Valmieras Ziņas

Royal Canin: Caureja jauniem suņiem – kompleksa problēma

Lasīšanas laiks: 4 min

“Royal Canin” ir etalons zinātniskajam darbam kucēnu gremošanas sistēmas veselības jomā. “Royal Canin” Pētījumu centrs ne tikai piedāvā kucēniem visvairāk piemēroto barību, bet arī turpina pētījumus saistībā ar kucēnu gremošanas sistēmas veselību, padziļinot vispārējās zināšanas šajā jomā.

IZKĀRNĪJUMU KVALITĀTI IETEKMĒ DAŽĀDI FAKTORI

Barība  

Infekcijas slimības

Neinfekciozas slimības

Vides faktori

Barošanas metodes

Fizioloģiskie faktori

Kā rīkoties, ja PAMANĀT, ka kucēnam ir caureja

Vispirms kopumā ir jānovērtē dzīvnieka uzvedība. Lai gan kucēni daudz guļ, nomoda laikā tie parasti ir ļoti aktīvi un rotaļīgi. Ja ievērojat, ka kucēns ir kļuvis neparasti gurdens, ja šķiet, ka viņš ir zaudējis interesi par barību, cenšas paslēpties vai neparasti uzvedas, tad kaut kas nav kārtībā un jums ir nekavējoties jāmeklē iemesls. Piezvaniet savam veterinārārstam, lai lūgtu padomu.

Ja kucēnam ir caureja, bet dzīvnieka uzvedība ir normāla, vispirms jāpārbauda, ko viņš ir apēdis. Kucēni ir ļoti zinātkāri, un tiem ir nosliece ēst neēdamas lietas. Pārliecinieties arī par to, vai neviens kucēnam nav devis aizliegtus našķus, piemēram, pienu, ēdiena atliekas, gardumus vai vienkārši pārāk daudz parastās barības. Jauna suņa gremošanas sistēmas līdzsvars ir trausls, un dzīvnieka zarnas viegli ir iespējams pārslogot. Neaizmirstiet, ka gremošanas mikrofloras attīstībai un gremošanas procesam ir nepieciešams laiks.

Viens no veidiem, kā nepieļaut caureju, ir dot tikai ieteikto barību, precīzi nosvērt atļauto dienas devu un barot suni katru dienu vienā un tajā pašā laikā. Turklāt pastāvīga rutīna noteikti palīdzēs suni radināt pie tīrības, jo suņi pēc ēšanas mēdz kārtot dabiskās vajadzības.

Tā kā kucēna gremošanas mikroflora vēl nefunkcionē pilnībā, ir svarīgi izvairīties no pēkšņas barības maiņas, kā arī nedot našķus, ēdiena atliekas vai pārāk daudz jebkuras barības. Jaunam sunim, kad tas izzina pasauli, ir tieksme “nogaršot” pilnīgi visu, arī neēdamas lietas vai atkritumus. No tā vislabāk var izvairīties, pārbaudot, vai suņa dzīves vide ir droša un sabiedriskās vietās viņu visu laiku paturēt acīs. Jūs drīz vien atklāsiet, cik neatvairāmi pievilcīga ir uz ietves atstāta veca bojāta sviestmaize, nemaz nerunājot par atkritumu tvertni! Viss, ko apēd kucēns, var radīt sekas…

Caureju var izraisīt ne tikai barība vien. Tā kā jau tikko piedzimušiem kucēniem zarnu traktā bieži mēdz būt tārpi, dzīvnieks ir regulāri jāattārpo: pirmajos 6–12 dzīves mēnešos reizi mēnesī un vēlāk – ik pēc trim mēnešiem. Tas ir vispārīgs ieteikums, bet jūsu veterinārārsts atkarībā no vietējās situācijas var izmantot atšķirīgu protokolu. Zarnu parazīti suņa organismā nonāk dažādos veidos. Dažu tārpu sugu invāzija ir iespējama pēc saskares ar izkārnījumiem vai tad, ja suns ir norijis citus radījumus, piemēram, blusas vai gliemežus un gliemjus. Citi parazīti organismā iekļūst caur ādu, bet ir arī tādi parazīti, kas paslēpjas suņa muskuļos un periodiski aktivizējas. Kucēns, kam zarnās ir parazīti, lēnāk aug un var pat zaudēt svaru. Dažiem kucēniem var būt uzpūsts vēders, netīrs kažoks vai caureja. Tārpi var izraisīt pat zarnu aizsprostošanos. Tā kā daudzi šie parazīti var būt bīstami cilvēkiem, īpaši bērniem, ir jāievēro veterinārārsta ieteiktā suņa attārpošanas programma. Caureju bieži izraisa sīki parazīti, kas tiek saukti par protozojiem. Šie mikroorganismi dzīvnieku audzētavās bieži ir endēmiski, un veterinārārsts varētu pārbaudīt jūsu kucēna izkārnījumus attiecībā uz šo parazītu klātbūtni.

Bakteriālai caurejai var būt nopietnas sekas. Jūs nekādā gadījumā nedrīkstat dot kucēnam termiski neapstrādātu gaļu, jo pētījumos ir novērots, ka jēla barība bieži ir piesārņota ar Salmonella, Campylobacter vai E coli. Tāpat raugieties, lai kucēns dzertu tikai tīru svaigu ūdeni, kaut arī viņam parasti patīk dubļainas peļķes ūdens garša. Barojot kucēnu ar pilnvērtīgu un sabalansētu cienījama uzņēmuma ražotu barību, jūs varat būt droši, ka viņš saņem veselīgu optimālo uzturu bez kaitīgiem piejaukumiem.

Vīrusu enterīts parasti izraisa akūtu caureju, kas bieži ir asiņaina. Parvovīruss ir īsts slepkava, kas joprojām nogalina desmito daļu kucēnu. Suņu mēris, kas pārāk bieži ir letāls, izraisa vemšanu un caureju, parasti pēc simptomiem elpceļos. Tā kā abas šīs slimības ir iespējams novērst ar vakcinēšanu, jūsu kucēnam noteikti ir jāsaņem nepieciešamās potes! Ir atklāti arī citi vīrusi, kas izraisa caureju, bet, tā kā pret tiem nav vakcīnu, vislabāko aizsardzību joprojām nodrošina kucēna paša imūnsistēma. Pilnvērtīga sabalansēta un kvalitatīva barība, tīra vide un veselīgs dzīvesveids, ņemot vērā augoša suņa vajadzības, ir vislabākais veids veselīgas imūnsistēmas stiprināšanai.

* Šīs vadlīnijas ir pieejamas Pasaules Mazo dzīvnieku veterinārārstu asociācijas (WSAVA) tīmekļa vietnē http://www.wsava.org/guidelines/vaccination-guidelines

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

„Valmiermuižas alus” ir maza muižas darītava, kurā nesteidzīgi brūvē amata alu un zelterus no Latvijas dabas veltēm. Esam apņēmušies kopt alus baudīšanas kultūru Latvijā, piedāvājot arvien bagātākas alus garšas. Nesteidzīgi brūvēts alus tikpat rūpīgi jāiesaiņo. Lai laikus mūsu uzticamajiem klientiem Latvijā un eksporta tirgos piegādātu Valmiermuižā darīto alu un zelterus, aicinām saimē cītīgu un apsviedīgu NOLIKTAVAS DARBINIEKU pilna laika darbam Valmiermuižas alus darītavas noliktavā Alejas ielā 12/1, Valmiermuižā. Mēs piedāvājam: - atalgojumu 5,00 EUR stundā (bruto), - darbinieku papildu labumus, - apmācību noliktavas pārziņa vadībā, - darbu draudzīgā un latviskā saimē, - veselībai drošus darba apstākļus. Tavi pienākumi: - darbs ar auto iekrāvēju; - preču pieņemšana un sadale; - gatavās produkcijas ievešana un izvietošana noliktavā, - gatavās produkcijas izsniegšana – produkcijas sagatavošana un kravu komplektēšana; - gādāt par savas darba vietas tīrību un kārtību. No Tevis sagaidām: - gribu mācīties un spēju sadarboties, - krampi velt alus mucu un celt alus kasti, - cītīgumu un atbildības sajūtu, - pozitīvu attieksmi pret dzīvi. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Noliktavas darbinieks” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz 2024. gada 9. jūnijam! Vairāk par mums #valmiermuiža Facebook, Instagram un valmiermuiza.lv. SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 40003752458. Profesija: NOLIKTAVAS DARBINIEKS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 12/1, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-09 Darba sākšanas datums: 2024-06-10 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

VSIA “Latvijas Valsts ceļi” aicina darbā PROJEKTU VADĪTĀJU Projektu ieviešanas daļā Galvenie pienākumi: Plānot, vadīt un kontrolēt autoceļu atjaunošanas, pārbūves un jaunas būvniecības projektu izpildi. Pārstāvēt un aizstāvēt pasūtītāja (LVC) intereses līgumos ar sadarbības partneriem būvniecības procesā. Sniegt skaidrojumus, informāciju un atbildes sadarbības un uzraugošām institūcijām. Piedalīties projektu iepirkumu komisijās. Sniegt atzinumus, priekšlikumus un konsultācijas ceļu būvdarbu tehnoloģiju un kvalitātes kontroles jautājumos. Piedalīties metodisko materiālu un vadlīniju izstrādē un uzlabošanā. Prasības pretendentiem: Augstākā izglītība transportbūvju specialitātē. Vismaz 3 gadu darba pieredze autoceļu nozarē. Prasme koordinēt un kontrolēt būvniecības projektu izpildi atbilstoši termiņiem, budžetam un kvalitātes prasībām. Zināšanas par transportbūvju projektēšanu, būvniecību un būvuzraudzību, prasme tās pielietot praksē. Projekta vadības un uzdevumu pārvaldības rīku principu pārzināšana. Zināšanas par autoceļu būvniecību regulējošajiem normatīvajiem aktiem. Augsta atbildības izjūta. Labas komunikācijas un saskarsmes prasmes, prezentācijas iemaņas. Labas latviešu valodas zināšanas (C1 līmenī), angļu valodas zināšanas darbam nepieciešamās informācijas nodrošināšanai. Labas prasmes strādāt ar datoru MS Office vidē (tai skaitā attālināti).  Prasme vadīt automašīnu (B kategorijas autovadītāja apliecība). Amata pienākumu veikšanai nepieciešams izmantot patstāvīgi noformētu nacionālo elektroniskās identifikācijas risinājumu, t.i. eParaksts mobile, eParaksts eID vai eParaksts karte. Mēs piedāvājam: Atbildīgu un interesantu darbu profesionālā kolektīvā. Labus darba apstākļus un sociālās garantijas. Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika. Mēneša atalgojumu no 2000 EUR (bruto). Darba vietu Valmierā. Pieteikšanās kārtība: Gaidīsim Jūsu CV un motivētu pieteikuma vēstuli uz e-pastu vakances@lvceli.lv līdz 2024. gada 28. jūnijam. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi. Divu nedēļu laikā pēc pieteikšanās termiņa beigām sazināsimies ar tiem kandidātiem, kuri pēc CV un pieteikuma vēstules izvērtēšanas tiks izvirzīti 2. kārtai. Profesija: PROJEKTA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-28 Kontaktpersona: CV un motivētu pieteikuma vēstuli lūdzam sūtīt uz e-pastu: vakances@lvceli.lv Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Būvniecības uzņēmums SIA Braga reģ.Nr. 40203105198, jur.adrese “Līgotnes”-8, Dikļi, Valmieras nov., LV-4223, kas specializējas dažādu būvniecības pakalpojumu nozarē (ēku būvniecība, fasādes, jumtu rekonstrukcija, plaša profila iekšdarbi),  aicina savā kolektīvā Palīgstrādniekus/ces Galvenie pienākumi:  Darbs Rīgas objektā Darba vietas sakārtošana atbilstoši darba drošības noteikumiem un tehnoloģijas prasībām. Materiālu sagatavošana Strādāšana un saudzīga rīkošanās ar rokas un vienkāršiem elektriskiem instrumentiem Veikt vienkāršus nojaukšanas darbus, masīvo sienu un pamatu labošanas, starpstāvu pārsegumu atsevišķu elementu nomaiņas, vienkārša apmetuma pielabošanas un izveides, vienkāršu grīdas pamatņu labošanas un izveides, vienkāršu koka konstrukciju izbūves darbus, kā arī veikt vienkāršus krāsošanas un tapešu līmēšanas darbus; veikt citus ēku, dzīvojamo namu, saimniecības ēku, ražošanas ēku un citu ēku remontdarbus Prasības kandidātiem : Vismaz 3 gadu pieredze un/vai atbilstoša izglītība;  Tehniskā domāšana, labas komunikācijas spējas un sadarbības prasmes;  Prasme atlasīt materiālus un veikt to pirmapstrādi Precizitāte un atbildības sajūta Vēlme strādāt un pozitīva domāšana;    Uzņēmums piedāvā Konkurētspējīgu atalgojumu un sociālās garantijas;  Stundas likmi no 5.70- 6.50 EUR/stundā pirms nodokļu nomaksas;  Pilnas slodzes darba laiku;  Labus darba apstākļus profesionālā un draudzīgā kolektīvā;  Profesionālās attīstības un izaugsmes iespējas;  Interesentiem zvanīt pa tālruni 20333311 vai rakstot uz e-pastu: braga.sia@gmail.com  Profesija: PALĪGSTRĀDNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Līgotnes - 8, Dikļi, Dikļu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 5 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-30

Mūsu partneri