Valmieras Ziņas

Rudens ēdieni: šīs sezonas pašmāju top aktualitātes

Lasīšanas laiks: 3 min

Rudens ir laiks, kad varam palutināt savas garšas kārpiņas ar rudens veltēm, kas ir augušas tepat – Latvijā. Ko ar krāšņā gadalaika veltēm – ķirbjiem, āboliem, bumbieriem, kāpostiem, burkāniem un bietēm eksperimentēt un kā sagatavot veselīgas un gardas rezerves ziemai, iesaka Domina Shopping garšas eksperti.

Ķirbji

Viens no populārākajiem produktiem rudenī ir ķirbis. Nezūdoša sezonas aktualitāte ir ķirbju krēmzupas, kam klāt pievienoti maizes grauzdiņi. Garšas buķetes bagātināšanai noteikti var pievienot kāļus, Latvijā augušus kartupeļus un arī puravus, kas arī pašlaik ir atrodami pašmāju dārzos (tie aug pat tad, kad termometra stabiņš ir noslīdējis zem nulles). Ne mazāk gardi ir saldie ēdieni, kas pagatavoti no ķirbja – daudziem no mums noteikti viena no “bērnības garšām” ir vecmāmiņas ķirbju kompots ar cidonijām vai tikko no krāsns “izcelts” ķirbja pīrāgs. Ķirbis ir bagāts ar fosforu, kas nodrošina normālu nervu sistēmas darbību, kā arī uzlabo smadzeņu darbību. Tas noteikti ir noderīgi īpaši rudenī, kad laiks kļūst drēgnāks, tumšāks, un ļoti būtiski uzturā lietot dabiskos enerģijas un vitamīnu avotus.

Āboli un bumbieri

Āboli ir viens no populārākajiem augļiem visa gada garumā, taču tagad var iegādāties vietējo produkciju, kas ir plaši pieejama. Āboli ir savā veidā unikāli, jo no tiem var pagatavot tik daudz ko, piemēram, čatniju, kas var kalpot kā piedeva ēdienam, lai to padarītu asu un eksotisku, kā arī cept jau tradicionālās ābolkūkas ar kanēli, kā arī gatavot ievārījumus un konservus. Āboli ir bagāti ar dzelzi un vitamīnu C. Savukārt bumbieri lieliski var kalpot kādā svaigā kokteilī kā vitamīniem bagāts dzēriens, vai arī tikt ielikti kompotā kopā ar āboliem un kalpot kā piedeva ideāliem saldajiem ēdieniem ziemas periodā.

Kāposti un burkāni

Kāposti kļūst aktuāli Ziemassvētku laikā, kad veikalu plauktos parādās jau gatavi štovētie kāposti, bet tie ir lieliski arī tagad, svaigā veidā. Tos var lietot vienus, gan arī pievienojot rīvētu burkānu un ābolu, tad izdodas viegli un garšīgi rudens salāti. Kā atzīst Zane Kaktiņa, pircēji ir iecienījuši burkānu-ķiploku salātus, kas ir nopērkami jau gatavā veidā, un lieliski var papildināt ikvienu maltīti. Burkānus un kāpostus termiski apstrādājot, var iegūt gardus un veselīgus salātus, ko baudīt aukstajā sezonā. Kāpostos un burkānos ir samērā augsts balastvielu saturs – 2,9 g uz 100 gramiem. Dienā ir jāuzņem aptuveni 30-35 gramu balastvielu, līdz ar to kā ideāla uzkoda darbā var kalpot burkāns, kas nodrošinās nepieciešamās vielas zarnu trakta darbībai arī tad, ja nav laika kārtīgi paēst. Burkāni satur salīdzinoši daudz kalcija, apēdot 10 burkānus iespējams uzņemt tik pat daudz kalciju, cik vienā glāzē piena.

Bietes

Šis dārzenis pašmāju virtuvē tiek izmantots dažādos veidos. Bietes var būt svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas, un arī svaigi spiestas sulas veidā. Biešu čipsi būs lieliska un veselīga alternatīva tradicionālajiem kartupeļu našķiem. Bietes ir bagātīgs kālija avots, kas stiprina kaulu un zobu veselību. Varbūt pat paradoksāli, ka tieši bietes, kuru dēļ jūtamies neērti sakrāsoto zobu dēļ, tomēr stiprina tos. Izmantojot bieti, var pagatavot arī veselīgus smūtijus, kam pievieno dažādas ogas, dārzeņus un kefīru.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras muzejs (turpmāk – muzejs) aicina darbā uz nenoteiktu laiku apmeklētāju konsultantu/-ti (pilna slodze). Darba vietas adrese: Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • sniegt apmeklētājiem (t.sk. ārvalstu tūristiem) informāciju par ekspozīciju “de Woldemer” un muzeju, vadīt ekskursijas ekspozīcijā de Woldemer; • nodrošināt kvalitatīvu klientu servisu latviešu valodā un svešvalodās; • veikt ekspozīcijas telpu, inventāra, videonovērošanas kameru monitoringu; • veikt skaidras/bezskaidras naudas darījumus, veikt skaidras naudas un POS termināla uzskaiti ar kases aparātu; • sagatavot un iesniegt ar pienākumu izpildi saistīto grāmatvedības atskaiti; • nodrošināt apmeklētāju uzskaiti elektroniskajā apmeklētāju reģistrācijas modulī; un ja Tev ir: • vidējā izglītība; • pieredze darbā muzejā vai kultūras mantojuma objektā/ iestādē radniecīgā jomā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • vienas Eiropas Savienības dalībvalstu oficiālās valodas zināšanas saskarsmes nodrošināšanā ar ārvalstu klientiem, kuri nepārvalda valsts valodu; • kompetences: labas komunikācijas spējas ar klientiem; spēja strādāt komandā un individuāli; spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; augsta atbildības sajūta, precizitāte, pozitīva attieksme pret darbu; • labas datorlietošanas prasmes; mēs piedāvājam: • summēto darba laiku; • atbildīgu un dinamisku darbu uz attīstību vērstā iestādē; • pamatalgu pārbaudes laikā 936 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 985 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citas sociālās garantijas atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Profesionālās darbības aprakstu (CV) un motivācijas vēstuli lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz muzejs@valmierasnovads.lv, vai personīgi: Valmieras muzejs, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras novads, ar norādi „Apmeklētāju konsultanta/-tes amatam”, līdz 2026.gada 7.janvārim. Tālrunis papildu informācijai: 64224770. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KLIENTU APKALPOŠANAS SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Bruņinieku iela 1, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-07 Kontaktpersona: muzejs@valmierasnovads.lv 64224770

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri