Valmieras Ziņas

Fakti, kas karstā laikā ir jāzina par ūdens dzeršanu

Lasīšanas laiks: 2 min

Karstā laikā pieaug organisma atūdeņošanās jeb dehidrācijas riski. Par dabīgā minerālūdens “Mangaļi” apkopotajiem svarīgākajiem faktiem, kas ikvienam ir jāzina par ūdens patērēšanu svelmē, informē aģentūra BNS.

Karstā laikā organisms daudz vairāk ir pakļauts atūdeņošanai jeb šķidruma zudumam (dehidrācijai). Cilvēka smadzeņu audu sastāvā 85% ir ūdens, un smadzeņu darbība aktivizējas tikai tad, kad organismam ir nodrošināts pietiekošs ūdens apmaiņas līmenis. Organisma atūdeņošanai var būt pat smagas sekas, piemēram, samaņas zaudēšana.  4-5% ūdens zudums organismā izraisa darba spēju samazināšanos par 20-30%. Zaudējot ūdeni 15% apmērā no ķermeņa masas, var pat iestāties nāve.

Pirmās pazīmes, kas liecina, ka organismam trūkst ūdens, ir slāpes un sausa mute, bet par daudz nozīmīgākām pazīmēm liecina nogurums, sliktas dūšas rašanās, kā arī galvas reiboņi.

Pret atūdeņošanos vienīgās zāles ir lielāks ūdens patēriņš.

Lai sevi pasargātu no atūdeņošanās riska, karstā laikā jāizdzer vismaz piecas līdz desmit glāzes vairāk ūdens, nekā to dara parasti. 

Karstuma un fiziskas slodzes laikā cilvēks vairāk svīst un līdz ar sviedriem zaudē vērtīgas minerālvielas, kas nodrošina fiziskās un koncentrēšanās spējas. Par to, ka sviedros ir daudz minerālu, apliecina fakts, ka sviedri ir sāļi. Dabīgais minerālūdens ir labs palīgs, lai ātrāk uzņemtu organismam vajadzīgās minerālvielas. 

Īpaši uzmanīgiem vasaras svelmē ir jābūt maziem bērniem un veciem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām, jo šīm grupām ir vājāka termoregulācija. Turklāt viņi ne vienmēr savlaicīgi pamana un reaģē uz ūdens trūkumu organismā, tādā veidā pakļaujot sevi daudz lielākam atūdeņošanās riskam. Tiek ieteikts vienmēr nēsāt līdzi pudeli ar ūdeni un ik pēc 20 minūtēm uzņemt šķidrumu, neatkarīgi, vai organisms par to signalizē vai nē, kā arī piedāvāt bērnam padzerties, neatkarīgi, vai viņš prasa vai nē.

Organisma atūdeņošanu var veicināt arī kofeīnu saturoši dzērieni, kafija, stipra tēja, limonādes un enerģijas dzērieni, kā arī alkohols. Tāpēc ieteicams no tiem izvairīties. Ja tomēr nav iespējams atturēties no to patērēšanas, tad vienlaikus jālieto arī ūdens.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri