Valmieras Ziņas

“Wunder”: No divu studentu biznesa līdz starptautiskam uzņēmumam ar miljonu apgrozījumu

Lasīšanas laiks: 6 min

Pirms desmit gadiem divi Vidzemes Augstskolas studenti Ernests Gabrāns un Miķelis Zaļais Valmierā izveidoja IT uzņēmumu SIA “Prog”, kas pašlaik zināms ar nosaukumu “Wunder Latvia”. Jau kopš studiju laikiem viņi pazīstami kā atvērtā koda interneta vietņu vadības sistēmas “Drupal” aktīvi popularizētāji Latvijā un lieli frisbija entuziasti.

Atskatoties pagātnē

Iepriekšējo reizi abus jauniešus intervēju 2011.gadā, kad viņi bija izveidojuši Latvijas-Somijas kopuzņēmumu “Mearra Latvia”, kas bija nākamais solis viņu uzņēmuma attīstībā. Vēl pēc diviem gadiem “Mearra Latvia” apvienojās ar četriem citiem uzņēmumiem dažādās Eiropas valstīs zem viena zīmola “Wunderkraut”. 2016.gadā šos uzņēmumus iegādājās viens īpašnieks, izveidojot jaunu zīmolu “Wunder”, saglabājot filiāli Latvijā. Šogad “Wunder Latvia” spēra jaunu soli savā attīstībā, pārceļoties no Valmieras Biznesa inkubatora telpām, kur uzņēmums bija darbojies visus šos gadus, uz jauno biroju bijušā maizes kombināta ēkā L. Paegles 47. Ernests Gabrāns, izrādot jaunās telpas, ar lepnumu stāsta, ka šīs ir, iespējams, modernākās un mājīgākās biroja telpas Valmierā.

Sarunu sākam ar nelielu atskatu pagātnē. Ernests stāsta, ka savu bērnību pavadījis Bauskas pusē, bet ģimnāziju pabeidzis Rīgā. “Jau ģimnāzijas laikā mani interesēja uzņēmējdarbība, piedalījos mācību firmu veidošanā un citās biznesa aktivitātēs. Pēc ģimnāzijas es iestājos Vidzemes Augstskolā, kur studēju biznesa vadību, un savu izvēli neesmu nožēlojis. Nesen arī absolvēju ViA maģistrantūru biznesa vadības specialitātē. Uz Valmieru atnācu studēt, jo man patika, ka šeit ir pieejams gandrīz tas pats, kas galvaspilsētā, tikai mazākos mērogos. Svarīga bija arī ViA piedāvātā biznesa vadības studiju programma, par kuru biju dzirdējis labas atsauksmes.”

Savukārt ar valmierieti Miķeli viņu kopā savedusi interese par uzņēmējdarbību, abiem darbojoties starptautiskā jauno uzņēmēju organizācijā JCI, kā arī aizraušanās ar tolaik Latvijā vēl pavisam jauno sporta veidu frisbiju.

Savu pirmo kopīgo uzņēmumu jaunieši izveidojuši 2008.gada sākumā. Abi tobrīd strādājuši algotu darbu, taču bijusi sajūta, ka tas nesniedz iespēju īstenot savu potenciālu. Tolaik Valmierā izveidots Biznesa inkubators, kas bijis impulss sava uzņēmuma izveidei. “Dibinot pirmo uzņēmumu, mums nebija ne jausmas, no kura gala klāt ķerties. Par šo pieredzi, veidojot uzņēmumu Valmieras biznesa un inovāciju inkubatorā, es rakstīju savā diplomdarbā un aizstāvēšanā komisijai varēju apliecināt, ka viss rakstītais ir praksē pārbaudīts. Biznesa inkubators patiešām ir reāls atbalsts jaunajiem uzņēmējiem – ja nebūtu inkubatora, nebūtu mūsu uzņēmuma,” 2011.gadā intervijā teica Ernests.

Viens no pirmajiem uzņēmuma klientiem bija laikraksta “Liesma” izdevējs SIA “Imanta Info”. Vēl pirmajā gadā tika izveidots izdevniecības “Dienas žurnāli” interneta veikals www.ekiosks.lv. Jau pirmajos darbības gados par uzņēmuma klientiem kļuva lieli un pazīstami uzņēmumi un iestādes, piemēram, Centrālā statistikas pārvalde un Latvijas Banka.

Priekšnosacījums – labi darbinieki

Atgriežoties tagadnē, Ernests Gabrāns atklāj, ka abi ar Miķeli joprojām darbojas vienā uzņēmumā, lai gan pirms diviem gadiem to ir pārdevuši un pašlaik ir tikai darbinieki. “Katrs dara to, kas labāk patīk un izdodas. Miķelis ir vecākais programmētājs, bet es esmu atbildīgs par filiāles vadību. Man patīk būvēt šo uzņēmumu un veidot komandu.”

Lielākā “Wunder” filiāle darbojas Somijā, vēl ir arī filiāles Igaunijā un Vācijā. Savukārt Latvijā ir nu jau trīs biroji. Lielākais no tiem ir Valmierā, kurā strādā 25 darbinieki, Rīgas ofisā ir 18 darbinieki, bet nesen atvērtajā Rēzeknes ofisā – pagaidām divi. Kopumā visā uzņēmumā pašlaik ir 150 darbinieki.

Jaunā biroja Valmierā platība ir 500 kvadrātmetru, kas ir visai iespaidīgs izmērs, ņemot vērā pašreizējo darbinieku skaitu. Ernests Garbrāns stāsta, ka tam ir savs pamatojums. Uzņēmums nemitīgi aug un attīstās, un tā galvenā vērtība ir cilvēki. “Man patīk lauzt stereotipus. Ar ambīcijām arī viss ir kārtībā. Jā, mums ir, iespējams, labākais ofiss Valmierā un visā Vidzemē. Mēs gribējām parādīt, ka labas biroja telpas var būt ne tikai Rīgā. Taču galvenais mērķis ir radīt labu vidi mūsu darbiniekiem. Nav noslēpums, ka Latvijā ir darbaspēka trūkums, tādēļ uzņēmumi asi konkurē, lai piesaistītu labus speciālistus. Ar to gan nepietiek, jo ir jāspēj viņus noturēt ilgtermiņā. Lai to panāktu, ar labu atalgojumu vien ir par maz. Ir jānodrošina arī labi darba apstākļi.”

Jaunā biroja veidošanā liela loma bijusi pašiem darbiniekiem. Vadība ieklausījusies viņu vēlmēs, tādēļ tapusi mājīga virtuve, telpa ar tenisa galdu, rotaļu stūris darbinieku bērniem, sarunu un atpūtas telpas, lai ikviens varētu atrast sev vietu produktīvam darbam un atpūtas brīdim. Turklāt neviens darbinieks nav piesaistīts konkrētai vietai. Viņš var izvēlēties telpu, kurā konkrētajā brīdī jūtas visērtāk. “Mūsu profesijā var strādāt no jebkuras vietas pasaulē – no mājām, kafejnīcas vai citas vietas. Mums ir jākonkurē ar šī vietām, lai darbinieki gribētu strādāt birojā. Ja viņi negribētu uz šejieni nākt, tā būtu problēma biznesam, jo dalīšanās ar zināšanām un pieredzi ir būtiska sastāvdaļa mūsu uzņēmuma darbībā. Mācīšanās ir konstants process, kas nepieciešams attīstībai un izaugsmei. Tāpēc mēs esam radījuši plašas izvēles iespējas, lai darbinieks birojā varētu strādāt produktīvi un justos labi,” skaidro Ernests.

Lai arī pašlaik Latvijā ir darbaspēka deficīts, tomēr “Wunder” saglabā stingrus kritēriju darbiniekus atlasē. Vakancēm piesakās dažādas sagatavotības speciālisti, taču viens no galvenajiem atlases kritērijiem ir viņu motivācija. “Nav šaubu, ka viņiem būs vēl daudz jāmācās, lai iekļautos mūsu komandā. Taču ir jābūt skaidrai motivācijai, kāpēc viņi grib darīt šo darbu, un vēlmei mācīties. Arī mēs nepārtraukti mācāmies, lai gan strādājam šajā jomā jau 10 gadus. Mūsdienās izaugsmes iespējas ir plašākas. Kādreiz par labu un pieredzējušu speciālistu savā nozarē varēja kļūt, nostrādājot desmit vai pat divdesmit gadus. Pašlaik IT nozares attīstība notiek ļoti strauji. Sākot darbu ar kādu jaunu tehnoloģiju, speciālistam ar viena vai piecu gadu pieredzi, ir vienādas starta pozīcijas. Līdz ar to mūsdienās jaunajiem speciālistiem jau 25 gados ir iespēja sasniegt tādu atalgojuma līmeni, ko viņu vecāki spēja tikai pēc 20 – 30 gadu darba stāža. Tas dod cerību jauniešiem, ka arī dzīvei Latvijā ir perspektīva. Viens šāds darbinieks nodokļos varēs samaksāt tikpat daudz, cik pirms desmit gadiem spēja 5 cilvēki. Uz to ir jātiecas, jo pašlaik Latvijā ir vien 900 tūkstoši ekonomiski aktīvu iedzīvotāju. Mums ir jābūt efektīviem un produktīviem, lai Latvija pastāvētu arī pēc 20 gadiem.

Galvenais tirgus – ārvalstis

89% “Wunder Latvia” klientu ir ārzemju uzņēmumi. Šī proporcija saglabājas jau vairākus gadus. Uzņēmuma izaugsme ik gadu turpinās. 2017.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 1 miljons eiro, šogad tiek prognozēts sasniegt jau 1,5 miljonus eiro. “Wunder Latvia” vadītājs atzīst, ka mūsu valsts tirgus ir izaicinošs, jo ir grūti konkurēt ar uzņēmumiem, kuri mēdz nodokļus “optimizēt”. Taču Valmierā radītais uzņēmums ir spējis piesaistīt tādus nopietnus klientus kā VAS “Latvijas dzelzceļš” un Centrāla statistikas pārvalde, ar kuriem sadarbojas jau vairākus gadus. Netiek atteikts arī “mazajiem” klientiem, kuri vēlas izveidot mājaslapas vai citus IT risinājumus. “Tā kā pamatā mēs darbojamies eksporta tirgos un apkalpojam lielus uzņēmumus, mazos projektus uzticam praktikantiem kopā ar pieredzējušiem mentoriem, par to iepriekš brīdinot klientus. Mēs esam ieinteresēti jaunu speciālistu izaugsmē. Prakses projekti ir labs veids, kā gūt pieredzi un zināšanas. Piemēram, mūsu praktikanti mentoru vadībā ir veidojuši mājaslapas jaunatnes centram “Vinda”, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolai un citiem uzņēmumiem,” stāsta Ernests.

Savukārt eksporta tirgū uzņēmums lepojas ar tādiem klientiem kā Igaunijas valdība, mūzikas televīzijas kanāls MTV, aviokompānija “Lufthansa” un citiem. Pašlaik notiek sadarbība ar Somiju, kur tiek izstrādātas mājaslapas un informācijas sistēmas Turku un Tamperes universitātēs.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Vairāk par mums uzzināsi šeit: www.vid.gov.lv VALSTS IEŅĒMUMU DIENESTS (reģ. Nr. 90000069281) izsludina konkursu uz Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes Algas nodokļu daļas galvenā nodokļu inspektora ierēdņa amatu (vakance uz nenoteiktu laiku) Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes kompetencē ir Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) pamatdarbības un atbalsta funkcijas īstenošana labprātīgas nodokļu, nodevu, citu valsts noteikto obligāto maksājumu un tieši piemērojamos Eiropas Savienības normatīvajos aktos par muitas lietām noteikto maksājumu saistību izpildes, aprēķināšanas un maksāšanas pareizības kontroles un atbalsta jomā. Mūsu vērtības ir efektivitāte, atbildība un sadarbība. Ja Tev ir: akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība; zināšanas nodokļu normatīvajos aktos; spēja strādāt paaugstinātas intensitātes apstākļos; pamatprasmes darbā ar MS Outlook, Word, Excel; atbilstība likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta pirmās daļas un Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām; nevainojama reputācija. Ja Tev ir kāda no šīm īpašībām vai prasmēm, mēs Tevi gaidām Algas nodokļa daļā: proti argumentēt un pamatot savu viedokli; esi nosvērts, komunikabls un atvērts jautājumiem; atbildības sajūta, precizitāte, disciplinētība un līdzsvarotība; pārzini vai interesē kā notiek process kādā no nozarēm, piemēram, būvniecības nozarē, mazumtirdzniecībā, ražošanas nozarē, sabiedriskajā ēdināšanā, pakalpojuma sniegšanā; spēj saskatīt likumsakarības, analizēt un aprakstīt iegūto informāciju; proti strādāt ar datoru un programmām; labprāt dodies ārpus darba vietas; jūties droši svešā vietā un spēj runāt ar jebkuru personu. Tev ikdienā būs šādi pienākumi: Jākomunicē ar nodokļu maksātājiem kā klātienē vai attālināti, tā rakstiski. Jārīko un jāpiedalās klātienes un attālinātajās tikšanās ar nodokļu maksātājiem. Jāveic nodokļu maksātāja saimnieciskās darbības apmeklēšana/novērošana. Jāgatavo pieprasījumi nodokļu maksātājiem, kredītiestādēm, valsts un pašvaldību institūcijām. Jāstrādā ar programmām un informācijas sistēmām. Jāvērtē grāmatvedības reģistri un dokumenti. Jāanalizē iegūtā un apkopotā informācija. Jāapraksta rezultāti, gatavojot nodokļu rēķinus un lēmumu projektus. Jāsadarbojas ar kolēģiem. Mēs piedāvājam: Stabilu atalgojumu, mēnešalga no 1483 līdz 1719 EUR (bruto), pārbaudes laikā līdz 1521 EUR, atkarībā no Tavas profesionālās pieredzes ilguma attiecīgajā jomā, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā; Tev būs sociālās garantijas. Apdrošināšanas polisi. Brīvas papildus dienas (papildatvaļinājuma dienas). Iespēju strādāt daļēji attālināti. Labas izaugsmes iespējas. Ieguldīt savas zināšanas un prasmes. Tavs darbs būs novērtēts no kolēģu un vadības puses. Ātri apgūt darba pienākumus. Teicamu kolektīvu. Elastīgu un ērtu darba laiku. Priekšrocības pretendentam ar: akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību ekonomikā vai komerczinībās un administrēšanā vai tiesību zinātnē; pieredzi nodokļu administrēšanā vai uzņēmējdarbībā, vai finanšu vadībā, vai finanšu analīzē, vai grāmatvedībā, vai auditā vai tiesību zinātnē ne mazāk kā divi gadi. Ierēdņa dienesta vieta: Beātes iela 49, Valmiera. Pieteikuma vēstuli, dzīvesgaitas aprakstu (Curriculum Vitae (CV)), izglītību apliecinoša dokumenta kopiju 20 dienu laikā no šī sludinājuma publicēšanas Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā lūdzam nosūtīt Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, vai uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Konkurss uz NNVP_AND_GNI_Valmiera_Vards_Uzvards”. Pretendentiem, kuri izglītību ir ieguvuši ārvalstīs, lūdzam pievienot dokumentu par tās akadēmisko atzīšanu Latvijā. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks izvirzīti personāla atlases otrajai kārtai. Piesakot savu kandidatūru vakantajam ierēdņa amatam, pretendents apliecina, ka atbilst likuma “Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta pirmās daļas un Valsts civildienesta likuma 7.panta prasībām. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.panta 1. un 2.punktu, informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu kvalitatīvu atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Personas datu apstrādes pārzinis ir VID Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, tālr.+371 67122633; datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija: datuaizsardziba@vid.gov.lv, tālr. +371 67122658, +371 67122660. Papildu informāciju par personas datu apstrādi un par atlases procesa privātuma politiku VID ir pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļās: Personas datu apstrāde VID un Atlases procesa privātuma politika. Jautājumos par amata pienākumiem zvani uz tālruņa numuru +371 67121490. Ja Tev ir neskaidrības par konkursu, zvani uz tālruņa numuru +371 67122633 vai uzdod savu jautājumu, rakstot uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Jautājums par konkursu”. Profesija: GALVENAIS NODOKĻU INSPEKTORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 49, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Ierēdņa amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-22 Kontaktpersona: Tālrunis: 67122633 E-pasts: vid.konkursi@vid.gov.lv

Vairāk par mums uzzināsi šeit: www.vid.gov.lv VALSTS IEŅĒMUMU DIENESTS (reģ.Nr.90000069281) izsludina konkursu uz Informātikas pārvaldes Reģionālās tehniskā atbalsta daļas Otrās nodaļas vecākā informācijas tehnoloģiju administratora darbinieka amatu (1 vakance uz nenoteiktu laiku) Informātikas pārvaldes kompetencē ir Valsts ieņēmuma dienesta (turpmāk – VID) atbalsta funkcijas īstenošana informācijas sistēmu resursu pārvaldības jomā. Mūsu vērtības ir: efektivitāte, atbildība, sadarbība. Ja Tev ir: vidējā vai profesionālā vidējā izglītība; praktiskas zināšanas par datortīklu (LAN) uzbūvi, izmantotajiem protokoliem, konfigurēšanu un darbības principiem; padziļinātas un praktiskas zināšanas par darbstaciju operētājsistēmām un lietojumprogrammām, to uzstādīšanu un apkopes veikšanu; padziļinātas un praktiskas zināšanas par datortehnikas t.sk. perifērijas iekārtu uzbūvi, darbības principiem un veidiem; labas prasmes darbā ar MS Outlook, Word, Excel; spēja patstāvīgi organizēt darbu un strādāt paaugstinātas intensitātes apstākļos; spēja uzņemties atbildību un pieņemt lēmumus; atbilstība likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta otrās daļas prasībām; nevainojama reputācija. Ja esi gatavs nodrošināt: lietotāju tehnisko atbalstu, datortehnikas un programmatūras problēmu lokalizāciju un risināšanu; datortehnikas sagatavošanu un uzturēšanu; tehniskās infrastruktūras un serveru darbības uzturēšanu; informācijas un komunikāciju tehnoloģiju drošības pasākumu nodrošināšanu. Pievienojies mūsu kolektīvam, jo mēs piedāvājam: stabilu atalgojumu, mēnešalga no 1405 līdz 1777 EUR (bruto), - pārbaudes laikā līdz 1529 EUR, atkarībā no Tavas profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā, kas iegūta pēdējo piecu gadu laikā; interesantu un stabilu darbu, draudzīgu kolektīvu; personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; iespēju piedalīties dažādās apmācību programmās; sociālās garantijas; veselības apdrošināšanas polisi no pirmā mēneša; papildatvaļinājuma dienas. Priekšrocības pretendentiem ar: vidējo vai vidējo profesionālo izglītību informācijas tehnoloģiju jomā; praktisko darba pieredzi informātikas jomā vismaz vienu gadu; B kategorijas vadītāja apliecību. Darbinieka darba vieta: Beātes iela 49, Valmiera, LV-4201 Motivācijas vēstuli, dzīvesgaitas aprakstu (Curriculum Vitae (CV)), izglītību apliecinoša dokumenta kopiju 15 dienu laikā no šī sludinājuma publicēšanas dienas Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā lūdzam nosūtīt Valsts ieņēmumu dienestam, Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, vai uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Konkurss uz IP_RegioTAD_2N_VITA_Vārds_Uzvārds”. Pretendentiem, kuri izglītību ir ieguvuši ārvalstīs, lūdzam pievienot dokumentu par tās akadēmisko atzīšanu Latvijā. Sazināsimies ar tiem pretendentiem, kuri tiks izvirzīti personāla atlases otrajai kārtai. Piesakot savu kandidatūru vakantajam darbinieka amatam, pretendents apliecina, ka atbilst likuma „Par Valsts ieņēmumu dienestu” 17.panta otrās daļas prasībām. Ievērojot Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.panta 1. un 2.punktu, informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu kvalitatīvu atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Personas datu apstrādes pārzinis ir VID Talejas ielā 1, Rīgā, LV-1978, tālr.+371 67122633; datu aizsardzības speciālista kontaktinformācija: datuaizsardziba@vid.gov.lv, tālr. +371 67122658, +371 67122660. Papildu informāciju par personas datu apstrādi un par atlases procesa privātuma politiku VID ir pieejama VID tīmekļa vietnē sadaļās: Personas datu apstrāde VID un Atlases procesa privātuma politika. Jautājumos par amata pienākumiem zvani uz tālruņa numuru +371 67123444. Ja Tev ir neskaidrības par konkursu, zvani uz tālruņa numuru 67122630 vai uzdod savu jautājumu, rakstot uz e-pasta adresi VID.konkursi@vid.gov.lv ar norādi “Jautājums par konkursu”. Profesija: INFORMĀCIJAS TEHNOLOĢIJU ADMINISTRATORS Darba vietas adrese: LATVIJA, Beātes iela 49, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-17 Kontaktpersona: Tālrunis: 67122633 E-pasts: vid.konkursi@vid.gov.lv

Mūsu partneri