Valmieras Ziņas

Skāba kafija – slikti?

Lasīšanas laiks: 4 min

Viens no pirmajiem jautājumiem, izvēloties kafiju – vai tā nebūs skāba. Pārdevēji apgalvo, ka 7 no 10 pircējiem uzdod tieši jo jautājumu, tomēr eksperti pārliecina, ka šī kafijas īpašība nekādā gadījumā nav asociējama ar sliktu kafiju. Jautājums, vai tiešām kafiju var novērtēt vadoties tikai pēc šī garšas aspekta?

Eksperti apgalvo, ka jāatšķir divi skābuma tipi – sliktais un labais. Par to, kas nolemj skābuma rašanos un kā atšķirt labo no sliktā, stāsta specializētā kafijas un kafijas automātu veikala “Kafijas draugs” pārstāvis Andris Leitis.

Kāpēc mums nepatīk skābena kafija?

Iespējams pat lasot, rodas nepatīkama sajūta, ar kuru nācās saskarties pēdējo reizi dzerot skābu kafiju. Jūtama nepatīkama, pat netīra garša, kuras pēcgarša saglabās ilgi pēc norīšanas. A. Leitis apgalvo, ka šāda garša ir industriālās grauzdēšanas procesa rezultāts, kurš ne vienmēr ir kafijai “draudzīgs”. Masveida kafijas ražošanā, reti kad tiek pievērsta īpaša uzmanība pašam grauzdēšanas procesam, kurā pat dažu grādu vai sekunžu kļūda var veikt nopietnas izmaiņas kafijas garšā.

Atkarībā no kafijas šķirnes, jāievēro vairāki pamatprincipi, vēloties sasniegt labākos kafijas aromāta rezultātus.

“Ja vienas šķirnes kafiju grauzdēsim 210 grādu temperatūrā 12 minūtes, citas šķirnes kafiju jau vajadzētu grauzdēt īsāku laiku un 240 grādu temperatūrā. Profesionāli grauzdētāji piedalās procesā un uzrauga, kad tieši kafijas pupiņas sāk šķelties. Šo procesu vajadzētu redzēt dzīvē. Vien ar atbilstoši noregulētu tehniku nepietiek”, – stāsta “Kafijas draugs” pārstāvis Andris.

Izvēloties grauzdēšanas līmeni – sākumā jāpadomā par rezultātu, ko vēlaties sasniegt. Jāpiemin, jo tumšāk kafija tiek grauzdēta, jo tā vairāk “izžūst”, savukārt kafijas ražotāji ar šo metodi mēģina noslēpt sliktas kvalitātes kafiju. Tomēr, ne vienmēr tas tā ir. Viss ir atkarīgs no tā, kādam dzērienam tiek gatavota kafija. Ja vēlaties sagatavot pupiņas espresso dzērienam – kafija visbiežāk tiek grauzdēta tieši tumšajā metodē, ja vēlaties kafiju pagatavot ar Chemex vai amerikāņu stilā – grauzdējumam pavisam noteikti jābūt gaišam.

Par grauzdēšanas līmeņiem

• Vēloties kafijas pupiņas sagrauzdēt gaiši, optimālākā temperatūra ir 180-205 grādi. Jāgrauzdē līdz iešķeļas pirmās pupiņas.

• Vidējā līmeņa kafijas grauzdējums – optimālākā temperatūra 210-220 grādi. Jāgrauzdē līdz pirmās šķelšanās beigām un otrās sākumam.

• Vēloties kafijas pupiņas sagrauzdēt vidēji tumši – optimālākā temperatūra 225-230 grādi. Jāgrauzdē līdz otrās šķelšanās vidum.

• Tumšais grauzdējums – optimālākā temperatūra ir 240 grādi. Jāgrauzdē līdz otrās šķelšanās beigām un tālāk.

Katrai atšķirīgu saimniecību kafijai ir savas unikālās garšas īpašības. Ne velti saka, ka kafijai ir plašāks garšu diapazons nekā vīnam, kurā var atrast ap 600 unikālu pēcgaršu, tajā pašā laikā kafijai to ir gandrīz 1000.

Augstas kvalitātes kafijai, pašai no sevis, kā arī attiecīgi grauzdētai, piemīt patīkams skābums, un tikai no grauzdētājiem ir atkarīgs tas, vai tas tiks pasvītrots vai noslāpēts. Kā minēja “Kafijas draugs” pārstāvis Andris, grauzdējot ir jāmeklē balanss starp saldumu, rūgtumu un skābumu.

“Plešoties kafijas kultūrai, grauzdētāji arvien biežāk atklāj tehniskus risinājumus, kā atklāt smalkākos kafijas aromātus. Grauzdēšanas procesa laikā tiek atklāta visa aromātu buķete, kura slēpjas kafijas pupiņās, tādējādi pasvītrojot konkrētas kafijas unikalitāte”, – stāsta Andris.

Lielajos ražošanas cehos, notiekošie procesi stipri vien atšķiras no mazajās grauzdētavās notiekošā. Lielajās ražotnēs kafija ceļo pa lielu cauruli, kurā tā tiek burtiski cepta 600 grādu temperatūrā (salīdzinājumam, mazajās grauzdētavās temperatūras maksimums ir 240 grādi), un grauzdēšana aizņem 5 – 6 min. Procesa beigās, kafija ātri tiek atdzesēta izmantojot ūdeni, lai pakošanas līnija ātrāk varētu sākt pakošanu. Šāds grauzdēšanas process iznīcina unikālos kafijas aromātus, savukārt apšļakstīšana ar ūdeni palielina pupiņu svaru līdz 2 procentiem.

Bieži vien, masveidā ražotajai kafijai nav noteiktas izcelsmes valsts. Tas ir tāpēc, ka bieži vien tiek izmantoti visdažādākie maisījumi, nepieturoties pie viena konkrēta. Atkarībā no tā, kāda ir konkrētā gada situācija tirgū, tiek variēts starp 10-12 saimniecību kafiju.

Tieši grauzdējums nosaka vai kafija būs patīkami skābena, vai nepatīkami kairinoša, tieši tāpēc nevajadzētu baidīties no šīs īpašības. Galvenais, pirms kafijas izvēles – noskaidrot, kādā veidā kafija tikusi apstrādāta. Izmēģinot pareizi apstrādātas kafijas pupiņas, būsim patīkami pārsteigti par tās, ar mītiem apvītajām, īpašībām”, – stāstu nobeidz “Kafijas draugs” pārstāvis Andris Leitis.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri