Valmieras Ziņas

Kā pagatavot ideālu marinādi?

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasara viennozīmīgi ir laiks, kad itin bieži mūsu nāsis un garšas kārpiņas patīkami kairina grilētas gaļas smarža, kā izrādās, viena no būtiskākajām detaļām šajā procesā ir marināde un pats marinēšanas process, jo tieši tā varam izcelt ikvienas gaļas garšas īpatnības.

Tā veikalu tīkls “Mego” dalās padomos, ka katrs var pagatavot savu unikālo marinādi un uzcept kaut ko īpašu kā svētkos, tā ikdienā.

Galvenais, ko der atcerēties – marinādei nebūt nav jāsastāv no daudz un sarežģītām sastāvdaļām. Trīs galvenie “uzbūves” principi, ko der ņemt vērā, – skābums, tauki, garšaugi un garšvielas. Savukārt marinēšanas procesā nevajadzētu pārspīlēt nedz ar marinādes daudzumu, nedz ilgumu.

Trīs sastāvdaļas

Skābumu dod tādi produkti kā citrusaugļi, ananasi, tomāti, alkohols, etiķis un skābie piena produkti. Skābās komponentes paspilgtina gaļas garšu, kā arī padara to mīkstāku un sulīgāku.

Tikmēr tauki vai eļļa ir elements, kas gaļas sulīgumu uztur ilgāk. Droši ļaujies eksperimentiem un neatkarīgi no receptes lietojiet jebkuru veikalā pieejamo eļļu. Der iegaumēt, ka olīveļļa ir ļoti izteiksmīga un bieži ar nelielu rūgtumiņu, tāpēc neitrālākas garšas piekritējiem labāk lietot saulespuķu, vīnogu u.tml. eļļas.

Savukārt garšvielas un garšaugi ir tās sastāvdaļas, kas vienkāršu gaļas recepti var padarīt par gastronomisko ceļojumu. Veidojot pašam savu recepti, vienkārši jāuzticas savām garšas kārpiņām. Svaigumam un tradicionālākai garšai derēs svaigi un žāvēti zaļumi kopā ar sīpolu vai ķiploku, eksotiskai noskaņai – eksotiskas garšvielas, bet, ja vēlies kaut ko netradicionālu, pievieno sinepes, sojas mērci, cukuru, medu vai ingveru.

Nepārspīlē ar sastāvdaļām un marinādes daudzumu

Attiecībā uz marinādi der atcerēties mantru “mazāk ir vairāk”. Gaļas garšu nomāks gan pārāk daudz marinādes sastāvdaļu, gan pārmērīgs pašas marinādes lietojums. Ideālais mērces daudzums ir viena līdz pusotra tējas krūzīte marinādes uz kilogramu gaļas.

Gaļu nedrīkst turēt alumīnija traukā, jo alumīnijs reaģē ar skābumu saturošām vielām un veicinās metāla nokļūšanu gaļā. Alternatīvs variants ir māla vai stikla trauki, vai pārtikai domātie plastmasas maisiņi – gaļu ar mērci iepilda tajā, tad aizver un pēc iemarinēšanās maisiņa saturu grilē vai cep un maisiņu izmet. Tā arī būs mazāk netīro trauku.

Katrai gaļai savs laiks

Jo plānāk sagriezta gaļa, jo īsāku laiku tai vajag marinēties. Vistai, tītaram un pīlei pietiek ar 90 minūtēm, jo skābes, īpaši citrusu sulas padara gaļu gumijotu un sausu. Cūkgaļu var iemarinēt diezgan ātri, pietiek ar divām stundām, ja vēlās ilgāk, tad ne vairāk par astoņām. Jēra gaļas šķēles, piemēram, karbonādes, nedrīkst marinēt ilgāk par divām stundām. Stingrāku gaļu – visu kājas daļu – var marinēt četras stundas vai atstāt uz nakti.

Pārturot marinādē maigus liellopa gabaliņus, piemēram, klasisko steiku, fileju u.tml., tie kļūs nebaudāmi. Bet stingrākas daļas, piemēram, pavēderes steiks, kakla vai pleca gabals būs gatavs cepšanai četru stundu laikā, bet to var atstāt arī ievilkties uz nakti.

Gaļa, kurai ir pievienotas skābas vielas, sāls vai alkohols iemarinējas 30 minūšu līdz četru stundu laikā, pēc tam tā jānovieto ledusskapī. Savukārt gaļa bez skābām piedevām var stāvēt aukstumā vienu līdz divas dienas.

Atrodi sevī apslēpto šefpavāru talantu un pagatavo kaut ko gardu sev, ģimenei un draugiem jau Jāņos!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola (turpmāk – Iestāde) aicina darbā direktora vietnieku/-ci izglītības jomā (profesijas kods 1345 04) uz noteiktu laiku (ar iespēju pagarināt uz nenoteiktu laiku). Darba vietas adrese: Purva iela 12, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Ja Jūs vēlaties: • piedalīties izglītības procesa organizēšanā un nodrošināt izglītības procesa metodisko vadību Iestādē; • nodrošināt Valsts izglītības standarta, izglītības programmu un mācību priekšmetu programmu īstenošanas metodisko vadību; • piedalīties Iestādes iekšējo kārtību un reglamentējošo normatīvo aktu izstrādē; • sagatavot mācību gada pārskatus par metodiskā darba izvērtējumu; • piedalīties mācību gada darba plāna sastādīšanā, sadarbībā ar mācību priekšmetu skolotājiem; • sadarbībā ar pedagogiem, sagatavot mācību priekšmetu programmas; • piedalīties mācību gada pedagogu slodžu sadalē; • vadīt mācību programmu metodisko kopu vadītāju/nodaļu vadītāju sapulces un organizēt metodiskās pedagogu sapulces, tikšanās u.c.; • vadīt izglītības programmu realizācijas kvalitātes uzraudzību; • atbildēt par mācību prakšu realizāciju; • organizēt izglītojamo profesionālo priekšmetu darbu skates, profesionālās ievirzes izglītības nobeiguma un profesionālās vidējās izglītības kvalifikācijas darbu norisi; • koordinēt Valsts konkursa norisi un citu Iestādes konkursu norisi skolā un Vidzemē; • koordinēt metodisko sadarbību ar Vidzemes kultūrizglītības iestādēm un Latvijas Nacionālo kultūras centru; • organizēt izglītojamo līdzdalību mācību priekšmetu olimpiādes, konkursos, skatēs; un Jums ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • atbilstība Izglītības likuma un Bērnu tiesību aizsardzības likuma noteiktajām prasībām; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • zināšanas un izpratne nozari regulējošo normatīvo aktu pielietošanā; • kompetences: prasme organizēt un plānot savu darbu atbilstoši Iestādes mērķiem un uzdevumiem; prasme analizēt un vispārināt problēmas, noteikt darbības virziena prioritātes; prasme pastāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību; labas saskarsmes un komunikācijas prasmes, digitālās prasmes, psiholoģiskā noturība; precizitāte un iniciatīva, elastība; • prasme strādāt ar biroja tehniku un informāciju tehnoloģijām; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Pedagogu darba samaksas noteikumi” (pārbaudes laikā no 1876,50 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas); • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • darbu radošā, uz sadarbību vērstā kolektīvā, aktīvu, dinamisku darbu, iespēju gūt jaunu pieredzi un pilnveidot profesionālās iemaņas; • sakārtotu darba vidi. Pieteikuma vēstuli, CV, izglītības dokumentu kopijas lūdzam iesniegt elektroniski sūtot uz e-pastu: vdmv@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā, Purva ielā 12, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi “Direktora vietnieka/-ces vakancei”, līdz 2025.gada 13.jūlijam. Tālrunis papildus informācijai: 64207372. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VADĪTĀJA VIETNIEKS /DIREKTORA VIETNIEKS /IZPILDDIREKTORS (IZGLĪTĪBAS JOMĀ) Darba vietas adrese: LATVIJA, Purva iela 12, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-07-13 Kontaktpersona: vdmv@valmiera.edu.lv 64207372

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā tehnisko speciālistu/-i (pilna slodze) uz nenoteiktu laiku. Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 3, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • nodrošināt muzeja Izstāžu nama telpu un ekspozīcijas inventāra tīrību un kārtību; • veikt darba kabinetu un izglītojošo pasākumu telpu tīrīšanu Bruņinieku ielā 3; • nodrošināt Izstāžu nama ārtelpas teritorijas stādījumu un ieejas mezgla uzkopšanu; • monitorēt temperatūras un mitruma režīmu Izstāžu nama telpās; • līdzdarboties izstāžu montāžas un demontāžas darbos; • dažādu ikdienas saimniecisko darbu veikšana, telpu labiekārtošana, palīgdarbi muzeja pasākumos;  ja Tev ir: • vidējā izglītība; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • prasmes un pieredze izmantot tehniskās ierīces un darba rīkus; • kompetences: prasme plānot un organizēt savu darbu; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; mēs piedāvājam: • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 760 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 770 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 3, Valmiera, Valmieras novads (Izstāžu nama recepcijā), ar norādi „Tehniskā speciālista/-es amatam”, līdz 2025.gada 27.jūnijam. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: TEHNISKAIS SPECIĀLISTS Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-06-27 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

Mūsu partneri