, saņemot no saimnieces siera gabaliņu, saņemsim saules spēku. Ieteiktu ikvienai namamātei pamēģināt kaut reizi mūžā ļauties siera siešanas burvībai – pagatavot tradicionālo sieru ar ķimenēm, tad izmēģiniet ar zaļumiem, garšvielām, sēkliņām. Sieru var gatavot gan ar sviestu, gan liesākajā variantā bez. Lai siers sanāktu perfekts – nesteidzieties, pagatavojiet to pāris dienas pirms svētkiem. Ja siesiet sieru iepriekšējā vakarā, tas būs mīkstāks. Es parasti gatavoju vairākus lielākus un mazākus siera rituļus, lai līgotājiem ir prieks! Neierastāks, bet ļoti gards, ir siers ar čili, baziliku un saulē kaltētiem tomātiem. Mājās gatavotam sieram var košākai krāsai pievienot kurkumu, arī ja izmantosiet lauku vistu olas, siers būs dzeltenāks. Rūpnieciski gatavotam sieram izmanto pienu, pienskābo baktēriju ieraugus, fermentus, cietinātāju, kalcija hlorīdu, beta karotinoīdu krāsai. Ja sieru nesienat paši, atliek vien veikalā atrast savējo! Ja Jāņa bērni ir atnesuši vairākus veikala sierus – tos var grilēt, pasniegt ar medu, ievārījumu, zaļumiem.”

Jāņu siera recepte

  1. Sondore iesaka savu iecienītāko Jāņu siera recepti: “Bieži receptēs izmanto 5 litrus piena, es ņemu mazāk un siers sanāk ļoti labs. Olas reizēm lieku veselas – tas ir pēc izvēles. Ja zinu, ka izmantošu olu baltumus citur, tad izmantoju tikai dzeltenumus. Neuztraucieties, ja nav lauku piena – esmu gatavojusi no veikala piena un biezpiena – sanāk ļoti labi! Turklāt – tas nav sarežģīti!”

Pagatavošanai nepieciešams:

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta (var likt arī 100 g)
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma sanāks aptuveni 1,4 kg siera.

Pagatavošana: pienu uzkarsē, pievieno biezpienu un maisa, līdz atdalās sūkalas. Tad nokāš, liek atpakaļ katlā, pievieno sviestu, olas, garšvielas pēc izvēles un sāk maisīt. Masu maisa, līdz tā maina savu konsistenci un atdalās no katla malām, tad liek marlītē un noslogo.

Marinējiet un gatavojiet paši!

Jāņu galdam būtu jābūt bagātam, bet tas nenozīmē, ka pārpilnam ar neveselīgām uzkodām un saldām limonādēm, uzsver uztura speciāliste. Gaļu vai zivis saimnieki var laikus iemarinēt – marinādēm noderēs garšvielas, kāds sīrups, piemēram, cidoniju, jāņogu, vai ābolu sula. Gaļu var marinēt zaļumos – izops, estragons, timiāns, svaigs rozmarīns un citi zaļumi būs labi sabiedrotie gaļai un zivīm. Arī smalki sakapātās skābenēs kopā ar eļļu būs izcila marināde. Tieši šajos svētkos gaļu cep uz dzīvas uguns – sagatavojot malku, tad ogles un kārtīgi izcepot. Uz uguns var sacept dārzeņus, sēnes, var grilēt sieru, tofu.

Noteikti galdā celsim visa veida zaļumus – tie ir ne vien vērtīgi, bet papildinās svētku galdu ar savu košo krāsu un garšu. Zaļumus un dārzeņus gan nevajadzētu jaukt ar treknām mērcēm vai majonēzēm, bet pasniegt kopā ar sieru, maizi, gaļu, zivīm, ugunskurā ceptiem ēdieniem. Atcerēsimies, ka šķīvja princips nekur nepazūd arī Jāņos – puse šķīvja dārzeņi, ¼ olbaltumvielas un ¼ ogļhidrātus saturoši produkti.

Lai Jāņu galds būtu veselīgāks, pīrāgiem izmantojiet pilngraudu, miežu vai Speltas miltus, cepiet rudzu maizi! Kurzemnieces ceps sklandu raušus, kuru pildījumu var variēt katra saimniece pēc savas patikas.  Pie biezpiena sacepumiem var izmantot zirņu miltus. Goda vietā liksim medu – tas labi garšos kopā ar rudzu maizi vai uz siera šķēles!

Ja viesi sabraukuši jau no rīta un piedalās mājas, pagalma rotāšanā, tad saimniecei būtu jāpadomā par sātīgām pusdienām – var pagatavot miežu/kartupeļu biezputru – bukstiņputru, grūbas ar saknēm un, piemēram, tītara gaļu, kādu ugunskura zupu, ugunskurā ceptu gaļu vai zivis. Ja viesi būs paēduši, tad nebūs vēlmes visu laiku kaut ko uzkost, našķēties. Būtu labi padomāt, lai galdā būtu pietiekami daudz svaigu dārzeņu – sagriezti palielos gabaliņos, viegli paņemami. Ja saimniece cep mājās maizi – var mēģināt izcept pildītu pilngraudu maizi ar pupiņām, saknēm, malto gaļu. Kopā ar svaigiem dārzeņiem šāds maizes gabals remdēs izsalkumu. Noteikti uz galda būtu jābūt ūdenim vai bērzu sulām, ko padzerties, nevis saldajām veikala limonādēm!

Farmaceita padoms

Zanda Ozoliņa iesaka jau savlaicīgi padomāt par to, lai nākamajā dienā pēc svētkiem justos labi. Pirmās dienas maltīti ieteicams aizstāt ar ko vieglāku, lai organisms spētu tikt galā. Ja tomēr otrā dienā jūtaties daudz sliktāk, nekā cerēts, tad svētku aptieciņā šādam nolūkam noderēs gremošanas fermenti un aktivētā oglīte. Ja alkoholiskos dzērienus lietojat tikai svētku reizēs, lai izvairītos no nākamās dienas nepatīkamajiem simptomiem, talkā nāks uztura bagātinātāji, kas ir lietojami svinību dienas beigās pirms miega. Tie ļoti labi mazina alkohola izraisītās sekas, jo palīdz uzturēt normālas aknu un gremošanas funkcijas. Ir arī tādi otrās dienas simptomu mazinātāji kā aspirīns ar C vitamīnu (taču tos vēlams nelietot tukšā dūšā), kā arī augu kokteilītis, kas palīdzēs detoksikācijas sistēmām, normalizēs glikozes metabolismu un uzlabos gremošanu.

Nereti aktīvu svinību sabiedrotie diemžēl ir arī dažādi sasitumi un tulznas. Tādēļ, ja plānotas aktīvas svinības, ieteicams laikus sagatavoties – nodrošināties ar pretsāpju gēlu un elastīgo saiti. Dejotājiem ieteicams nodrošināties ar prettulznu plāksteriem, vēlams gela veidā, kas ļoti labi mazinās iekaisumu un sāpes. Kā arī neaizmirst par odiem un ērcēm, laicīgi iegādājoties repelentus! Ja kāds no knišļiem tomēr iekodis, sasmērējot koduma vietu ar antihistamīna gelu, mazināsiet sāpes, tūsku un iekaisumu.

Lai izdodas priecīga un veselīga līgošana!

SIA SolarRoof Solution, reģ. Nr. 40203610314aicina darbā  KURJERU Galvenie pienākumi: - nodrošināt labu servisu piegādājot un saņemot korespondenci no mūsu klientiem (Latvijā un ārvalstīs); - Veikt sūtījumu, preču vai dokumentu savlaicīgu piegādi klientiem norādītajās adresēs; - Komunicēt ar klientiem piegādes laikā;  -Saudzīgi apieties ar transportējamo preci un ievērot drošības prasības; -Ievērot ceļu satiksmes noteikumus un darba grafiku; -Nodrošināt profesionālu un laipnu apkalpošanu; -Spēja doties regulāros komandējumos uz Vāciju. Prasības: - precizitāte un atbildības sajūta; - B kategorijas autovadītāja apliecība; - autovadītāja pieredze ne mazāka par 2 gadiem; - spēja orientēties un prasme izmantot navigāciju; - Vēlamas vācu valodas zināšanas komunikācijai ar klientiem Vācijā; - punktualitāte – spēja plānot savu laiku, stresa noturība; - augsta atbildības sajūta par uzticētajām materiālajām vērtībām; - spēja pieņemt lēmumus un patstāvīgi apgūt jaunas prasmes; - spēja un vēlēšanās strādāt komandā, uzņemties iniciatīvu un atbildību. Vakancei pieteikties sūtot CV uz e - pastu: solarroof@inbox.lv Profesija: KURJERS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Straupes iela 2C, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-09-30 Darba sākšanas datums: 2025-07-29 Kontaktpersona: Tatjana Vrubļevska

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldība aicina pieteikties uz Matīšu pamatskolas direktora/-es amatu (uz nenoteiktu laiku) Ja Tev ir vēlme: • plānot un vadīt Matīšu pamatskolas (turpmāk – Skola) stratēģisko attīstību; • nodrošināt kvalitatīvu izglītības procesu, jaunā izglītības satura ieviešanu un profesionālu pārmaiņu vadību; • veidot labvēlīgu vidi pedagogu, audzēkņu, to vecāku radošai un inovatīvai darbībai; • vadīt un kopējam mērķim motivēt Skolas pedagogus/darbiniekus; • rūpēties par Skolas reputāciju, sekmēt audzēkņu piesaisti; • iedvesmot, virzīties uz izaugsmi, mācīties un palīdzēt mācīties citiem, rast inovācijas un radošus risinājumus; • iesaistīt Skolu izglītības attīstības projektos; • nodrošināt Skolas resursu efektīvu izmantošanu; • pārstāvēt Skolas intereses valsts un pašvaldību institūcijās, sadarbības projektos u.c.;   un ja Tev ir: • izglītība atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • atbilstība Izglītības likumā un Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktām prasībām; • vismaz triju gadu pedagoģiskā darba pieredze izglītības jomā vai izglītības vadības darbā; • izglītības jomas reglamentējošo normatīvo aktu pārzināšana un pieredze to sagatavošanā; • stratēģisks redzējums par Skolas attīstību, izpratne par inovācijām izglītībā, prasmes tās ieviest; • nevainojama reputācija; • valsts valodas prasme augstākajā līmenī, vismaz viena Eiropas Savienības oficiālā valoda profesionālajai darbībai nepieciešamajā apjomā; • kompetences: līdera dotības, prasme organizēt un vadīt komandas darbu; spēja argumentēt savu viedokli un pieņemt lēmumus, iedvesmot kolektīvu; labas komunikācijas, sadarbības un prezentācijas prasmes; augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja vadīt pārmaiņas; • teicamas prasmes darbā ar MS Office programmām; • vēlama B kategorijas autovadītāja apliecība; mēs piedāvājam: • dinamisku, interesantu un atbildīgu darbu un ideju īstenošanas iespējas uz attīstību vērstā pašvaldībā; • stabilu atalgojumu, kas tiek noteikts atbilstoši Ministru kabineta 05.07.2016. noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” (1724,- EUR pirms nodokļu nomaksas); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Motivācijas vēstuli, CV, augstākās izglītības dokumenta kopiju, kā arī stratēģisko redzējumu par Skolas attīstības prioritārajiem virzieniem līdz divām A4 lapām datorrakstā, Arial fontā, ar burtu lielumu “11”, lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz personals@valmierasnovads.lv, vai personīgi Valmieras novada pašvaldības Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrā, adrese: Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi Matīšu pamatskolas direktora/-es amatam”, līdz 2025.gada 15.jūlijam. Tālrunis papildu informācijai: 64207148. Ar nolikumu "Pretendentu atlases nolikums Matīšu pamatskolas direktora/-es amatam" varat iepazīties šeit. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VADĪTĀJS /DIREKTORS /PĀRVALDNIEKS (IZGLĪTĪBAS JOMĀ) Darba vietas adrese: LATVIJA, Skolas iela 22, Matīši, Matīšu pag., Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-07-15 Kontaktpersona: personals@valmierasnovads.lv 64207148

Mūsu partneri