Valmieras Ziņas

No jauna lemj par bīstamo un mazvērtīgo koku nociršanu Vecpuišu parkā

Lasīšanas laiks: 4 min

Trešdien, 20.janvārī, Vecpuišu parkā notika publiskā apspriešana par parka bīstamo un mazvērtīgo koku nociršanu. Šī ir no jauna izsludināta apspriešana pēc tam, kad tika noraidīts priekšlikums par 96 koku nociršanu parka labiekārtošanai. Tagad vispirms lems par priekšlikumu nocirst 13 bīstamos kokus, tad sludinās metu konkursu Vecpuišu parka labiekārtošanai.

Sākotnēji saistībā ar plānoto Vecpuišu parka rekonstrukciju Valmieras pilsētas pašvaldība līdz 2015.gada 13.novembrim bija izsludinājusi publisko apspriešanu par atļauju nocirst 96 kokus. Vecpuišu parkā ir 191 koks. Tomēr iedzīvotājiem nebija saprotams, kāpēc nepieciešams nocirst tik daudz koku, tāpēc pret šo ieceri tika vākti paraksti. Ņemot vērā publiskajā apspriešanā paustos viedokļus, kā arī izvērtējot SIA “BM-projekts” piedāvāto variantu parka rekonstrukcijai, pašvaldība nolēma neizsniegt atļauju koku ciršanai un līgumu ar projektētāju lauzt, norādot, ka izstrādātais labiekārtojuma variants neatbilst sabiedrības interesēm.

“Nozāģēt var vienā minūtē, bet augšanai vajag gadu desmitus. Turklāt jāņem vērā koka devums sabiedrībai, piemēram, mikroklimata saglabāšana. Šie koki nav malka. Protams, parks ir jāsakopj, bet neatbalstu ieceri par tik daudz koku nociršanu, lai ierīkotu stāvlaukumus vai ko citu. Jo šie darbi nebūs iespējami bez rakšanas. Bet, tā kā koka sakņu sistēma ir divreiz un pat vairāk lielāka nekā tā vainags, tad arī atlikušo koku saknes tiks bojātas,”

par iepriekšējās apspriešanas rezultātiem “Valmieras Ziņām” stāstīja Ruta Stara, pensionēta daiļdārzniece, rādot Latvijas Zinātņu akadēmijas izdotas grāmatas izrakstu par koku vērtību parkos un kāpēc tie ir saudzējami.

Pirmais solis jaunajā Vecpuišu parka attīstības projektā ir bojāto, inficēto, invadēto un pašizsējas koku noteikšana atbilstoši neatkarīgu ekspertu veiktajai dendroloģiskajai inventarizācijai un atkārtotai koku apsekošanai parkā. To veica SIA “Koku eksperts”, kura vadītājs un koku eksperts Gvido Leiburgs interesentiem šodien klātienē skaidroja, kāda ir plānā norādīto koku bīstamība un ko ar tiem iesākt. SIA “Koku eksperts” priekšlikums paredz nocirst 13 kokus, kas veiktajā dendroloģiskajā inventarizācijā, pētot katra parkā augošā koka vērtību un koka stāvokli, atzīti par bīstamiem vai mazvērtīgiem. Tāpat Valmieras pilsētas pašvaldības Koku novērtēšanas komisija ir saņēmusi un nodevusi publiskajai apspriešanai Vecpuišu parka paviljona attīstītāju SIA “Latio vērtētāji & konsultanti Vidzemē” ierosinājumu par deviņu koku nociršanu paviljona tuvumā, kā arī par 23 koku kopšanas pasākumiem, paredzot apzāģēt un likvidēt slimos un mazvērtīgos koku zarus.

“Mūsu vīzija ir klasisks parks ar dažiem atpūtas elementiem. Tagad visu sākam no nulles. Pirmais solis ir parka koku novērtējums, par bīstamo koku nozāģēšanu ir publiskā apspriešana, tālāk sekos jauns metu konkurss, kur jāņem vērā publiskās apspriešanas rezultāti. Tas, kurš tiks atzīts konkursa kārtībā par uzvarētāju un izstrādās metu, tas arī veidos parka tehnisko projektu.

Apspriešana rit līdz 29.janvārim, tad arī zināsim precīzu nozāģējamo un apkopjamo koku skaitu. Kas attiecas uz SIA “Latio vērtētāji & konsultanti Vidzemē”, kuru teritorijā ir koki, ir lemts, ka pašvaldība uzturēs visu parku, neskatoties, ka daļa no tā pieder īpašniekiem. Viņiem ir jāņem vērā apspriešanas rezultāti, turklāt viņi ir uz sadarbību vērsti, apmeklē sanāksmes, izsaka viedokli un ir ieinteresēti iedzīvotājiem labvēlīga lēmuma pieņemšanā,”

“Valmieras Ziņām” skaidroja Rita Jemšika, Valmieras pilsētas pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja.

Sanākušos interesēja, kuri ir koki, ko gatavojas nocirst, kā noteikts, ka koks ir bojāts, kā noteikta varbūtība, ka koks var apdraudēt iedzīvotājus, kā noteikts, ko ir rekomendējams likvidēt un ko pieļaujams likvidēt, kā iespējams bojātos kokus glābt. Pēc tikšanās ar ekspertu un pašvaldības darbiniekiem viena no iedzīvotājiem, kura aktīvi iesaistās publiskajā apspriešanā – Ruta Stara, norāda, ka daļēji var piekrist – ir koki, kuri ir bīstami, tāpēc nozāģējami, bet dažus būtu vēl iespējams glābt. Savukārt koku eksperts G.Leiburgs, skaidrojot iedzīvotājiem par koku vērtēšanu, norāda:

“Piemēram, šim kokam nolauztā zara vietā redzam koksni sarkanīgā krāsā. Tas nozīmē, ka sēne ir izēdusi visu celulozi, ir palicis sarkanais lignīns. Šajā ozolā ir trupe. Atbilstoši aizsargjoslu likuma definējumam par bīstamajiem kokiem tas būtu pietiekams iemesls likvidācijai, varu ieteikt šo koku nozāģēt. Tomēr respektēju, ka esam parkā, te mēs nekad nevarēsim garantēt simtprocentīgu drošību, tad būtu jāizzāģē krietni vairāk koku.

Tāpēc apsaimniekošana ir balstīta divos virzienos: izzāģēt tos kokus, kas ir bojāti un mazvērtīgi, kuros nav vērts investēt kopšanā, jo svarīgākais ir vides drošība, savukārt tajos, kas ir vērtīgi un izcili, tajos būtu jāiegulda līdzekļi to kopšanā.

Konkrēti šis koks paliks, bet vēršu jūsu uzmanību, ka tas nav labā stāvoklī, nākamvasar arī cits šī koka zars varētu lūzt. Kad vērtēju kokus, uzņemos, iespējams, jums līdz galam neaptveramu lielu atbildības daļu. Mēs nevaram garantēt drošību par visiem kokiem, tāpēc Vecpuišu parkā būtu jāuzliek informatīva zīme, ka vējainā laikā te atrasties ir bīstami.”

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina Valmieras iedzīvotājus iepazīties ar Koku novērtēšanas komisijas lēmumiem un koku novērtējumu Valmieras pilsētas pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldē (Lāčplēša ielā 2, Valmierā, 109.kabinetā) pašvaldības darba laikā no 12. līdz 29. janvārim, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapā.

Rakstiskus priekšlikumus un ierosinājumus par koku ciršanu Vecpuišu parkā var iesniegt Valmieras pilsētas pašvaldības Apmeklētāju pieņemšanas centrā (Lāčplēša ielā 2, Valmierā) pašvaldības darba laikā līdz 29.janvāra plkst.16.

Pēc publiskās apspriešanas rezultātiem tiks sludināts metu konkurss Vecpuišu parka labiekārtošanas idejām.

 

„Valmiermuižas alus” ir maza muižas darītava, kurā nesteidzīgi brūvē dzīvo alu. Esam apņēmušies kopt alus baudīšanas kultūru Latvijā, piedāvājot arvien bagātākas alus garšas, lai svētku galdā miestiņš atkal stāvētu goda vietā. Katrai lietai sava vieta! Tāpēc, lai Valmiermuižas alus darītavas izbraukumu tirdzniecības saimniecību uzturētu kārtībā un līdz ar siltajiem pavasara saules stariem brauktu uz tuvu un tālu pilsētu svētkiem, aicinām saimē IZBRAUKUMU SAIMNIECĪBAS PĀRZINI (mantzini) darbam vasaras sezonā Valmiermuižas alus izbraukumu saimniecības noliktavā, Alejas ielā 12/1, Valmiermuižā. Mēs piedāvājam: atalgojumu 5,50 EUR stundā (bruto), ērtu darba laiku - darba dienās plkst.8.00-17.00, darbinieku papildu labumus, darbu draudzīgā un latviskā saimē. Tavas ikdienas atbildības būs: turēt rūpi par izbraukumu inventāra tehnisko stāvokli, apkopi un uzskaiti, komplektēt pasūtījumus izbraukumu pasākumiem, uzturēt tīrību un kārtību noliktavā. No Tevis sagaidām: vēlmi uzlabot, attīstīt un ieviest jauninājumus, dzīvesprieku un kārtības mīlestību, pozitīvu attieksmi pret dzīvi,krampi velt alus mucu un celt alus kasti. Sūti savu CV un pārliecības vēstuli ar norādi „Izbraukumu saimniecības pārzinis” uz darbs@valmiermuiza.lv līdz š.g. 30. maijam! Vairāk par mums #valmiermuiža Facebook, Instagram un valmiermuiza.lv. SIA „Valmiermuižas alus”, reģ. Nr. 400037524585. Profesija: MANTZINIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Alejas iela 12/1, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2024-05-30 Darba sākšanas datums: 2024-05-30 Kontaktpersona: Baiba Putniņa

Mūsu partneri