Valmieras Ziņas

Franču šefpavāra Filipa Laruelles recepte: mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Lasīšanas laiks: 3 min

Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti jau zina – ja skolotājas bijušas kādā seminārā vai meistarklasē, tad drīz vien tur redzēto izmēģinās arī skolas mācību virtuvēs. 3. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi kopā ar skolotāju Iru Gaili gatavoja mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Profesionālo priekšmetu skolotāja šo recepti atvedusi no slavenā franču šefpavāra Filipa Laruelles (Philippe Laruelle) meistarklases, ko organizēja SIA “Gemoss” sadarbībā ar firmu “De Buyer”.

“Filips Laruelle strādājis vairākos slavenos Francijas restorānos. Šobrīd nolēmis apbraukāt pasauli, daloties savā profesionālajā pieredzē,” stāsta skolotāja Ira Gaile. “Meistarklasē Latvijā slavenajam šefpavāram palīdzēja jaunais, daudzsološais pavārs Haralds Saušs, kurš bija arī nākamo pavāru profesionālās meistarības konkursa žūrijā Smiltenes tehnikumā. Gatavojām trīs ēdienus – Ziemassvētku sāļo kūku ar zosu aknu pastēti un sīpolu čatniju, Mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto un mandeļu – bumbieru pīrāgu ar šokolādes krēmu.

”Firmas “De Buyer” pārstāvji iepazīstināja ar jaunākajiem specializētajiem virtuves piederumiem un demonstrēja to pielietojumu. Strādājot pārliecinājāmies, cik viegli tomātus un citus mīkstos dārzeņus sagriezt ar V veida nazi. Savukārt cieto dārzeņu griešanai labāk izmantot taisnos nažus.”

Skolotājai Irai Gailei no visiem šefpavāra Laruelles meistarklasē gatavotajiem ēdieniem savdabīgākā likusies mencas fileja ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Tāpēc šo ēdienu nolemts iekļaut skolas mācību restorāna ēdienkartē.

Meistarklasē gūta pieredze, kā panākt, lai šķidrumam pievienojot sviestu, mērce iznāk skaista un viendabīga – sviestu pirms gatavošanas sagriež 1X1 cm kubiņos un ievieto saldētavā. Mērcei to pievieno saldētu.

“Risoto visiem parasti asociējas ar rīsiem, bet tas var būt arī ēdienu gatavošanas veids. Piemēram, jau minētajā ēdienā selerijas sakni ar rīvi “Mandolīna” sagriež 3X3 mm lielos kubiņos, kas atgādina rīsu graudiņus,” stāsta Ira Gaile. “Meistarklasē šefpavāram Laruellem jautājām, ko viņš uzskata par svarīgākajām lietām, strādājot virtuvē? – “Labs inventārs un kvalitatīvi produkti. Ēdiens jāgatavo ar mīlestību, būtiski, lai tas būtu gan garšīgs, gan vizuāli pievilcīgs,” viņš atbildēja.”

Skolotāja Gaile ēdienu gatavošanas stundās tagad bieži citē šefpavāru Laruelli: “Ēdiens jāgatavo tā, lai, to baudot, nebūtu žēl dzīvnieka, kuram šīs maltītes dēļ bija jāzaudē dzīvība.”

Mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Mencas fileja 1 kg 200 g

Sīpoli 100 g

Sviests 300 g

Saldais krējums 150 ml

Sausais baltvīns 250 ml

Mascarpone siers 250 g

Laims 1 gb

Maurlociņi 100 g

Selerijas – burkānu risoto:

Selerijas sakne 1 kg

Burkāni 400 g

Sausais baltvīns 250 ml

Vistas buljons (kubiņi) – 3 gb

Parmazāna siers 75 g

Eļļa 350 ml

Zivi pārkaisa ar garšvielām, ieziež ar olīveļļu un uz brīdi atstāj, ļaujot filejai uzsūkt eļļu. Ja vēlaties, lai zivs iznāktu kraukšķīgāka, necepiet to pannā ar eļļu. Filejas gabaliņus izvieto pannā ar ādas pusi uz leju, lai zivs cepot neizjuktu.

Sagatavoto fileju liek cepeškrāsnī un cep, līdz tā iegūst viegli irdenu konsistenci. Pasniedzot fileju apslaka ar laima sulu un pārkaisa ar rīvētu laima miziņu.

Mērces pagatavošana:

Vispirms mazos kubiņos sagriež šalotes sīpolus, tos liek katliņā, pārlej ar vīnu un sautē, līdz škidrums iztvaiko. Tad pievieno sviestu (iepriekš sagriezts kubiņos un sasaldēts), rīvētu laima miziņu un smalki sagrieztus maurlociņus, visu samaisa. Pēc tam pieliek “Mascarpone” sieru. Selerijas sakni un burkānus sagriež sīkos, vienādos kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep. Visu ber katlā un pārlej ar buljonu tā, lai dārzeņi būtu pārsegti. Pievieno sāli, piparus un sautē mīkstus. Beigās  pielej baltvīnu un iztvaicē. Gatavam risoto jābūt irdenam. To ber trauciņā, viegli piespiežot sablīvē, bļodiņu apvērš uz šķīvja un uzmanīgi noņem, lai ēdienam saglabātos forma. Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras bibliotēka aicina darbā Dikļu pagasta bibliotēkas (turpmāk – bibliotēka) vadītāju, valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra speciālistu/-i uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: ● nodrošināt bibliotēkas darbību, tai skaitā dokumentu apriti, finanšu plānošanu; ● kvalitatīvi veikt bibliotēkas lietotāju bibliotekāro un informacionālo apkalpošanu; ● palīdzēt iedzīvotājiem digitālo rīku lietošanā un izglītot iedzīvotāju grupas digitālajās prasmēs; ● organizēt bibliotēkas profilam atbilstošus pasākumus un sadarboties ar Valmieras novada bibliotēkām un citām organizācijām; ● veikt bibliotēkas krājuma uzskaiti, organizēšanu un papildināšanu; ● veikt novadpētniecības darbu; ● nodrošināt valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra darbu Dikļu pagasta bibliotēkā; un ja Tev ir: ● augstākā izglītība; ● valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; ● teicamas zināšanas un iemaņas darbā ar informācijas tehnoloģijām un vēlme tās pilnveidot un praktizēt darbā; ● kompetences: labas komunikācijas un prezentācijas prasmes; teicamas darba plānošanas un organizēšanas prasmes; prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus, atbildības sajūta; mēs piedāvājam: ● pamatalgu pārbaudes laikā 999,00 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 1052,00 EUR pirms nodokļu nomaksas; ● iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; ● darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; ● interesantu, atbildīgu un dinamisku darbu; ● profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas; ● drošu un sakārtotu darba vidi. Motivācijas vēstuli, CV un augstākās izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz kristine.kine@vb.valmierasnovads.lv, vai personīgi Valmieras bibliotēkā, adrese: Cēsu iela 4, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi “Pieteikums Dikļu pagasta bibliotēkas vadītāja/-as amatam”, līdz 2025. gada 20. novembra plkst. 16.00. Tālrunis papildu informācijai: 64250830. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: Bibliotēkas struktūrvienības VADĪTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cielaviņa, Dikļi, Dikļu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-20 Kontaktpersona: kristine.kine@vb.valmierasnovads.lv 64250830

Mēs esam Tet oficiālais sadarbības partneris, kas paplašina klientu konsultantu komandu. Meklējam 2 kolēģus  🔧 Tavi pienākumi: Darbs ar jauniem un esošiem klientiem. Konsultēt par Tet pakalpojumu un produktu (internets, televīzija, viedie risinājumi, elektrība) Esošo pakalpojumu piedāvāšana un piemērotāko risinājumu atrašana Individuālo un komandas mērķu sasniegšana Lieliskas klientu pieredzes radīšana 🎯 Tu esi ideāls kandidāts, ja: Tev patīk komunicēt un Tu viegli radi kontaktu ar cilvēkiem Tu vēlies pelnīt, attīstīties un iesi gatavs izkāpt no komforta zonas Tev ir pozitīva attieksme, enerģija un spēja mācīties Esi azartisks un enerģisks Vēlies mācīties, attīstīties un pelnīt Esi motivēts/-a sasniegt rezultātus un nedomā palikt "komforta zonā" 🎁 Mēs piedāvājam:  Profesionālas apmācības un mentoru atbalstu Tirgū konkurētspējīgu atalgojumu Motivējošu, draudzīgu kolektīvu un mūsdienīgu darba vidi Ātras izaugsmes iespējas tiem, kas vēlas vairāk 💰 Darba alga : 1300–2500 € 📩 Sūti savu CV ar norādi "Valmiera" uz: cv@balticsalessolutions.lv. Profesija: KONSULTANTS Algas izmaksas veids: Akordalga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Uzņēmuma līgums Darbības joma: Informācijas tehnoloģijas / Telekomunikācijas Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Uzņēmuma līgums Aktuāla līdz: 2025-11-30 Darba sākšanas datums: 2025-11-07 Kontaktpersona: Sūti savu CV uz cv@balticsalessolutions.lv

Mūsu partneri