Valmieras Ziņas

Kad nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība

Lasīšanas laiks: 3 min

Vidzemes slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) un pacientu uzņemšanas nodaļa ar traumpunktu cauru diennakti sniedz medicīnisko palīdzību. Lai to nodrošinātu, nodaļā strādā septiņi dežūrējošie speciālisti – ķirurgs, traumatologs, neirologs, pediatrs, ginekologs, terapeits, anesteziologs reanimatologs, kā arī māsas un māsas palīgi, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila.

Šī gada sākumā NMP un pacientu uzņemšanas nodaļā diennaktī vidēji tika apkalpoti 62 pacienti, augustā – 85 pacienti, septembrī – 76 pacienti, apmēram puse jeb 46% no visiem tiek stacionēti slimnīcā vai novēroti Observācijas nodaļā. Traumpunkta pacientu skaits katru dienu ir atšķirīgs. Piemēram, ja pēkšņi uzkritis sniegs un piesalis, tad palielinās traumas guvušo pacientu skaits.

Cilvēkiem joprojām reizēm grūti pieņemt, ka NMP un pacientu uzņemšanas nodaļa nav poliklīnika, kur mediķu palīdzību var saņemt rindas kārtībā. Neatliekamā palīdzība tiek sniegta, izvērtējot pacienta veselības stāvokli – neatkarīgi no ierašanās laika nodaļā, pirmais palīdzību saņems tas, kura stāvoklis ir pats smagākais. Piemēram, neatliekami jāpalīdz pacientam ar politraumu (vairāku ķermeņa daļu un orgānu vienlaicīgs bojājums, visbiežāk pēc ceļu satiksmes negadījumiem, kritieniem no augstuma u.c.), 10 minūšu laikā palīdzība sniedzama pacientam ar sirds infarktu un sirds ritma traucējumiem. Protams, palīdzība ir nepieciešama arī pacientam ar lauztu roku vai kāju, vai nierakmeņu izraisītām sāpēm, bet šīs traumas vai saslimšanas – pēc speciālista izvērtējuma – neapdraud dzīvību, tāpēc nereti nākas uzgaidīt.

Kā skaidro NMP un pacientu uzņemšanas nodaļas virsārste Anita Ābele, reizēm nesaprašanās rodas ar cilvēkiem, kuri ierodas nodaļā, lai vienā reizē, negaidot rindās, veiktu iespējami daudz izmeklējumu un saņemtu dežūrējošo speciālistu konsultācijas. Taču, ja cilvēka veselības stāvoklis neprasa neatliekamo medicīnisko palīdzību, bet atbilst ambulatorai aprūpei, kas veicama pie ģimenes ārsta vai poliklīnikas speciālistiem, tad izmeklējumi un konsultācijas ir maksas pakalpojumi pēc Vidzemes slimnīcas maksas pakalpojumu cenrāža.

Lai mazāk būtu pārpratumi un abpusēji sarūgtinājumi, mediķi aicina cilvēkus ar hroniskām saslimšanām laikus pieteikties un doties pie ģimenes ārsta, un lietot izrakstītās zāles, kā viņš noteicis.

Savukārt, pamanot gripas simptomus (pēkšņs saslimšanas sākums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, stipras galvassāpes, kaulu laušanas sajūta, drudzis, aizlikts deguns bez iesnām, sauss, mokošs klepus), pareizā rīcība ir šāda: palikt mājās un sazinātes ar ģimenes ārstu. Nekādā gadījumā nevajag iesnainam un šķaudošam iet uz darbu vai skolu, vai apmeklēt publiskus pasākumus. Turklāt nekādā gadījumā ar gripas simptomiem nedrīkst ierasties NMP un pacientu uzņemšanas nodaļā, jo tur ļoti ātri var aplipināt visus klātesošos – gan citus pacientus, gan nodaļas personālu. Gripas simptomi neapdraud dzīvību, bet neārstētas un “izstaigātas” gripas komplikācijas.

Arī šoruden mediķi uzsver, ka galvenais gripas profilakses paņēmiens ir vakcinācija. Tā ieteicama visiem iedzīvotājiem, bet īpaši svarīga riska grupas personām – cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnās sistēmas vājumu, grūtniecēm, bērniem vecumā līdz 2 gadiem un pacientiem, kas vecāki par 60 gadiem, kā arī tiem, kuriem paredzēta plānveida operācija. Atgādinām, ka vēl nav par vēlu vakcinēties pret gripu, vēršoties pie sava ģimenes ārsta.

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri