Valmieras Ziņas

Franču šefpavāra Filipa Laruelles recepte: mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Lasīšanas laiks: 3 min

Smiltenes tehnikuma nākamie ēdināšanas pakalpojumu speciālisti jau zina – ja skolotājas bijušas kādā seminārā vai meistarklasē, tad drīz vien tur redzēto izmēģinās arī skolas mācību virtuvēs. 3. ēdināšanas pakalpojumu kursa audzēkņi kopā ar skolotāju Iru Gaili gatavoja mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Profesionālo priekšmetu skolotāja šo recepti atvedusi no slavenā franču šefpavāra Filipa Laruelles (Philippe Laruelle) meistarklases, ko organizēja SIA “Gemoss” sadarbībā ar firmu “De Buyer”.

“Filips Laruelle strādājis vairākos slavenos Francijas restorānos. Šobrīd nolēmis apbraukāt pasauli, daloties savā profesionālajā pieredzē,” stāsta skolotāja Ira Gaile. “Meistarklasē Latvijā slavenajam šefpavāram palīdzēja jaunais, daudzsološais pavārs Haralds Saušs, kurš bija arī nākamo pavāru profesionālās meistarības konkursa žūrijā Smiltenes tehnikumā. Gatavojām trīs ēdienus – Ziemassvētku sāļo kūku ar zosu aknu pastēti un sīpolu čatniju, Mencas fileju ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto un mandeļu – bumbieru pīrāgu ar šokolādes krēmu.

”Firmas “De Buyer” pārstāvji iepazīstināja ar jaunākajiem specializētajiem virtuves piederumiem un demonstrēja to pielietojumu. Strādājot pārliecinājāmies, cik viegli tomātus un citus mīkstos dārzeņus sagriezt ar V veida nazi. Savukārt cieto dārzeņu griešanai labāk izmantot taisnos nažus.”

Skolotājai Irai Gailei no visiem šefpavāra Laruelles meistarklasē gatavotajiem ēdieniem savdabīgākā likusies mencas fileja ar šalotes – vīna – sviesta mērci un selerijas risoto. Tāpēc šo ēdienu nolemts iekļaut skolas mācību restorāna ēdienkartē.

Meistarklasē gūta pieredze, kā panākt, lai šķidrumam pievienojot sviestu, mērce iznāk skaista un viendabīga – sviestu pirms gatavošanas sagriež 1X1 cm kubiņos un ievieto saldētavā. Mērcei to pievieno saldētu.

“Risoto visiem parasti asociējas ar rīsiem, bet tas var būt arī ēdienu gatavošanas veids. Piemēram, jau minētajā ēdienā selerijas sakni ar rīvi “Mandolīna” sagriež 3X3 mm lielos kubiņos, kas atgādina rīsu graudiņus,” stāsta Ira Gaile. “Meistarklasē šefpavāram Laruellem jautājām, ko viņš uzskata par svarīgākajām lietām, strādājot virtuvē? – “Labs inventārs un kvalitatīvi produkti. Ēdiens jāgatavo ar mīlestību, būtiski, lai tas būtu gan garšīgs, gan vizuāli pievilcīgs,” viņš atbildēja.”

Skolotāja Gaile ēdienu gatavošanas stundās tagad bieži citē šefpavāru Laruelli: “Ēdiens jāgatavo tā, lai, to baudot, nebūtu žēl dzīvnieka, kuram šīs maltītes dēļ bija jāzaudē dzīvība.”

Mencas fileja ar šalotes vīna sviesta mērci un selerijas risoto

Mencas fileja 1 kg 200 g

Sīpoli 100 g

Sviests 300 g

Saldais krējums 150 ml

Sausais baltvīns 250 ml

Mascarpone siers 250 g

Laims 1 gb

Maurlociņi 100 g

Selerijas – burkānu risoto:

Selerijas sakne 1 kg

Burkāni 400 g

Sausais baltvīns 250 ml

Vistas buljons (kubiņi) – 3 gb

Parmazāna siers 75 g

Eļļa 350 ml

Zivi pārkaisa ar garšvielām, ieziež ar olīveļļu un uz brīdi atstāj, ļaujot filejai uzsūkt eļļu. Ja vēlaties, lai zivs iznāktu kraukšķīgāka, necepiet to pannā ar eļļu. Filejas gabaliņus izvieto pannā ar ādas pusi uz leju, lai zivs cepot neizjuktu.

Sagatavoto fileju liek cepeškrāsnī un cep, līdz tā iegūst viegli irdenu konsistenci. Pasniedzot fileju apslaka ar laima sulu un pārkaisa ar rīvētu laima miziņu.

Mērces pagatavošana:

Vispirms mazos kubiņos sagriež šalotes sīpolus, tos liek katliņā, pārlej ar vīnu un sautē, līdz škidrums iztvaiko. Tad pievieno sviestu (iepriekš sagriezts kubiņos un sasaldēts), rīvētu laima miziņu un smalki sagrieztus maurlociņus, visu samaisa. Pēc tam pieliek “Mascarpone” sieru. Selerijas sakni un burkānus sagriež sīkos, vienādos kubiņos un nelielā eļļas daudzumā apcep. Visu ber katlā un pārlej ar buljonu tā, lai dārzeņi būtu pārsegti. Pievieno sāli, piparus un sautē mīkstus. Beigās  pielej baltvīnu un iztvaicē. Gatavam risoto jābūt irdenam. To ber trauciņā, viegli piespiežot sablīvē, bļodiņu apvērš uz šķīvja un uzmanīgi noņem, lai ēdienam saglabātos forma. Pasniedzot pārkaisa ar rīvētu parmezāna sieru.

"Valmieras ziņas" jautā

Kā jūs ietekmējis energoresursu cenu kāpums?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Kafejnīca “Panda Sushi” Valmierā aicina pievienoties komandai kārtīgu, strādīgu un atbildīgu VIRTUVES PALĪGSTRĀDNIEKU - TRAUKU MAZGĀTĀJU Darba vieta: Dārza iela 4, Valmiera, Valmieras novads. Darbs laika veids un režīms: 3-4 dienas nedēļā – piektdienās, sestdienās un svētdienās no plkst.11:30-12:00 līdz plkst. 21:00-22:00 un pēc vajadzības ceturtdienās no plkst. 16:00 līdz plkst. 21:00-22:00. Darba samaksa: stundas tarifa likme 4.00 EUR/h (bruto). PIENĀKUMI: veikt trauku mazgāšanu (darbs ar trauku mazgājamo mašīnu) un savas darba vietas uzkopšanu atbilstoši sanitārajām un higiēnas prasībāM. PRASĪBAS: Sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts; Iespēja uzsākt darbu nekavējoties. CV ar norādi “Virtuves palīgstrādnieks Valmierā” sūtīt uz e-pastu vitalijs@pandasushi.lv Kontakttālrunis uzziņām 26070811. Priecāsimies savā komandā redzēt studentus un pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkus. Sazināsimies ar tiem kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Profesija: VIRTUVES DARBINIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Dārza iela 4, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2022-02-24 Kontaktpersona: CV ar vakances norādi sūtīt uz e-pastu vitalijs@pandasushi.lv, tālr.uzziņām 26070811.

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Gaujas krasta vidusskola – attīstības centrs (turpmāk – Iestāde) aicina darbā PSIHOLOGU uz nenoteiktu laiku pilnai darba likmei (30 stundas nedēļā). Ja Tev ir vēlme un Tu spēj: • sniegt psiholoģisku palīdzību izglītojamiem (individuāli un grupā); • veikt izglītojamo psiholoģisko izvērtēšanu un atzinumu sagatavošanu; • aktīvi iesaistīties Iestādes Atbalsta komandas darbā; • konsultēt un izglītot par psiholoģijas jautājumiem Iestādes darbiniekus un izglītojamo vecākus; • kā arī veikt citus pienākumus psihologa amata ietvaros; un ja Tev ir: • tiesības veikt psihologa profesionālo darbību atbilstoši Psihologu likuma 3.pantam; • atbilstība Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72.panta prasībām; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; spēja analizēt un cieņpilni risināt konfliktsituācijas, saglabāt konfidencialitāti un toleranci; • prasmes darbā ar datoru; • sadarbspējīgs COVID-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts; mēs piedāvājam: • atalgojumu 1032,70 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • sociālās garantija, darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli, izglītības dokumenta un citu dokumentu, kas apliecina tiesības veikt psihologa profesionālo darbību, kopijas lūdzam līdz 2022.gada 4.februārim iesniegt e-pastā: vgv@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 28388112. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: Izglītības un skolu PSIHOLOGS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Leona Paegles iela 5, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2022-02-04

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Gaujas krasta vidusskola – attīstības centrs (turpmāk – Iestāde) (adrese: Leona Paegles iela 5, Valmiera, Valmieras novads) aicina darbā ANGĻU VALODAS skolotāju 7.-9.klašu skolēniem uz nenoteiktu laiku 7 stundas nedēļā. Ja Tev ir vēlme: īstenot izglītības programmas apguvi skolēniem ar speciālajām vajadzībām (izglītības programmas kods 21015811) atbilstoši Valsts izglītības standartam; plānot un organizēt savu darbu atbilstoši Iestādes mērķiem un uzdevumiem; un ja Tev ir: izglītība un pedagogu profesionālās kompetences pilnveide atbilstoši normatīvo aktu prasībām; valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; kompetences: pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts; mēs piedāvājam: atalgojumu 219 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; profesionālās kompetences pilnveides iespējas. Pretendentiem profesionālās darbības aprakstu (CV) un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2022. gada 4.februārim e-pastā vgv@valmiera.edu.lv. Tālrunis uzziņai: 26564092. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu, atbilstoši fizisko datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SPECIĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Leona Paegles iela 5, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2022-02-04

Mūsu partneri