Valmieras Ziņas

Recepte: Krēms brulē un eklēri

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasaras vakariem piemīt īpaša burvība – iespējams ne tikai baudīt skaistus saulrietus un laiski pavadīt laiku kopā ar mīļajiem pie jūras vai piemājas dārzā, bet arī iepriecināt sevi un līdzcilvēkus ar gardām vakariņām un desertiem brīvā dabā. Ja vēlies pagatavot restorāna cienīgu un izsmalcinātu desertu, talkā nāks Francijas garšas. Pavāre Liene Zemīte stāsta, kā pagatavot burvīgus franču desertus.

Krēms brulē

Klasiskais Francijas virtuves deserts ar krēmīgu vaniļas garšu un lūstošu cukura virskārtiņu atrodams teju katra restorāna ēdienkartē. Lai gan var šķist, ka deserta pagatavošana ir grūta un laikietilpīga, Liene Zemīte norāda, ka tā nebūt nav. Nepieciešamas tikai pareizās sastāvdaļas un aprīkojums, lai ikviens restorāna cienīgo desertu pagatavotu arī mājas apstākļos.

Nepieciešams:

  • Saldais krējums 500 ml,
  • Pūdercukurs 50 g,
  • Olu dzeltenumi 5 gab,
  • Vaniļas pāksts 1 gab,
  • Cukurs 4 ēd.k.

Pagatavošana:

  1. Krāsni uzkarsē līdz 140 grādiem. Katliņā karsē saldo krējumu un pārgrieztu vaniļas pāksti, līdz tas sāk burbuļot, tad to noņem no uguns un atdzesē.
  2. Saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru līdz vieglām, gaiši dzeltenām putām, tad saputo atdzisušo saldo krējumu. Abas masas savieno, samaisa un lej trauciņos.
  3. Dziļā pannā lej ūdeni un ūdens peldē liek salietos trauciņus. Pēc ievietošanas cepeškrāsnī cep aptuveni 40 min. Atdzesē.
  4. Pārber cukuru un ar degli aizdedzina, kamēr cukurs karamelizējas. Dekorē ar svaigām ogām.

Eklēri

Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un apklāti ar šokolādes glazūru, arī nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šī deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas – tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas.

Nepieciešams:

Eklēra pamatam:

  • Ūdens 125 ml,
  • Piens 125 ml,
  • Sviests 100 g,
  • Sāls 5 g,
  • Cukurs 5 g,
  • Kviešu milti 140 g,
  • Olas 5 gab.

Glazūra:

  • Vīnogu kauliņu eļļa 20 g,
  • Tumšā šokolāde 150 g,
  • Ogas dekoram.

Tumšais krēms:

  • Piens 500 ml,
  • Cukurs 100 g,
  • Olu dzeltenumi 80 g,
  • Kukurūzas ciete 120 g,
  • Tumšā šokolāde 200 g.

Pagatavošana:

Gatavo eklēru mīklu:

  1. Katliņā uz vidējas uguns lej un karsē ūdeni, pienu, sviestu, sāli un cukuru. Ar koka karoti maisa, lai nepiedeg.
  2. Kad šķidrums sāk vārīties, ātri tam pievieno miltus un ļoti strauji maisa, kamēr rodas viendabīga masa. Tad mīklu liek bļodā un ar mikseri pa vienai ieputo olas, kamēr veidojas spīdīga, krēmīga masa.
  3. Konsistencei jābūt tik stingrai, lai to varētu izspiest caur konditorejas maisiņu un masa neizplūstu.
  4. Uz pannas klāj pergamentu un izspiež garenas formas eklērus, atstājot atstarpi, jo eklēri cepšanās laikā pūtīsies.
  5. Tad pannu ar eklēriem liek iepriekš sakarsētā krāsnī 160 grādos aptuveni 45 min, kamēr eklēri kļūst zeltaini brūni. Kad tie gatavi, eklērus atdzesē.

Tumšā krēma pagatavošana:

  1. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un kukurūzas cieti. Karsē pienu.
  2. Karstā pienā lej olu dzeltenumu masu un, strauji maisot, karsē, kamēr krēms sāk biezēt.
  3. Noņem no uguns, samaisa un iemaisa tumšo šokolādi. Tad to samaisītu un atdzesētu pilda eklēros.
  4. Glazūrai ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno eļļu, samaisa un glazē eklērus. Dekorā liek ogas, pistācijas.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA DAUPRO aicina darbā  METĀLA KRĀSOŠANAS OPERATORU LATVIJA, Kalēju iela 2, Valmiera, Valmieras nov., LV-4201 SIA DAUPRO ir metālapstrādes uzņēmums, kas ir specializējies margu, kāpņu, metāla konstrukciju un citu metālizstrādājumu ražošanā. Piedāvājam darbu augošā uzņēmumā, dinamiskā vidē, iesaistoties dažādu veida un sarežģītības projektu realizācijā  Galvenie pienākumi: Produkcijas sagatavošana krāsošanai Krāsošana Krāsošanas procesa organizēšana Kvalitātes kontrole Prasības: Iepriekšēja pieredze krāsošanā (vēlama) Motivācija un vēlme mācīties un pagūt jaunas tehnoloģijas un prasmes Atbildība un precizitāte darbā Spēja strādāt komandā un plānot savu darbu Augsta atbildības sajūta pret darba rezultātu un kvalitāti Piedāvājam: Pilna laika pastāvīgu darbu strauji augošā uzņēmumā Konkurētspējīgu atalgojumu, sākot no 8.00Eur/h, saskaņā ar Tavām prasmēm un pieredzi Regulāri izmaksāts, stabils atalgojums, sociālās garantijas Iespēju profesionālai izaugsmei, apmācībām un attīstībai Darba laiks: Pilna slodze CV ar amata norādi sūtīt uz e-pastu daupro@daupro.com , tālr. 26113460 Profesija: METĀLA KRĀSOŠANAS OPERATORS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Kalēju iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-31 Kontaktpersona: Igors Zinkevičs

Mūsu partneri