Valmieras Ziņas

Valmierā Pasaules Insulta dienā iedzīvotājus izglītos par profilakses nozīmi

Lasīšanas laiks: 3 min

Atzīmējot Pasaules Insulta dienu, 30.oktobrī no plkst. 16.00 līdz 19:00 iedzīvotāji tiek aicināti uz informatīvi-praktisku vakaru par insulta un sirds asinsvadu slimību profilaksi, kura tēma šogad ir “Es esmu sieviete. Mani apdraud insults.” Pasākums norisināsies tirdzniecības centra “Valleta” 3.stāvā (Rīgas ielā 4, Valmiera), informē Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja.

Saskaņā ar Pasaules Insulta organizācijas (World Stroke organization) datiem – katrai piektajai sievietei dzīves laikā draud insults (salīdzinājumam – šāds risks ir arī katram sestajam vīrietim). Īpaši augsts insulta risks, salīdzinot ar jebkuru citu demogrāfisko grupu, ir sievietēm pēc 85 gadiem. Saskaņā ar statistikas datiem – 60% no visiem insulta izraisītiem nāves gadījumiem ir bijuši sievietēm.

Doc.Evija Miglāne, neiroloģe, Latvijas Insulta biedrības vadītāja:

“Sievietēm, salīdzinājumā ar vīriešiem, ir lielāks insulta risks, jo to ietekmē ne tikai tradicionālie asinsvadu slimību riska faktori, bet arī dažādi specifiski riska faktori, kas saistās ar hormonālām izmaiņām, kā piemēram, hormonāla kontracepcija, hormonaizvietojoša terapija, grūtniecība un dzemdības. Sievietēm biežāk, nekā vīriešiem, sastopama migrēna, kas pati par sevi paaugstina insulta risku.

Arī mirdzaritmija biežāk izraisa insultu sievietēm. Vaskulāru slimību risks sevišķi palielinās pēc menopauzes, kad estrogēnu līmenis sievietes organismā samazinās. Turklāt, pasaules dati liecina, ka sievietes retāk saņem reperfūzijas terapiju (tromba šķīdināšanu vai izvilkšanu no asinsvada)  pēc insulta, viņām biežāk izveidojas invaliditāte, un biežāk mēdz būt arī depresija pēc insulta. Latvijā ik gadu stacionāros ārstējas ap 8.5 tūkstošiem cilvēku ar dažāda veida insultiem. Pēc P.Stradiņa Insulta vienības reģistra datiem, sievietes sastāda lielāko daļu, 57% no visiem insulta pacientiem kopumā, bet pēc 85 gadu vecuma jau 82% insulta pacientu ir sievietes. Diemžēl, pēc mūsu reģistra datiem, Latvijā, tāpat kā pasaulē, sievietēm ir sliktāki ārstēšanas rezultāti, kas attiecas gan uz augstāku mirstību, gan smagāku nespēju pēc insulta. Tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi sievietēm apzināties visus šos riskus un dzīvot veselīgi, lai maksimāli rastu iespēju izvairīties no insulta un ar to saistītām smagām sekām.”

Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja:

“Insults ir viena no tām slimībām, kuru daudzos gadījumos iespējams novērst, savlaicīgi veicot profilaktiskus pasākumus, kā arī diagnosticējot insulta izraisošus riskus un uzsākot atbilstošu ārstēšanu. Tāpēc jāseko līdzi pulsam un asisnsspiedienam, jāmēra holesterīns un jānosaka citi sirds veselības rādītāji.

Ja cilvēkam jau ir diagnosticēta kāda kardioloģiska saslimšana, piemēram, mirdzaritmija, ir ļoti svarīgi, konsultējoties ar ārstu, uzsākt atbilstošu ārstēšanos, lai novērstu slimības komplikācijas un sekas. Tāpēc aicinām iedzīvotājus uz informatīvi-praktisko vakaru, kur būs iespēja gan noteikt mirdzaritmijas un insulta risku, kā arī uzdot speciālistiem interesējošus jautājumus.”

Pasākuma laikā iedzīvotājiem būs iespēja uzdot sev interesējošos jautājumus speciālistiem, kā arī būs iespēja noteikt mirdzartmijas un insulta risku, veikt asinsspiediena un pulsa mērījumus, saņemt informatīvos materiālus.

Pasākumu iedzīvotājiem organizē pacientu biedrība “ParSirdi.lv”.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

AS “Sadales tīkls” (reģistrācijas Nr.40003857687) nodrošina elektroenerģijas savienojumu vairāk nekā 790 000 klientu pieslēgumu visā  Latvijā. Mēs ilgtermiņā rūpējamies par droša, vieda un efektīva elektrotīkla attīstību, lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu elektroapgādi un veicinātu sabiedrības labklājību, drošību un izaugsmi. Aicinām darbā specializētā automobiļa vadītāju   (profesijas kods –833208) Darba vieta: Valmiera, Raiņa iela 12B Darbs uz nenoteiktu laiku, pilna slodze. Atalgojums sākot no 1410,00 EUR līdz 1580,00 EUR bruto mēnesī Mēs Tev uzticēsim veikt elektropārvades līniju trašu tīrīšanas darbus ar speciālo tehniku un instrumentiem veikt kravu pārvadājumus un strādāt ar specializēto tehniku elektropārvades līniju remonta darba izpildē veikt ikdienas tehnisko apkopi un piedalīties darba pienākumu veikšanai nodoto transportlīdzekļu uzturēšanas un remonta darbos darbs saistīts ar komandējumiem. Piesakies, ja Tev ir • vēlme un interese strādāt ar dažāda veida specializēto tehniku • vispārējā vidējā izglītība • B, BE, C un CE kategorijas autovadītāja apliecība un braukšanas pieredze • profesionālā transportlīdzekļu vadītāju kategorija (95.kods) • TR2 kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecība un braukšanas pieredze • pieredze tehnikas remontā • valsts valodas zināšanas pamata līmenī (A2) • prasme darbā ar datoru (MS Office) Esot mūsu komandā, Tu iegūsi: uz tehnoloģijām balstītu mūsdienīgu darba vidi vienā no Latvijas vadošajiem uzņēmumiem veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu apmācību darba vietā profesionālās izaugsmes iespējas profesionālus un atsaucīgus kolēģus Pieteikumus gaidīsim līdz 04.06.2024. Pieteikuma vēstuli un CV, neiekļaujot sensitīvu informāciju (piem. foto, tautību, vecumu utt.), ar norādi “Specializētā automobiļa vadītājs/-a Valmierā" sūti uz e-pastu:darbs@sadalestikls.lv vai piesakies mājaslapā: www.sadalestikls.lv/lv/darba-iespejas Iesniegto informāciju uzglabāsim 4 mēnešus. Ar detalizētu informāciju par AS "Sadales tīkls" veikto personas datu apstrādi var iepazīties mājas lapas www.sadalestikls.lv sadaļā "PERSONAS DATU APSTRĀDE"- "Personas datu apstrāde pretendentu atlases procesā". Iesniegtā informācija atlases caurspīdīguma nodrošināšanas un darbinieku interešu pārstāvības mērķa sasniegšanai var tikt nodota LAB "Enerģija", www.energija.lv. Iebildumu gadījumā informē mūs, e-pasts: darbs@sadalestikls.lv Ja ir papildus jautājumi, raksti uz epastu: darbs@sadalestikls.lv Profesija: SPECIALIZĒTĀ /AUTOMOBIĻA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 12B, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Elektronika / Enerģētika / Elektroenerģija Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-04 Kontaktpersona: Personāla daļa darbs@sadalestikls.lv Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri