Valmieras Ziņas

Valdis Dombrovskis: Mūsu mērķis ir tuvāko 10 gadu laikā radīt spēcīgu vidusšķiru Latvijā (1)

Lasīšanas laiks: 3 min

Šodien, 13.maijā Vidzemes Augstskolas Inženierzinātņu korpusā pulcējas vairāki uzņēmēji, politikas veidotāji, kā arī akadēmiskās vides pārstāvji, lai piedalītos forumā “Latvijas tautsaimniecība. Ko mums māca pagātne un kādu saredzam tās nākotni”.

Foruma otrā sesija tika veltīta tēmai par Latvijas tautsaimniecības nākotni, aplūkojot dažādus tās globālos, nacionālos un saimnieciskos izaicinājumus.

Kā pirmais šajā foruma daļā uzstājās Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis, kurš klātesošos iepazīstināja ar iespējām un izaicinājumiem turpmākajos desmit gados gan Latvijā, gan arī Eiropā. Dombrovskis norādīja, ka “arī lēmums, organizēt šo forumu reģionālā augstskolā ir zīmīgs, jo Vidzemes Augstskola ir pirmā reģionālā augstskola, kas tika izveidota, sadarbojoties vairākām pašvaldībām, kā arī, piesaistot finansējumu no ārzemju, šajā gadījumā, norvēģu partneriem. Veiksmīgi funkcionējošas augstskolas izveide ārpus Rīgas nozīmē to, ka Latvijas reģionos ir potenciāls, kurš tiek izmantots arī šo teritoriju attīstībai.”

Papildinot savu teikto, Dombrovskis piebilda, ka

“viena no lielākajām vērtībām, kuru cilvēks iemācījies radīt, ir zināšanas. Tieši zināšanas, izglītota un darbaspēka tirgū konkurētspējīga paaudze ir tie faktori, kuri noteiks to, kāda mūsu valsts būs nākotnē. Vidzemes Augstskola padara Valmieru par jauniešu pilsētu. To jauniešu, kas noteiks, kāda būs Latvija pēc 10 gadiem.”

Runājot par Latvijas attīstības perspektīvām, Dombrovskis savā uzrunā tās aprakstīja globālajā un Eiropas kontekstā, uzsverot, ka iestāšanās Eiropas Savienībā ir devusi milzīgu stimulu strukturālo reformu īstenošanai, kā arī pārvaldības uzlabošanai Latvijā.

Uzrunas noslēgumā Dombrovskis uzsvēra, ka, runājot par izaugsmi, noteikti nedrīkst piemirst Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitātes pieaugumu.

“Mūsu mērķis ir tuvāko 10 gadu laikā radīt spēcīgu vidusšķiru Latvijā.”

Sesijas turpinājumā Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis iepazīstināja ar vīziju par to, kāda Latvija varētu izskatīties pēc 10 gadiem, kā arī, kas šajā laika periodā mūs sagaida.

Ievadā Kučinskis pavēstīja, ka trešdien, 11. maijā tapis zināms par Latvijas veiksmīgu iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), turpinot ar ierosinājumu, nākotnē iestāties “straujas izaugsmes klubā”, jo “mums pilnībā ir jāpievēršas savai iekšpolitikai, jāsakārto visas valsts iekšējās struktūras un jāiet uz priekšu.”

Runājot par inovācijas sistēmas problēmām Latvijā, premjers norādīja, ka tās galvenokārt ir finansiālo līdzekļu trūkums un resursu izkliedētība.

Saistībā ar Latvijas izaugsmi, Kučinskis atzina, ka potenciāls ir pietiekams, taču nepieciešama aktīva iesaistīšanās.

“Ir jāstrādā. Gan valstij kopumā, gan arī pašvaldībām ir jāsagatavo piedāvājums. Ja tā nebūs, un mēs nezināsim, ko vēlamies, rezultāta nebūs.”

Sesijas noslēgumā norisinājās paneļdiskusija, kurā uz klātesošo jautājumiem par to, kādu vēlamies redzēt Latvijas tautsaimniecību pēc 10 gadiem, atbildēja Valdis Dombrovskis, Māris Kučinskis, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, bijušais Eirokomisārs Andris Piebalgs un UPB holdinga padomes priekšsēdētājs Uldis Pīlēns. Paneļdiskusiju moderēja Ojārs Kehris.

Portāls “Valmieras Ziņas” jau informēja, ka foruma pirmajā daļā Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš nolasīja lekciju “Latvijas tautsaimniecība 100 gados – no eksperimentāla poligona līdz turbulentai stabilitātei”, kā arī notika paneļdiskusija “Neatkarīgas valsts 25 gadi (1990 – 2015)”, kurā piedalījās Ekonomistu apvienības “2010” prezidents Ojārs Kehris, Ekonomistu apvienības “2010” valdes loceklis Edmunds Krastiņš, demogrāfs Ilmārs Mežs un citi.

    Renārs - 13.05.2016

    Kas ir vidusšķira to neviens Latvijā vēl nesaprot un Eiropu šajā kontekstā vispār nevar pieminēt, jo šajā reģionā, ko sauc par Eiropu vidusšķirai alga ir aptuveni 2000 eiro – kādu vidusšķiru veidosim kungi, augšējo zemo slāni?

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Sedā,Uzvaras ielā 10. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820-870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Sedā vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp tel.nr. +371 29529416. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Seda, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: pa mob.telef.29529416 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri