Valmieras Ziņas

Kā pagatavot ideālu marinādi?

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Tā veikalu tīkls “Mego” dalās padomos, ka katrs var pagatavot savu unikālo marinādi un uzcept kaut ko īpašu kā svētkos, tā ikdienā.

Galvenais, ko der atcerēties – marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie “uzbūves” principi, ko der ņemt vērā, – skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

Trīs sastāvdaļas

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru “mazāk ir vairāk”. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi – gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

Katrai gaļai savs laiks

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu – visu kājas daļu – var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

Atrodi sevī apslēpto šefpavāru talantu un pagatavo kaut ko gardu sev, ģimenei un draugiem jau Jāņos!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (2 amata vietas uz nenoteiktu laiku, darba vieta: Ziemeļvidzemes pārvaldes uzraudzības teritorijas kautuves un medījumu apstrādes uzņēmumā)Iepazīsties ar PVD: https://www.pvd.gov.lv/lv JA TEV IR: augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2. punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992. gadam un kuriem ir veterinārmedicīniskās prakses licence, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; vēlama pieredze profesionālajā jomā/nozarē; labas datorlietotāja prasmes (MS Office) līmenī, kas ir atbilstošas kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai; ļoti labas latviešu valodas zināšanas; vēlamas angļu valodas pamatzināšanas – darbs ar Eiropas Savienības vietnēm (piemēram, TRACES) par dzīvu dzīvnieku nosūtīšanu kaušanai un svaigas gaļas apriti, likumdošanas aktu pielietošana darbā; B kategorijas autovadītāja apliecība; spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; prasme plānot savu laiku un noteikt prioritātes; vēlme izrādīt iniciatīvu un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ: veikt dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē un/vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: neatsveramu profesionālu pieredzi; mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; mācību periodu un mentoru pienākumu apguvē; summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 9. mēnešalgu grupai un noteiktajam darba laikam, 1350 EUR pirms nodokļu nomaksas pilnai slodzei; plānotā darba slodze – vienai amata vietai līdz 20 stundām nedēļā un otrai amata vietai līdz 35 stundām nedēļā. apmaksātu papildatvaļinājumu; normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 4 mēnešiem; nelaimes gadījumu apdrošināšanu no pirmās darba dienas. Motivētu pieteikuma vēstuli un CV lūdzam elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050. Pieteikumus gaidīsim līdz 2025. gada 28.novembrim. Tālrunis uzziņām 67084629. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13. pantu, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests (Peldu iela 30, Rīga, LV-1050). Profesija: VETERINĀRĀRSTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: Tālrunis: 67084629 E-pasts: konkursi@pvd.gov.lv Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

SIA „FIRMA MADARA 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu  Remontstrādniekam – Tehniķim ar atrašanās vietu Valmierā. Galvenie darba pienākumi: Veikt visa veida saimnieciskos darbus veikalos, īpašumos un teritorijās: - inženierkomunikāciju apsaimniekošana; - ēku un konstruktīvo elementu uzturēšana; - telpu, to aprīkojuma, mēbeļu u.c. sīkie remontdarbi; - teritoriju uzkopšanas darbus – zāles pļaušanu ar dārza traktoru, zāles pļāvēju, trimmeri; - citus darbus, pēc vadītāja rīkojuma. Prasības pretendentiem: Pieredze saimniecisko darbu veikšanā; Zināšanas par darbā lietojamo instrumentu darbības principiem, lietošanas noteikumiem; Spēja strādāt patstāvīgi un komandā; “B” kategorijas autovadītāja apliecība; Precizitāte, augsta atbildības sajūta; Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Dinamisku darbu stabilā uzņēmumā ar profesionālām pilnveides iespējām; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Summētais darba laiks; Darba alga pārbaudes laikā 9 EUR/h. Sūti CV vai pieteikumu ar norādi REMONTSRĀDNIEKS – TEHNIĶIS Valmierā uz e-pastu cv@madara89.lv vai zvani, sūti ziņu WhatsApp +371 26 659 016. Profesija: REMONTSTRĀDNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-10 Kontaktpersona: AGRIS STĪPNIEKS CV lūdzam sūtīt uz e-pastu vai pieteikties sūtot ziņu uz WhatsApp

Mūsu partneri