Valmieras Ziņas

Uztura speciālistes padomi veselīgākām Jāņu svinībām

Lasīšanas laiks: 6 min

Gada vasarīgākie svētki ir klāt! Kā tos nosvinēt veselīgās noskaņās, nepārvēršot tos par attaisnojumu neveselīgai ēšanai un neveselīgu ieradumu kultivēšanai? Kas palīdzēs justies labi un izbaudīt svētkus? Padomos dalās sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Jāņi ar ziedu vainagiem, uguni, gada īsāko nakti ir vieni no skaistākajiem un maģiskākajiem gada svētkiem. Interesanti, ka Jāņos ievērojam tradīcijas, kādas ir godājuši mūsu senči ,– ēdam sieru, dzeram alu, pinam vainagus un kuram uguni. Un to dara pat tie, kuri ikdienā var būt pat nepiedomā pie senču tradīcijām. Mēs esam ar Jāņu svinēšanu unikāli visā pasaulē – jo, ja meklē, cik tad tautu svin vasaras saulgriežus, tad to nav daudz. Pat, ja šie svētki ir zināmi, tad reālus ēdienus, dzērienus un tradīcijas citviet zina vien retais.

Jāņu svētku galds

Plānojot Jāņu galdu, būtu svarīgi apzināties, kādas ir tradīcijas un kas Jāņos tiek darīts, uzsver L. Sondore. Ja būsiet laukos, tad neiztrūkstoša ir gatavošanās Jāņu vakaram – puiši iet pēc meijām, gatavo ugunskura vietu, meitas dodas ziedu pļavā, tiek gatavots cienasts, klāts galds. Ir svarīgi saprast, ka Jāņi nav nemitīgs ēšanas un dzeršanas maratons diennakts garumā ar radio fonā… Mēs dziedam, dejojam, ejam rotaļās, esam kustībā. Ja esam pilsētā – mēs varam rotāt savu istabu, uzklāt skaistu galdu, uzpīt vainagu un nodziedāt kādu dziesmu.

Uztura speciāliste iesaka: “Plānojot Jāņu galdu, goda vietā liksim pašu sietu sieru, apaļu, dzeltenu kā sauli un, saņemot no saimnieces siera gabaliņu, saņemsim saules spēku. Ieteiktu ikvienai namamātei pamēģināt kaut reizi mūžā ļauties siera siešanas burvībai – pagatavot tradicionālo sieru ar ķimenēm, tad izmēģiniet ar zaļumiem, garšvielām, sēkliņām. Sieru var gatavot gan ar sviestu, gan liesākajā variantā bez. Lai siers sanāktu perfekts – nesteidzieties, pagatavojiet to pāris dienas pirms svētkiem. Ja siesiet sieru iepriekšējā vakarā, tas būs mīkstāks. Es parasti gatavoju vairākus lielākus un mazākus siera rituļus, lai līgotājiem ir prieks! Neierastāks, bet ļoti gards, ir siers ar čili, baziliku un saulē kaltētiem tomātiem. Mājās gatavotam sieram var košākai krāsai pievienot kurkumu, arī ja izmantosiet lauku vistu olas, siers būs dzeltenāks. Rūpnieciski gatavotam sieram izmanto pienu, pienskābo baktēriju ieraugus, fermentus, cietinātāju, kalcija hlorīdu, beta karotinoīdu krāsai. Ja sieru nesienat paši, atliek vien veikalā atrast savējo! Ja Jāņa bērni ir atnesuši vairākus veikala sierus – tos var grilēt, pasniegt ar medu, ievārījumu, zaļumiem.”

Jāņu siera recepte

  1. Sondore iesaka savu iecienītāko Jāņu siera recepti: “Bieži receptēs izmanto 5 litrus piena, es ņemu mazāk un siers sanāk ļoti labs. Olas reizēm lieku veselas – tas ir pēc izvēles. Ja zinu, ka izmantošu olu baltumus citur, tad izmantoju tikai dzeltenumus. Neuztraucieties, ja nav lauku piena – esmu gatavojusi no veikala piena un biezpiena – sanāk ļoti labi! Turklāt – tas nav sarežģīti!”

Pagatavošanai nepieciešams:

  • 3 l pilnpiena
  • 1 kg biezpiena
  • 5 olu dzeltenumi
  • 200 g sviesta (var likt arī 100 g)
  • ķimenes, sāls, citas garšvielas pēc izvēles
  • marle siešanai vai dziļāks trauks (zupas šķīvis, bļodiņa)

No šī daudzuma sanāks aptuveni 1,4 kg siera.

Pagatavošana: pienu uzkarsē, pievieno biezpienu un maisa, līdz atdalās sūkalas. Tad nokāš, liek atpakaļ katlā, pievieno sviestu, olas, garšvielas pēc izvēles un sāk maisīt. Masu maisa, līdz tā maina savu konsistenci un atdalās no katla malām, tad liek marlītē un noslogo.

Marinējiet un gatavojiet paši!

Jāņu galdam būtu jābūt bagātam, bet tas nenozīmē, ka pārpilnam ar neveselīgām uzkodām un saldām limonādēm, uzsver uztura speciāliste. Gaļu vai zivis saimnieki var laikus iemarinēt – marinādēm noderēs garšvielas, kāds sīrups, piemēram, cidoniju, jāņogu, vai ābolu sula. Gaļu var marinēt zaļumos – izops, estragons, timiāns, svaigs rozmarīns un citi zaļumi būs labi sabiedrotie gaļai un zivīm. Arī smalki sakapātās skābenēs kopā ar eļļu būs izcila marināde. Tieši šajos svētkos gaļu cep uz dzīvas uguns – sagatavojot malku, tad ogles un kārtīgi izcepot. Uz uguns var sacept dārzeņus, sēnes, var grilēt sieru, tofu.

Noteikti galdā celsim visa veida zaļumus – tie ir ne vien vērtīgi, bet papildinās svētku galdu ar savu košo krāsu un garšu. Zaļumus un dārzeņus gan nevajadzētu jaukt ar treknām mērcēm vai majonēzēm, bet pasniegt kopā ar sieru, maizi, gaļu, zivīm, ugunskurā ceptiem ēdieniem. Atcerēsimies, ka šķīvja princips nekur nepazūd arī Jāņos – puse šķīvja dārzeņi, ¼ olbaltumvielas un ¼ ogļhidrātus saturoši produkti.

Lai Jāņu galds būtu veselīgāks, pīrāgiem izmantojiet pilngraudu, miežu vai Speltas miltus, cepiet rudzu maizi! Kurzemnieces ceps sklandu raušus, kuru pildījumu var variēt katra saimniece pēc savas patikas.  Pie biezpiena sacepumiem var izmantot zirņu miltus. Goda vietā liksim medu – tas labi garšos kopā ar rudzu maizi vai uz siera šķēles!

Ja viesi sabraukuši jau no rīta un piedalās mājas, pagalma rotāšanā, tad saimniecei būtu jāpadomā par sātīgām pusdienām – var pagatavot miežu/kartupeļu biezputru – bukstiņputru, grūbas ar saknēm un, piemēram, tītara gaļu, kādu ugunskura zupu, ugunskurā ceptu gaļu vai zivis. Ja viesi būs paēduši, tad nebūs vēlmes visu laiku kaut ko uzkost, našķēties. Būtu labi padomāt, lai galdā būtu pietiekami daudz svaigu dārzeņu – sagriezti palielos gabaliņos, viegli paņemami. Ja saimniece cep mājās maizi – var mēģināt izcept pildītu pilngraudu maizi ar pupiņām, saknēm, malto gaļu. Kopā ar svaigiem dārzeņiem šāds maizes gabals remdēs izsalkumu. Noteikti uz galda būtu jābūt ūdenim vai bērzu sulām, ko padzerties, nevis saldajām veikala limonādēm!

Farmaceita padoms

Zanda Ozoliņa iesaka jau savlaicīgi padomāt par to, lai nākamajā dienā pēc svētkiem justos labi. Pirmās dienas maltīti ieteicams aizstāt ar ko vieglāku, lai organisms spētu tikt galā. Ja tomēr otrā dienā jūtaties daudz sliktāk, nekā cerēts, tad svētku aptieciņā šādam nolūkam noderēs gremošanas fermenti un aktivētā oglīte. Ja alkoholiskos dzērienus lietojat tikai svētku reizēs, lai izvairītos no nākamās dienas nepatīkamajiem simptomiem, talkā nāks uztura bagātinātāji, kas ir lietojami svinību dienas beigās pirms miega. Tie ļoti labi mazina alkohola izraisītās sekas, jo palīdz uzturēt normālas aknu un gremošanas funkcijas. Ir arī tādi otrās dienas simptomu mazinātāji kā aspirīns ar C vitamīnu (taču tos vēlams nelietot tukšā dūšā), kā arī augu kokteilītis, kas palīdzēs detoksikācijas sistēmām, normalizēs glikozes metabolismu un uzlabos gremošanu.

Nereti aktīvu svinību sabiedrotie diemžēl ir arī dažādi sasitumi un tulznas. Tādēļ, ja plānotas aktīvas svinības, ieteicams laikus sagatavoties – nodrošināties ar pretsāpju gēlu un elastīgo saiti. Dejotājiem ieteicams nodrošināties ar prettulznu plāksteriem, vēlams gela veidā, kas ļoti labi mazinās iekaisumu un sāpes. Kā arī neaizmirst par odiem un ērcēm, laicīgi iegādājoties repelentus! Ja kāds no knišļiem tomēr iekodis, sasmērējot koduma vietu ar antihistamīna gelu, mazināsiet sāpes, tūsku un iekaisumu.

Lai izdodas priecīga un veselīga līgošana!

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs", Reģ. nr. 40003356530, aicina komandā: TRAKTORA VADĪTĀJU VIDZEMES REĢIONA VALMIERAS NODAĻAS RŪJIENAS IECIRKNIS Rīgas iela 51, Rūjiena, Rūjienas novads, LV-4240 No Jums sagaidām: pamata vai vidējās pakāpes profesionālo izglītību; traktortehnikas TR2 kategorijas (visi traktori, komunālā pašgājēja traktortehnika; buldozeri un universālās pašgājējmašīnas, ekskavatori, iekrāvēji) vadītāja apliecību; praktiskas iemaņas tehnikas uzturēšanā un remontā; pozitīvu attieksmi pret darbu, kārtīgumu, precizitāti, un augstu atbildības sajūtu; valsts valodas prasmi saskaņā ar LR normatīvajos aktos noteiktām prasībām. Jums uzticēsim: veikt ar autoceļu uzturēšanu saistītus ikdienas darbus: - autoceļu un laukumu attīrīšana no irdena sniega; - autopaviljonu, autobusu pieturu un atpūtas vietu teritoriju attīrīšana no sniega; - transportēšanas darbi; - autoceļu un laukumu segumu tīrīšana; - mehanizēta krūmu un zāles pļaušana; - kā arī citus autoceļu ikdienas uzturēšanas darbus vasaras un ziemas sezonā. Mēs piedāvājam: interesantu, atbildīgu un dinamisku darbu vienā no lielākajiem autoceļu uzturēšanas uzņēmumiem; iespēju iegūt pieredzi un attīstīt savu profesionālo kompetenci; zinošu un atsaucīgu kolēģu komandu; veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu, pabalstus īpašos dzīves gadījumos; sociālās garantijas; stabilu atalgojumu, kas sastāv no darba algas pastāvīgās un mainīgās daļas par individuālo ieguldījumu, kopējo bruto darba algu mēnesī no 930 EUR līdz 1600 EUR. Piedāvājumu jāiesniedz: Līdz 2024. gada 20. oktobrim (ieskaitot), elektroniski iesūtot CV VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs” uz e-pastu: vakance.vidzeme@lau.lv. Tālrunis papildus informācijai: 29416332 Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un padomes regulas (ES) 201/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (turpmāk “Vispārīgās personas datu aizsardzības regula”), 13.pantu, informējam, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu personāla atlases norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”, adrese: Krustpils iela 4, Rīga, LV-1073; 3) piesakoties personāla atlasei, Pretendents piekrīt savu personas datu izmantošanai citos Sabiedrības personāla atlases konkursos. Gadījumā, ja Pretendents nevēlas sniegt savu piekrišanu Sabiedrības turpmākai savu personas datu apstrādei šādam mērķim, lūdzam norādīt to pieteikumā. Lai iepazītos ar informāciju par personas datu apstrādi VAS “Latvijas autoceļu uzturētājs”, aicinām apmeklēt mājaslapu www.lau.lv. Profesija: TRAKTORA VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 51, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-10-20 Kontaktpersona: 29416332 vakance.vidzeme@lau.lv

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!”,Trikātā,"Zelta auns"Trikātas pagasts. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 880 – 930 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Trikātā, vai pieteikties personīgi WhatsApp mob.tel.nr. +371 28 630 931. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Zelta Auns, Trikāta, Trikātas pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-10-18 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Tālrunis informācijai: +371 28630931 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri