Valmieras Ziņas

Vidzemes plānošanas reģions turpina attīstīt bioekonomikas inovāciju ekosistēmu; uzsākta jauna projekta ieviešana

Lasīšanas laiks: 2 min

Helsinkos jūlija sākumā Somijas Lauksaimniecības un mežsaimniecības ministrija un Eiropas Komisija kopīgi organizēja starptautisku bioekonomikas konferenci EUROPEAN BIOECONOMY SCENE 2019, kas pulcēja vairāk nekā 200 dalībniekus – Eiropas Savienības valstu politiķus, pētniekus, ekspertus un uzņēmējus, kas darbojas bioekonomikas jomā.  Konferencē Vidzemes plānošanas reģionu (VPR) pārstāvēja Kristaps Ročāns, projekta “BalticBiomass4Value” vadītājs, lai gūtu ieskatu bioekonomikas atbalsta politikā Eiropā un iepazīstinātu konferences dalībniekus ar nesen uzsākto projektu, tā aktivitātēm un mērķiem, portālu “Valmieras Ziņas” informēja VPR pārstāvji.

Konferences mērķis bija veicināt izpratni par bioekonomikas nozīmību un tālāko attīstību Eiropā, kā arī sniegt iespēju satikties un veidot jaunas sadarbības starp bioekonomikas jomas ekspertiem no dažādām valstīm.

K. Ročāns uzsver būtisku atziņu no konferences diskusijām: “Bioekonomikas attīstība ļoti lielā mērā ir atkarīga ne vien no tehnoloģiju attīstības un atbalsta politikām, bet tieši no tā, kā tirgus, investori un patērētāji uztver bioekonomiku un bioproduktus, tādēļ liels darbs ir jāiegulda tieši patērētāju un arī investoru izpratnes veicināšanā.”

No Latvijas konferencē piedalījās arī Kristīne Sirmā, LR Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve un Baltijas jūras reģiona bioekonomikas padomes locekle, kura konferencē prezentēja Latvijas bioekonomikas stratēģiju. Paneļdiskusijas laikā, runājot par nacionālās stratēģijas īstenošanu, viņa pozitīvi vērtēja VPR aktīvo darbu bioekonomikas jomā, veidojot reģionāla līmeņa bioekonomikas inovāciju ekosistēmu.

Konferences  ietvaros dalībniekiem tika dota iespēja piedalīties arī vizītēs uzņēmumos un pētniecības organizācijās. Starp tiem bija lielākā notekūdeņu attīrīšanas iekārta Ziemeļvalstīs (Viikinmäki wastewater treatment plant).

“Uzņēmums ļoti daudz investējis, lai nodrošinātu, ka Baltijas jūrā nonāk pēc iespējas mazāks daudzums kaitīgu vielu, kā arī investīcijas veiktas, attīstot bioenerģijas ražošanu, kas ļāvis gandrīz pilnībā uzņēmuma darbību nodrošināt ar bioenerģiju,” komentē K. Ročāns.

Pēc konferences apmeklējuma projekta “BalticBiomass4Value” vadītājs K. Ročāns secināja, ka ar Somiju Latvijai ir plašas sadarbības iespējas tieši saistībā ar pārtikas inovācijām, kā arī tiek pārņemta labā prakse meža un ūdeņu biomasas izmantošanai, radot produktus ar  maksimālu pievienoto vērtību.

“Mēs varam ļoti daudz no Somijas mācīties gan “zilās bioekonomikas” jomā (ūdeņos pieejamās biomasas izmantošana), gan meža izcelsmes produktu tālākā pārstrādē inovatīvos materiālos. Tāpat arī ilgtspējīgajā bioenerģijā un biodegvielā. Ar vairākiem partneriem saskatāms turpmāku bioekonomikas projektu sadarbības potenciāls,“ stāsta Ročāns. 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri