Valmieras Ziņas

Īrisu audzēšanas noslēpumi: pieredzē dalās selekcionāre Ilga Viņķele

Lasīšanas laiks: 2 min

Līdz sestdienas vakaram Valmieras Kultūras centrā turpināsies īrisu izstāde. Apmeklējot to, iespējams ne vien apskatīt krāšņos ziedus – vairāk nekā 100 šķirnes, bet arī uzzināt īrisu audzēšanas noslēpumus no selekcionāres Ilgas Viņķeles un kolekcionāres Guntas Jakobsones.

Selekcionāre I. Viņķele stāsta, ka ar īrisu audzēšanu nodarbojas jau 25 gadus. „Mamma bija puķu mīle. Toreiz sākās īrisu bums, un tā es šos ziedus iemīlēju. Pirmo mīlestību cilvēks atceras arī vecumdienās, tā arī mums ir ar īrisu audzēšanu – esam tam pieķērušās, un, kamēr iespējams, ar to arī nodarbojamies un nevaram tam atmest ar roku.”

Ziedi selekcionāres dzīvē prasījuši daudz laika un mīlestības. Šāda apjoma ziedu audzēšana prasa pilnu uzmanību no marta līdz novembrim. Pavasarī stāds ir jāapskata, pēc tam tas jāaprūpē, lai uzziedētu.

„Sākoties ziedēšanas laikam, ir daudz darba – izstādes, stādu kopšana. Pēc tam sākam ieziemošanas darbus – pārstādām, retinām. Ir jāskatās, vai zieds atbilst visiem standartiem, ja runa ir par selekcionēšanu. Nav iespējams visu saglabāt,” par ikdienas rutīnu ik sezonu atklāj selekcionāre.

Toreiz, pirms 25 gadiem, kad aizsākās Ilgas aizraušanās ar īrisiem, pirmās šķirnes ienāca no Amerikas, kas nenācās viegli, un ap to laiku arī sākās vietējā selekcija. Selekcionārei Ilgai Viņķelei svarīgas ir gan pašu audzētas, gan ievestas šķirnes. „Grūtāk mēdz būt ar ievestām šķirnēm. Ir tādi stādi, kas aklimatizējas labi, taču gadās, ka stādam Latvijas klimats nav pieņemams,” komentē I. Viņķele.

„Lai īriss ziedētu pilnā plaukumā, tā audzētājam nepieciešams atcerēties vairākas lietas. Svarīga ir vieta, kurā tiek audzēts stāds – augsne nedrīkst būt blīva, saulei vismaz pusi dienas jāapspīd augs. Ne velti saka, ka īriss ir saules bērns. Būtiski, lai ap stādu neuzkrājas ūdens, tāpēc ieteicams to stādīt nelielā nogāzē. Protams, svarīga ir arī šķirne,” ziedu audzēšanas padomos dalās selekcionāre.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri