Valmieras Ziņas

Rudens ēdieni: šīs sezonas pašmāju top aktualitātes

Lasīšanas laiks: 3 min

Rudens ir laiks, kad varam palutināt savas garšas kārpiņas ar rudens veltēm, kas ir augušas tepat – Latvijā. Ko ar krāšņā gadalaika veltēm – ķirbjiem, āboliem, bumbieriem, kāpostiem, burkāniem un bietēm eksperimentēt un kā sagatavot veselīgas un gardas rezerves ziemai, iesaka Domina Shopping garšas eksperti.

Ķirbji

Viens no populārākajiem produktiem rudenī ir ķirbis. Nezūdoša sezonas aktualitāte ir ķirbju krēmzupas, kam klāt pievienoti maizes grauzdiņi. Garšas buķetes bagātināšanai noteikti var pievienot kāļus, Latvijā augušus kartupeļus un arī puravus, kas arī pašlaik ir atrodami pašmāju dārzos (tie aug pat tad, kad termometra stabiņš ir noslīdējis zem nulles). Ne mazāk gardi ir saldie ēdieni, kas pagatavoti no ķirbja – daudziem no mums noteikti viena no “bērnības garšām” ir vecmāmiņas ķirbju kompots ar cidonijām vai tikko no krāsns “izcelts” ķirbja pīrāgs. Ķirbis ir bagāts ar fosforu, kas nodrošina normālu nervu sistēmas darbību, kā arī uzlabo smadzeņu darbību. Tas noteikti ir noderīgi īpaši rudenī, kad laiks kļūst drēgnāks, tumšāks, un ļoti būtiski uzturā lietot dabiskos enerģijas un vitamīnu avotus.

Āboli un bumbieri

Āboli ir viens no populārākajiem augļiem visa gada garumā, taču tagad var iegādāties vietējo produkciju, kas ir plaši pieejama. Āboli ir savā veidā unikāli, jo no tiem var pagatavot tik daudz ko, piemēram, čatniju, kas var kalpot kā piedeva ēdienam, lai to padarītu asu un eksotisku, kā arī cept jau tradicionālās ābolkūkas ar kanēli, kā arī gatavot ievārījumus un konservus. Āboli ir bagāti ar dzelzi un vitamīnu C. Savukārt bumbieri lieliski var kalpot kādā svaigā kokteilī kā vitamīniem bagāts dzēriens, vai arī tikt ielikti kompotā kopā ar āboliem un kalpot kā piedeva ideāliem saldajiem ēdieniem ziemas periodā.

Kāposti un burkāni

Kāposti kļūst aktuāli Ziemassvētku laikā, kad veikalu plauktos parādās jau gatavi štovētie kāposti, bet tie ir lieliski arī tagad, svaigā veidā. Tos var lietot vienus, gan arī pievienojot rīvētu burkānu un ābolu, tad izdodas viegli un garšīgi rudens salāti. Kā atzīst Zane Kaktiņa, pircēji ir iecienījuši burkānu-ķiploku salātus, kas ir nopērkami jau gatavā veidā, un lieliski var papildināt ikvienu maltīti. Burkānus un kāpostus termiski apstrādājot, var iegūt gardus un veselīgus salātus, ko baudīt aukstajā sezonā. Kāpostos un burkānos ir samērā augsts balastvielu saturs – 2,9 g uz 100 gramiem. Dienā ir jāuzņem aptuveni 30-35 gramu balastvielu, līdz ar to kā ideāla uzkoda darbā var kalpot burkāns, kas nodrošinās nepieciešamās vielas zarnu trakta darbībai arī tad, ja nav laika kārtīgi paēst. Burkāni satur salīdzinoši daudz kalcija, apēdot 10 burkānus iespējams uzņemt tik pat daudz kalciju, cik vienā glāzē piena.

Bietes

Šis dārzenis pašmāju virtuvē tiek izmantots dažādos veidos. Bietes var būt svaigas, vārītas, ceptas, kaltētas, skābētas, marinētas, un arī svaigi spiestas sulas veidā. Biešu čipsi būs lieliska un veselīga alternatīva tradicionālajiem kartupeļu našķiem. Bietes ir bagātīgs kālija avots, kas stiprina kaulu un zobu veselību. Varbūt pat paradoksāli, ka tieši bietes, kuru dēļ jūtamies neērti sakrāsoto zobu dēļ, tomēr stiprina tos. Izmantojot bieti, var pagatavot arī veselīgus smūtijus, kam pievieno dažādas ogas, dārzeņus un kefīru.

“Rūjienas saldējums” komanda aicina pievienoties papildspēkus – mehāniķi Galvenie pienākumi: Pārzināt iekārtu lietošanas, ekspluatācijas un drošības instrukcijas; Plānot un organizēt ikmēneša un ikgadējo ražošanas iekārtu apkopes un remonta darbus; Uzturēt atbilstošā darba kārtībā infrastruktūras objektus un komunālo saimniecību; Informēt tiešo vadītāju par pamanītiem bojājumiem, avārijām infrastruktūrā un komunālajā saimniecībā: Uzturēt un regulāri aizpildīt tehnisko dokumentāciju pēc tiešā vadītāja rīkojuma; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus uzņēmumā pēc tiešā vadītāja vai uzņēmuma vadītāja rakstiska vai mutiska rīkojuma. Galvenās prasības: Vēlama iegūta tehniskā izglītība vai praktiskā darba pieredze iekārtu apkalpošanā; Iepriekšēja darba pieredze ražošanas uzņēmumā tiks uzskatīta par priekšrocību; Pārzināt gan tehniskas, gan elektroniskas nianses ražošanas iekārtām; Labas komunikācijas un sadarbības prasmes; Spēja būt lojālam pret uzņēmumu, kurā strādā. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1500 EUR pārbaudes laikā pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika atkarīgs no Tavām prasmēm un spējām; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Un citus bonusus. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) līdz 1.jūlijam uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: MEHĀNIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-01 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri