Valmieras Ziņas

Valsts kontrole konstatē nepilnības arī Valmierā, taču min kā pozitīvo piemēru namu apsaimniekošanā

Lasīšanas laiks: 3 min

Jau informējām par Valsts kontroles revīzijas rezultātiem, kuros konstatēts, ka dzīvojamo ēku drošība Latvijā pasliktinās un to drošības kontrole nedarbojas pietiekami labi. Valmiera bija viena no vairākām pašvaldībām, kurās Valsts kontrole veica pārbaudes. Lai gan kopējie revīzijas secinājumi nav iepriecinoši, Valmiera Valsts kontroles revīzijas ziņojumā minēta kā pozitīvais piemērs, uzsver Valmieras pilsētas pašvaldība.

Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece portālam “Valmieras Ziņas” pastāstīja:

“Lielā pieprasījuma radītais dzīvesvietu trūkums Valmierā, ko svarīgi risināt uzņēmējdarbības atbalstam un iedzīvotāju vajadzībām, Valmieras pilsētas pašvaldībai liek jo īpaši atbildīgi izturēties pret esošo dzīvojamo fondu, veicot regulāru tā tehniskā stāvokļa novērtēšanu un uzlabošanu, lai maksimāli pagarinātu namu ekspluatācijas laiku.

Latvijā daudzdzīvokļu namu dzīvojamais fonds noveco, jaunu namu būvniecības tempi, īpaši reģionos ir lēni. To ietekmē valsts politikas trūkums, finanšu atbalsta instrumentu nepieejamība, biznesa specifika, kas neļauj ātri atgūt investīcijas, zemā iedzīvotāju pirktspēja, īpaši reģionos. Iespējas, lai celtu tirgus situācijai atbilstošus īres namus, ir ļoti ierobežotas. Valmierā divu jaunu daudzdzīvokļu īres namu būvniecība ir attaisnojusies rīcība, taču šobrīd nav instrumentu, kas ļautu projektu turpināt un būvēt vēl jaunus īres namus, nodrošinot tirgus situācijai atbilstošu īres cenu, lai gan pieprasījums ir liels.

Valmiera ir viena no aktīvākajām pašvaldībām Latvijā, kur jau kopš 2004.gada notiek daudzdzīvokļu dzīvojamo namu energoefektivitātes pasākumu īstenošana, veicot ēku siltināšanu, bieži kopā ar ēkas iekšējo inženiertīklu atjaunošanu.

2020.gada sākumā Valmierā no 161 centrālajai siltumapgādes sistēmai pievienotajiem namiem pilnībā atjaunotas 87 mājas. Jāatzīmē, ka Valmieras pilsētas pašvaldība katru gadu budžetā paredz līdzekļus līdzfinansējuma nodrošināšanai daudzdzīvokļu dzīvojamo namu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem.”

Valmieras pilsētas Būvvaldes būvinspektors Juris Mellēns norāda, ka Būvvalde,

saņemot daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku energoefektivitātes paaugstināšanas būvprojektus, var secināt, ka ēku apsaimniekotāji un īpašnieki atbildīgi izturas pret savu īpašumu. 

Kā savā ziņojumā norāda Valsts kontrole no apsekotajām pašvaldībām, vienīgi Valmierā ir izstrādāti nekustamā īpašuma pārvaldīšanas principi un kārtība. Atzinīgi novērtēts arī Valmieras pilsētas Būvvaldes darbs lēmumos uzdoto prasību neizpildes gadījumos ierosināt pieņemtā lēmuma piespiedu izpildi.  Atzinumā Valmiera minēta kā labais piemērs, kur ēku vizuālai apsekošanai tiek piesaistīts personāls ar atbilstošu izglītību ēku pārvaldīšanas jomā un darbinieki ar būvspeciālista izglītību, kā arī apsaimniekošanas plānu izstrāde atsevišķiem namīpašumiem. Tos Valmieras pilsētas pašvaldība turpinās veidot arī citiem īpašumiem.

Atbilstoši rekomendācijām Valmieras pilsētas Būvvalde palielinās risku novērtējumā balstītu pārbaužu īpatsvaru, kā arī tiks veiktas izmaiņas pašvaldības normatīvajos aktos.

Lielākais daudzdzīvokļu dzīvojamo namu apsaimniekotājs Valmierā ir SIA “Valmieras Namsaimnieks”. Valdes priekšsēdētājs Ilmārs Skādulis informē, ka katram namam vismaz vienu reizi gadā tiek veikta vizuālā apskate, lai novērtētu ēkas stāvokli. Konstatējot kādas neatbilstības vai bojājumus, apsekošanas aktā tie tiek fiksēti, pēc tam tiek izstrādāts veicamo remontdarbu un kapitālo remontu plāns un tāme trīs gadu periodam. Savukārt pirms daudzdzīvokļu dzīvojamo namu siltināšanas, tiek veikta arī ēku tehniskā apsekošana, inženierizpēte un energoaudits, ko veic sertificēts speciālists. Pamatojoties uz šo izpēti un dzīvokļu īpašnieku iespējām, veicamajiem darbiem tiek izstrādāts ēkas būvprojekts, kas ir par pamatu būvdarbu iepirkumam un sekojošai to realizācijai pilnā vai daļējā apjomā.

Valsts kontroles revīzijas ziņojumā rakstīts, ka tikai Valmierā konstatēts, ka SIA “Valmieras Namsaimnieks” pārvaldībā esošajām izlasē iekļautajām 10 daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām vizuālās apskates aktos ir norādīts visu normatīvajā aktā noteikto elementu tehniskā stāvokļa novērtējums.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri