Valmieras Ziņas

Veselīgas un gardas brokastis skolēniem

Lasīšanas laiks: 5 min

Par spīti tam, ka vairums pusaudžu zina, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās. Šis ir viens no biežāk izplatītajiem, neveselīgajiem ēšanas paradumiem, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai Tavam skolēnam turpmāk aizbildinājumi nebūtu vienīgā brokastu sastāvdaļa, Rimi Gardēde un mamma Signe Meirāne iesaka piecas vienkāršas un īsā laikā pagatavojamas brokastu receptes, kas sniegs veiksmīgam rīta sākumam tik nepieciešamo uzturvielu devu.

Kā norāda Signe Meirāne, katrs rīts viņas mājās ir īpašs laiks, kad pie kopīga brokastu galda satiekas visa ģimene. “Lai gan manam vīram nereti nākas izlaist brokastis, meitām nav atļauts doties ārpus mājas bez to ieturēšanas. Kopš agras bērnības esmu viņām mācījusi, ka rīts bez brokastīm ir tas pats, kas diena bez enerģijas, tādēļ mūsu mājās brokastis tiek ēstas bez iebildumiem un ar gardu muti”. Viņa arī piebilst, ka pirms brokastīm īpaši vērtīgi ir izdzert glāzi ūdens, lai ķermenis pamostos un būtu gatavs uzņemt ēdienu un atjaunot enerģiju.

Protams, ikvienam bērnam ir ēdieni, kas garšo vairāk nekā citi, tomēr brokastis jācenšas gatavot atkarībā no sezonas un pieejamiem produktiem. Signe stāsta, ka vasaras periodā biežāk galdā ceļ pašu gatavotu riekstu pienu ar granolu un ogām, bet ziemas periodā dažādu veidu putras ar mandeļu sviestu, atlaidinātām ogām vai datelēm – tā esot Meirānu ģimenes izvēlē numur viens. Savukārt svētkos vai dienās, kad gaidāms kāds īpašs notikums, savus mīļos Signe pārsteidz ar ko īpašu, brokastīs pagatavojot, piemēram, griķu vafeles vai plānās pankūkas.

Lūk, piecas Signes Meirānes ģimenes iecienītākās brokastu receptes.

Medus un kanēļa granola

Sastāvdaļas:

• 150 g ātri vārāmo auzu pārslu

• 150 g pilngraudu auzu pārslu

• 50 g linsēklu

• 50 g kokosriekstu skaidiņu

• 100 g zaļo griķu

• 100 g lazdu riekstu

• 2 tējk. kanēļa

• 180 g medus

• 40 g kokosriekstu eļļas*

Pagatavošana:

Sakarsē krāsni 200 grādus karstu. Izklāj pannu ar cepamo papīru. Bļodā samaisi abu veidu pārslas, linsēklas, kokosriekstu skaidiņas, zaļos griķus, lazdu riekstus un kanēli. Katliņā uz mazas liesmas izkausē medu ar kokosriekstu eļļu, pielej maisījumam un samaisi, lai viss pārklājas.

Uzber maisījumu uz pannas, izlīdzini un liec krāsnī cepties uz 25 minūtēm, ik pa laikam pārliecinoties, vai nav nepieciešams samaisīt, lai nepiedeg pārslas, kas ir pannas malā, un lai tās iekrāsojas vienmērīgi brūnas. Kad pārslas ir zeltainas, izņem no krāsns, atdzesē un uzglabā granolu burkās. Pasniedz no rītiem ar govs, mandeļu vai auzu pienu vai arī bezpiedevu jogurtu.

* Vari aizstāt to ar kvalitatīvu vīnogu kauliņu eļļu vai pat neitrālu rapšu eļļu.

Gaisīgās un sulīgās brokastu pankūkas

Sastāvdaļas:

• 180 g kviešu miltu

• 40 g griķu miltu

• 1 tējk. dzeramās sodas

• 1 ēd.k. cukura

• šķipsniņa jūras sāls

• 280 ml piena

• 2 ēd.k. citrona sulas

• 50 ml vīnogu kauliņu eļļas

Pagatavošana:

Bļodā ieber abu veidu miltus, sodu, cukuru un sāli, samaisi un uztaisi iedobi. Ielej tajā 180 ml piena, citrona sulu un maisi ar putojamo slotiņu. Kad mīkla kļūst biezāka, pievieno vēl daļu piena un turpini maisīt. Beigās pievieno eļļu un atlikušo pienu, samaisi un noliec malā uz 5 minūtēm. Ja tev ir panna ar pārklājumu, cep pankūkas uz sausas pannas, bet, ja ir panna, kas rauj klāt, uzlej nedaudz eļļas un tad cep. Pankūkas jācep uz mazas liesmas, līdz apakša kļūst zeltaina, bet virspusē parādās daudz gaisa burbulīšu. Apgriez otrādi un cep kamēr gatavas. Pasniedz ar ko vēlies.

Auzu pārslu un ābolu putra

Sastāvdaļas:

• 100 g auzu pārslu

• nedaudz kanēļa vai vaniļas pulvera

• nedaudz kardamona pulvera

• 400 ml auzu vai mandeļu vai sojas piena

• 2 mīkstas dateles, smalki sakapāts, lai labāk izkūst

• 200 ml ūdens, ja vajag

• 300 g tīra ābolu biezeņa bez cukura

Pagatavošana:

Katliņā ieber auzu pārslas un kanēli, kardamonu, dateles, pielej pienu un vāri uz nelielas liesmas 7 – 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot, līdz putra ir gatava. Ja nepieciešams, pievieno vēl ūdeni. Pirms pasniegšanas iemaisi putrā ābolu biezeni un pasniedz.

Sātīgais brokastu kokteilis

Sastāvdaļas:

• 350 ml sojas vai mandeļu piena

• kļavu sīrups pēc garšas

• 1,5 tējk. kakao pulvera

• 1 banāns (var aizstāt ar gatavu bumbieru vai avokado)

• 2 ēd.k. auzu pārslas

• 1 tējk. linsēklas

Pagatavošana:

Vakarā pārslām un linsēklām uzlej aukstu ūdeni, lai pārklājas 1 cm augstāk par pārslām un atstāj istabas temperatūrā. No rīta lej blenderī, pievieno pienu, kakao, banānu vai avokado un saldinātāju, ja nepieciešams, un sablenderē, kamēr krēmīgs. Pasniedz.

Plānās lutināšanas pankūkas

Sastāvdaļas:

• 150 g griķu miltu

• 150 g smalko kviešu miltu

• šķipsniņa jūras sāls

• 3 vidējas olas

• 500 – 600 ml piena (var sajaukt pusi uz pusi ar ūdeni vai likt sojas pienu)

• 1 tējk. Demerara cukura

• 20 g izkausēta sviesta

Pagatavošana:

Iepriekšējā vakarā gatavo mīklu. Bļodā ieber abu veidu miltus, cukuru un sāli. Uztaisi vidū iedobi, iesit olas, pielej pusi piena un ar putojamo slotiņu maisi, lēnām iemaisot miltus. Kad masa vidū ir viendabīga, lej klāt atlikušo pienu vai ja izmanto ūdeni, iemaisi un tā pa daļām pievieno visu šķidrumu, līdz mīkla ir kā vaniļas mērce – bieza, bet viegli līstoša. Pārvelc bļodu ar pārtikas plēvi un liec ledusskapī līdz rītam.

Sakarsē pannu, ietauko ar nedaudz eļļas, ja vajag, bet, ja nevajag, gatavo tāpat un lej kausiņu mīklas (pirms pirmās reizes samaisi mīklu). Cep pankūkas no abām pusēm zeltainas. Pasniedz, ar ko vien vēlies.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā Vēstures nodaļas vadītāju, direktora vietnieku/-ci zinātniskajā darbā (pilna slodze) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • izstrādāt muzeja pētnieciskā darba stratēģiju, plānus; • organizēt sadarbību pētnieciskos jautājumos ar muzeja profilam radniecīgām iestādēm; • veikt pētniecisko darbu, t.sk. muzeja kolekciju pētniecību un publiskot tā rezultātus; • piedalīties zinātniski izglītojošā darbā par Vēstures nodaļas kompetences jautājumiem; • veikt ekspozīciju un izstāžu zinātnisko sagatavošanu; • izstrādāt finansējuma piesaistes projektus pētījumu, izstāžu un ekspozīciju publiskošanai, nodrošināt realizāciju;  ja Tev ir: • maģistra grāds vēsturē vai maģistra grāda vēsturē pēdējo kursu students; • pieredze darbā muzejā, muzeja profilam radniecīgā iestādē vai darba pieredze kultūras mantojuma iestādē vadošā amatā tiks uzskatītas par priekšrocību; • prasme veikt zinātniski pētniecisko darbu; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • angļu vai vācu valodas zināšanas (papildus vēl citas ES oficiālās valodas zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību); • kompetences: labas komunikācijas un sadarbības prasmes; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; spēja patstāvīgi organizēt savu darbu, noteikt mērķus, ievērot termiņus; pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; • teicamas prasmes darbam ar biroja tehniku, MS Office un google programmatūru; mēs piedāvājam: • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 1165 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1226 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. CV, motivācijas vēstuli (līdz vienai A4 lapai datorrakstā Arial fontā, ar burtu lielumu “11”) un augstākās izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads ar norādi “Vēstures nodaļas vadītāja/-as, direktora vietnieka/-ces zinātniskajā darbā amatam” līdz 2024.gada 17.maijam. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: PAŠVALDĪBAS IESTĀDES VADĪTĀJA VIETNIEKS /PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-17 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: muzejs@valmierasnovads.lv Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (maģistra grāds)

Mūsu partneri