Valmieras Ziņas

Trīs pīrāgu receptes gardiem Līgo svētkiem

Lasīšanas laiks: 6 min

Līgo svētki nav iedomājami bez krāšņi klāta svētku galda, kurā pīrāgi ir tikpat neatņemama mielasta sastāvdaļa kā tradicionālais Jāņu siers un alus. Turklāt pīrādziņi parasti garšo gan lieliem, gan maziem ēdājiem. AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga Lindas Virtuve autori Lindu Tellgrēnu piedāvā trīs dažādas pīrāgu receptes, lai iepriecinātu ne tikai savas, bet arī pārējo līgotāju garšas kārpiņas.

Mammas speķa pīrāgi

Kurš pasaulē cep visgardākos pīrādziņus? Protams, ka mammas. Šī recepte nākusi no bloga Lindas Virtuve autores mammas krājumiem. Tradicionālā rauga mīkla un kūpināts cūkas cauraudzītis pildījumā. Knifiņš – pīrāgu pildījumam jāpievieno olas dzeltenums, lai tas izdotos izcili sulīgs.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta (istabas temperatūrā)

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Ja vēlas – ķimenes pārkaisīšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami kūpināta cauraudža, sagriezta mazos gabaliņos

1 vidējs sīpols, nomizots un sagriezts mazos gabaliņos

1 olas dzeltenums

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, ja gaļa ir sālīta)

Gatavošana:

1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml pienu, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs ir “atdzīvojies” un sācis darboties).

2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

3. Kamēr mīkla rūgst, gatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā apcepiet sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievienojiet gaļu, cepiet vēl 1.5 minūti uz vidējas uguns. Noņemiet no plīts, atdzesējiet un iemaisiet olas dzeltenumu.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10×10 cm mazu laukumiņu, kura vidū lieciet karoti pildījuma, aizlokiet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Pēc tam ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru – aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Gatavos pīrādziņus pārsmērējiet ar sakultu olu. Ja vēlaties – pārkaisiet ar ķimenēm. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņi no augšpuses ir kļuvuši zeltaini brūni.

Buljona pīrādziņi ar vistas gaļu

Ja vēlaties ciemiņus pārsteigt ar pīrādziņiem, kas paši kūst mutē, – šī būs īstā recepte. Mīklas pagatavošanas metode nāk no Ņinas Masiļūnes recepšu krājumiem – interesanti, ka raugs tiek pievienots, bet mīkla raudzēta netiek. Izcilo konsistenci piešķir sviesta daudzums un etiķa pievienošana. Pildījums ir maigas garšas, sulīgs un aromātisks.

Izejvielas (16 pīrādziņiem):

Mīklai:

500 grami “Dobeles dzirnavnieks” kviešu miltu “Ekstra”

300 grami auksta sviesta

1/2 glāze ūdens

50 grami svaigā rauga

1 tējkarote etiķa

½ tējkarote sāls

1 ola pīrādziņu pārsmērēšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

250 grami vistas filejas, sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos

Šķipsniņa sāls

100 grami saldās kukurūzas

Maza lociņu buntīte, sagriezta mazos gabaliņos

2 ēdamkarotes majonēzes

1 tējkarote karija pulvera

Gatavošana:

1. Miltus izsijājiet uz tīras darba virsmas, ar nazi iekapājiet sviestu tā, lai izveidotos salīdzinoši viendabīga, bet drumstalām līdzīga mīkla. Ūdenī iemaisiet raugu, etiķi un sāli. Pēc tam no mīklas izveidojiet glītu kaudzīti, tās vidū izveidojiet bedrīti, kurā ielejiet ūdeni ar raugu. Ar nazi šķidrumu uzmanīgi iekapājiet mīklā, pēc tam ar rokām visu samīciet viendabīgā masā. Atstājiet uz 30 minūtēm vēsumā, piemēram, ledusskapī.

2. Kamēr mīkla atpūšas, sagatavojiet pildījumu. Uz pannas uzkarsētā eļļā aptuveni piecas minūtes kopā ar šķipsnu sāls apcepiet vistas gabaliņus. Pēc tam nedaudz atdzesējiet un sakapājiet smalkākā masā. Pievienojiet kukurūzu, lociņus, majonēzi un karija pulveri un visu samaisiet.

3. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 200 grādiem.

4. Mīklu izveltnējiet aptuveni piecu milimetru biezā plāksnē un izgrieziet kvadrātiņus, kuru vidu sapildiet ar pildījumu. Pēc tam to pārlokiet uz pusēm tā, lai veidotos trijstūris. Izmantojot dakšiņas zaru augšējo daļu, saspiediet pīrādziņa malas. Apsmērējiet tos ar sakultu olu. Pīrādziņus lieciet uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, 3-4 cm attālumā vienu no otra. Cepiet 20 minūtes vai līdz pīrādziņi kļuvuši zeltaini brūni.

Pīrādziņi itāļu gaumē

Vienkārša recepte pīrāgiem bez gaļas pildījuma. Pateicoties pievienotajām Vidusjūrai raksturīgajām, bet arī latviešu iemīļotām izejvielām un garšaugiem, garša atgādina īstu itāļu picu.

Izejvielas (50 pīrādziņiem):

Mīklai:

50 grami svaigā rauga

2 ēdamkarotes cukura

600 ml piena

130 grami sviesta istabas temperatūrā

Šķipsniņa sāls

700 grami “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”

Milti virsmas nokaisīšanai

Glāze pīrāgu gatavošanai (ar salīdzinoši asām malām, jo ar to tiks veidota pīrāgu forma)

2 sakultas olas pīrāgu pārsmērēšanai

Pildījumam:

Eļļa cepšanai

1 purava kāts, noskalots un sagriezts mazos gabaliņos

½ tējkarotes kaltētas raudenes (oregano)

12 zaļās olīvas, sagrieztas mazos gabaliņos

100 grami saulē kaltētu tomātu eļļā, sagriezti mazos gabaliņos

Šķipsniņa sāls (var nepievienot, jo olīvas ir gana sāļas)

Gatavošana:

1. Uzsildiet (nekarsējiet!) 50 ml piena, noņemiet no uguns un iemaisiet tajā raugu un 1 ēdamkaroti cukura. Nolieciet malā uz 15 minūtēm, līdz uz piena virsmas sāk parādīties burbulīši (tā ir zīme, ka raugs “atdzīvojies” un sācis darboties).

2. Atlikušajā pienā iemaisiet gabaliņos sagrieztu sviestu, pievienojiet atlikušo karoti cukura un šķipsnu sāls. Pēc tam iemaisiet aktivizēto raugu un pakāpeniski iesijājiet miltus, samaisiet. Sāciet mīklu mīcīt bļodā, līdz tā sāk lobīties no bļodas malām. Pēc tam lieciet to raudzēties siltā (virs 22 grādiem) vietā uz 30 minūtēm. Kad mīkla pirmo reizi pacēlusies, iespiediet to atpakaļ bļodā. Kad mīkla atkal pacēlusies un vismaz dubultojusies apjomā, izņemiet to no bļodas un lieciet uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem.

3. Kamēr mīkla rūgst, sagatavojiet pildījumu: uz pannas uzkarsētā eļļā uz lēnas uguns apcep puravu kopā ar raudeni, līdz tie kļūst viegli caurspīdīgi (aptuveni trīs minūtes). Noņemiet no uguns un iemaisiet olīvas, ja ir vēlme, variet pievienot šķipsniņu sāls.

4. Uzkarsējiet cepeškrāsni līdz 190 grādiem.

5. Ar mīklas rulli izrullējiet 10 x 10cm mazu laukumiņu – vidū lieciet karoti pildījuma, aizlociet ciet malas un izspiediet ar glāzes pusi pīrādziņu ārā no mīklas. Ar pirkstu galiem saspiediet malas kopā un lieciet uz cepešpannas, kas izklāta ar cepamo papīru, aptuveni 4 cm attālumos vienu no otra (,jo cepšanas laikā pīrādziņi vēl uzrūgs). Pārsmērējiet ar sakultu olu.

6. Cepiet 20-23 minūtes, līdz pīrādziņu augšpuse kļuvusi zeltaini brūna.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Valmieras tehnikums aicina darbā FIZIKAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 0,6 darba slodze (kopā), 3 darba dienas nedēļā (0,6 slodzei) Darba algu 792,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas (par 18 stundām nedēļā) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā pedagoģiskā izglītība specialitātē (var strādāt vidusskolas klasēs) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Fizikas skolotāja vakancei” līdz 2025.gada 19.novembrim. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk - VDAR) 13. pantu, Valmieras tehnikums informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs vakances atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētās jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valmieras tehnikums, reģistrācijas Nr. 90009612809, Vadu iela 3, Valmiera, LV-4201, skola@valmierastehnikums.lv. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-11-19 Kontaktpersona: Līva Veinberga - Kājiņa Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā DABASZINĪBU SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 0,8 darba slodze (kopā), 3-4 darba dienas nedēļā  Darba algu 1046 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas (pret 30 stundu darba nedēļu) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā pedagoģiskā izglītība specialitātē (var strādāt vidusskolas klasēs) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Dabaszinību skolotāja vakancei” līdz 2025.gada 19.novembrim. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk - VDAR) 13. pantu, Valmieras tehnikums informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs vakances atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētās jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valmieras tehnikums, reģistrācijas Nr. 90009612809, Vadu iela 3, Valmiera, LV-4201, skola@valmierastehnikums.lv. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-11-19 Kontaktpersona: Līva Veinberga - Kājiņa Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā ĶĪMIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1,4 darba slodze, 5 darba dienas nedēļā  Darba algu 1856,00 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas  Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā pedagoģiskā izglītība specialitātē (var strādāt vidusskolas klasēs) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Ķīmijas skolotāja vakancei” līdz 2025.gada 19.novembrim. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti (Vispārīgā datu aizsardzības regula, turpmāk - VDAR) 13. pantu, Valmieras tehnikums informē, ka: 1) Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs vakances atlases konkursa norisi; 2) iepriekš minētās jūsu personas datu apstrādes pārzinis ir Valmieras tehnikums, reģistrācijas Nr. 90009612809, Vadu iela 3, Valmiera, LV-4201, skola@valmierastehnikums.lv. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 2 Aktuāla līdz: 2025-11-19 Kontaktpersona: Līva Veinberga - Kājiņa Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri