Valmieras Ziņas

Rūjienas un tās apkārtnes iedzīvotājus aicina iesaistīties grāmatas veidošanā

Lasīšanas laiks: 2 min

Rūjienas amatnieku biedrība “Rūzele” plāno izdot jaunu grāmatu un lūdz palīdzību ikvienam, kurš vēlas dalīties savās atmiņās un pastāstīt savu ēdiena stāstu. Izrādīta vēlme apkopot tradicionālas receptes, kuras ir raksturīgas Rūjienai un tās apkārtnei. Tām nav jābūt receptēm no pavārgrāmatām, bet gan tieši no virtuvēm laukos un pilsētā. Aicina atcerieties, ko gatavoja vecāki un vecvecāki, pajautāt veciem ļaudīm vai atcerēties savu bērnību – ar ko cienāja vecmāmiņa, kas ir katra bērnības garša, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Rūjienas amatnieku biedrība “Rūzele”.

Rūjienas un tās apkārtnes ēdienu stāsti.

Latvijā ēšanas tradīcijas ir ļoti bagātīgas. Mūsu virtuve ir izteikti sezonāla, jo mums ir četri gadalaiki, un katrs no tiem piedāvā savus īpašus produktus. Mums ir ļoti paveicies, ka pie mums ir tīra daba, varam produktus ievākt mežos un pļavās, audzēt tos savos dārzos.

Rūjiena atrodas tuvu Igaunijai, kas atstājusi savu ietekmi uz mūsu ēdienu gatavošanas tradīcijām un produktu izvēli. Tāpat manāmas citu tautu vēsturiskās ietekmes no zviedru, krievu un vācu laiku virtuvēm. Dažādos laikmeta griežos mūsu lieliskās saimnieces ir spējušas izveidot daudz un dažādas ēdienu receptes, lai pabarotu savu saimi gan labākos, gan sliktākos laikos, klātu viesību un godu galdus.

Ar šo grāmatu vēlas godā celt Rūjienas un tās apkārtnes tradicionālo, atšķirīgo, vienreizējo un daudzpusīgo recepšu klāstu. Priecēs, ja kāda no šīm receptēm turpmāk atradīs vietu saimnieču virtuvēs un dzīvos tālāk, stāstot savu garšas stāstu.

Ēdiena nosaukums

Stāsts par ēdienu: kad un kā šo ēdienu parasti gatavoja, kurā gadalaikā. Varbūt ir zināms cilvēka vārds, kurš šo recepti izdomāja. Varbūt ir zināms kāds atgadījums saistībā ar šo ēdienu.

Ēdiena sastāvdaļas: produktu nosaukums un daudzums.

Ēdiena pagatavošana: gaita, specifika un ar kādiem citiem ēdieniem tas tika kopā baudīts.

Ēdiena receptes stāstnieks: vārds, uzvārds un no kuras vietas. 

Rūjienas un tās apkārtnes iedzīvotāji aicināti rakstīt uz e-pastu: guna.kibere@rujiena.lv vai zvanīt pa tālr.29464888

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri