Valmieras Ziņas

Vidzemes Augstskola saņēmusi Eiropas Komisijas atzinības zīmi

Lasīšanas laiks: 2 min

Sešas Latvijas augstskolas saņēmušas prestižas Eiropas Komisijas atzinības zīmes, tostarp Eiropas Kredītpunktu pārneses sistēmas (ECTS) Diploma pielikuma (DS) atzinības zīmi saņēma arī Vidzemes Augstskola (ViA), portāls “Valmieras Ziņas” noskaidroja Valsts izglītības attīstības aģentūrā (VIAA).

Kā atzina ViA rektors Gatis Krūmiņš, atzinības zīmes iegūšana nozīmē augstskolas starptautiskā darba novērtējumu. “Lai arī pastāv nemitīga iekšējās kvalitātes kontrole, tomēr ir labi, ka arī ārēji ik pa laikam profesionāļi tomēr pasaka, ka darām pareizi. Mūsu augstskola studentu apmaiņas ziņā ir viena no labākajām Latvijā. 35% mūsu absolventu reiz devušies apmaiņas studijās, kas ir gana augsts rādītājs, ja salīdzinām ar Eiropas vidējiem rādītājiem, kas ir padsmit procenti.”

Pēc rektora teiktā, atzinības zīmes iegūšana augstskolai nozīmē apliecinājumu, ka arī līdz šim īstenotā dokumentu kārtošanas un kredītpunktu pārneses prakse ir bijusi pareiza un veiksmīga. G.Krūmiņš arī pieļāva, ka iegūtā atzinības zīme būs papildu stimuls studentiem gan droši doties apmaiņas studijās ārzemēs gan ārzemju studentiem izvēlēties studijas ViA.

Kā norādīja VIAA direktore Dita Traidās: “Esam gandarīti par šīm Latvijas augstskolām, kas sevi apliecina arī Eiropas mērogā, saņemot prestižas Eiropas Komisijas atzinības zīmes. Boloņas procesa ietvaros ECTS un DS ir galvenie studiju programmu un rezultātu savstarpējās salīdzināšanas un starptautiskās atzīšanas instrumenti. Tie ir ļoti nozīmīgi ne tikai institūcijām, bet arī studentiem un absolventiem.”

Pēc viņas teiktā, Latvijai, ņemot vērā tās vēsturisko situāciju, šis ir īpaši nozīmīgs sasniegums un apliecina Latvijas augstskolu un augstākās izglītības sekmīgu integrāciju vienotā Eiropas Augstākās izglītības telpā, izpildot Boloņas procesa izvirzītās reformas augstākajā izglītībā. 2013.gada sasniegumi Latvijai ir izcili – seši no septiņiem Latvijas augstskolu iesniegtajiem pieteikumiem tika apstiprināti.

Līdz ar ViA, atzinības zīmes piešķirtas arī Banku Augstskolai, Latvijas Kristīgajai akadēmijai, Ekonomikas un kultūras augstskolai, iRēzeknes Augstskolai un Rīgas Tehniskajai universitātei. Atzinības zīmes augstskolām pasniegtas svinīgā apbalvošanas ceremonijā otrdien, 3.jūnijā. Svinīgajā pasākumā piedalījies arī Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs Andis Geižāns, VIAA direktore Dita Traidās, atzinības zīmju ieguvušo augstskolu pārstāvji un Latvijas Boloņas ekspertes Baiba Ramiņa un Sandra Kraže, kuras augstskolas konsultēja pieteikumu sagatavošanas procesā.

Eiropas Komisija (EK) atzinības zīmes piešķir Eiropas augstākās izglītības iestādēm, kas ir izcilas ECTS un DS izmantošanā. ECTS ir instruments, kas palīdz studiju programmu izstrādē, padara studiju programmas un kvalifikācijas daudz caurspīdīgākas, sekmē studiju rezultātu un kvalifikāciju starptautisku atzīšanu un padara augstāko izglītību savstarpēji salīdzināmu visā Eiropā.Savukārt DS ir dokuments, ko pievieno augstākās izglītības iegūšanas diplomam, nodrošinot apgūtās studiju programmas un sasniegto rezultātu standartizētu aprakstu. Tas sniedz izsmeļošu, viegli saprotamu un savstarpēji salīdzināmu informāciju, norādīja VIAA.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri