Valmieras Ziņas

Mediķi snieguši palīdzību meža darbos cietušam vīrietim

Lasīšanas laiks: 2 min

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķu palīdzība vakar bija nepieciešama 36 gadus vecam vīrietim Vidzemes reģionā, kurš mežā zāģējot koku, iezāģēja sev apakšstilbā, aģentūru LETA informēja NMPD pārstāve Inga Vītola.

Līdz mediķu ierašanās brīdim apkārtējie mēģinājuši sniegt cietušajam palīdzību, taču, neklausot mediķu telefoniskos ieteikumus, uzlikuši žņaugu un apsējuši brūci ar drēbes gabalu. Ierodoties notikuma vietā, mediķi konstatēja, ka žņaugs nav apturējis asiņošanu. Lai piekļūtu cietušajam mediķiem bija jādodas vairākus simtus metru mežā un jāiznes vīrietis ārā. Cietušais vidēji smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Mediķi atgādina, ka asiņošanas gadījumā galvenais ir apturēt asiņošanu, ko var izdarīt, nospiežot brūci ar marles salveti vai tīru drēbes gabalu, kas jātur piespiests līdz mediķu ierašanās brīdim. Ja asiņo roka vai kāja, ķermeņa daļu vajadzētu turēt paceltu. Tāpat stipras asiņošanas gadījumā svarīgi cietušo noguldīt.

Vienlaikus mediķi uzsver, ka žņaugs ir galējs līdzeklis, to dzīvībai bīstamas asiņošanas apturēšanai no rokas vai kājas izmanto tikai tad, ja brūces aizspiešana vai spiedošs pārsējs nav efektīvi vai nav iespējams tos izmantot. Nepareizi uzlikts žņaugs var palielināt asins zudumu. “Lai žņaugu uzliktu pareizi un apturētu dzīvībai bīstamu asiņošanu, ir nepieciešamas teorētiskās un praktiskās nodarbības, kurās katrs apmācāmais trenējas žņauga uzlikšanā,” skaidro mediķi.

Savukārt Latgales reģionā slimnīcā tika nogādāts četrus gadus vecus puisītis, kuru sejā sakoda mājas suns. Zēns bija piegājis pie suņa, lai paspēlētos, taču suns puisītim iekodis sejā. Zēnam konstatētas kostas un plēstas brūces sejā, kā arī pastāv aizdomas par apakšžokļa lūzumu.

Suņa koduma gadījumos mediķi norāda, ka ir jāizvērtē cik liela ir iegūtā trauma. Ja suņa kodums ir neliels, mediķi iesaka vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē vai sazināties ar ģimenes ārstu. Ārpus ārsta darba laika iespējams konsultēties ar mediķiem par tālāko rīcību, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Savukārt, ja ir dziļas vai lielas brūces, spēcīga asiņošana vai suņa kodums ir bīstamās vietās – galvā, sejā, kakla rajonā, tuvu pie lielajiem asinsvadiem, daļēji atrautas ķermeņa daļas un citas traumas, tad saukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot 113.

Kopumā aizvadītajā diennaktī mediķi saņēmuši 1391 izsaukumus, 173 no tiem bija saistīti ar traumām.

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri