Valmieras Ziņas

Recepte: Krēms brulē un eklēri

Lasīšanas laiks: 3 min

Vasaras vakariem piemīt īpaša burvība – iespējams ne tikai baudīt skaistus saulrietus un laiski pavadīt laiku kopā ar mīļajiem pie jūras vai piemājas dārzā, bet arī iepriecināt sevi un līdzcilvēkus ar gardām vakariņām un desertiem brīvā dabā. Ja vēlies pagatavot restorāna cienīgu un izsmalcinātu desertu, talkā nāks Francijas garšas. Pavāre Liene Zemīte stāsta, kā pagatavot burvīgus franču desertus.

Krēms brulē

Klasiskais Francijas virtuves deserts ar krēmīgu vaniļas garšu un lūstošu cukura virskārtiņu atrodams teju katra restorāna ēdienkartē. Lai gan var šķist, ka deserta pagatavošana ir grūta un laikietilpīga, Liene Zemīte norāda, ka tā nebūt nav. Nepieciešamas tikai pareizās sastāvdaļas un aprīkojums, lai ikviens restorāna cienīgo desertu pagatavotu arī mājas apstākļos.

Nepieciešams:

  • Saldais krējums 500 ml,
  • Pūdercukurs 50 g,
  • Olu dzeltenumi 5 gab,
  • Vaniļas pāksts 1 gab,
  • Cukurs 4 ēd.k.

Pagatavošana:

  1. Krāsni uzkarsē līdz 140 grādiem. Katliņā karsē saldo krējumu un pārgrieztu vaniļas pāksti, līdz tas sāk burbuļot, tad to noņem no uguns un atdzesē.
  2. Saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru līdz vieglām, gaiši dzeltenām putām, tad saputo atdzisušo saldo krējumu. Abas masas savieno, samaisa un lej trauciņos.
  3. Dziļā pannā lej ūdeni un ūdens peldē liek salietos trauciņus. Pēc ievietošanas cepeškrāsnī cep aptuveni 40 min. Atdzesē.
  4. Pārber cukuru un ar degli aizdedzina, kamēr cukurs karamelizējas. Dekorē ar svaigām ogām.

Eklēri

Gardie plaucētās mīklas kārumi, kas tiek pildīti ar bagātīgu sviesta krēmu un apklāti ar šokolādes glazūru, arī nāk no Francijas. Eklērus iecienījuši kā pieaugušie, tā bērni, tādēļ šī deserta pagatavošana un baudīšana pēc vakariņām palutinās ikvienu saldummīli. Klasiskajiem eklēriem ir šokolādes un vaniļas garša, tomēr populāras kļūst arī citas garšu variācijas – tumšās šokolādes vietā izmanto balto, bet krēma pildījumos sastopamas arī ogu, augļu un riekstu garšas.

Nepieciešams:

Eklēra pamatam:

  • Ūdens 125 ml,
  • Piens 125 ml,
  • Sviests 100 g,
  • Sāls 5 g,
  • Cukurs 5 g,
  • Kviešu milti 140 g,
  • Olas 5 gab.

Glazūra:

  • Vīnogu kauliņu eļļa 20 g,
  • Tumšā šokolāde 150 g,
  • Ogas dekoram.

Tumšais krēms:

  • Piens 500 ml,
  • Cukurs 100 g,
  • Olu dzeltenumi 80 g,
  • Kukurūzas ciete 120 g,
  • Tumšā šokolāde 200 g.

Pagatavošana:

Gatavo eklēru mīklu:

  1. Katliņā uz vidējas uguns lej un karsē ūdeni, pienu, sviestu, sāli un cukuru. Ar koka karoti maisa, lai nepiedeg.
  2. Kad šķidrums sāk vārīties, ātri tam pievieno miltus un ļoti strauji maisa, kamēr rodas viendabīga masa. Tad mīklu liek bļodā un ar mikseri pa vienai ieputo olas, kamēr veidojas spīdīga, krēmīga masa.
  3. Konsistencei jābūt tik stingrai, lai to varētu izspiest caur konditorejas maisiņu un masa neizplūstu.
  4. Uz pannas klāj pergamentu un izspiež garenas formas eklērus, atstājot atstarpi, jo eklēri cepšanās laikā pūtīsies.
  5. Tad pannu ar eklēriem liek iepriekš sakarsētā krāsnī 160 grādos aptuveni 45 min, kamēr eklēri kļūst zeltaini brūni. Kad tie gatavi, eklērus atdzesē.

Tumšā krēma pagatavošana:

  1. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un kukurūzas cieti. Karsē pienu.
  2. Karstā pienā lej olu dzeltenumu masu un, strauji maisot, karsē, kamēr krēms sāk biezēt.
  3. Noņem no uguns, samaisa un iemaisa tumšo šokolādi. Tad to samaisītu un atdzesētu pilda eklēros.
  4. Glazūrai ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno eļļu, samaisa un glazē eklērus. Dekorā liek ogas, pistācijas.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Zemessardzes 2.Vidzemes brigāde (Reģ.Nr. Reģ.Nr. 90000040549) VALMIERĀ uz noteiktu laiku piedāvā darbu VADOŠAJAM FINANSISTAM Darba pienākumi:  Izstrādāt ZS 2.VBde budžeta projektu un plānotā finansējuma izmaksu sadalījumu pa ceturkšņiem; Veikt kārtējā gada ZS 2.VBde budžeta izdevumu programmu izpildes uzskaiti pa mēnešiem un pārplānošanu gada laikā;  Vadīt 2.VBde budžeta projektu un izstrādāt priekšlikumus budžeta grozījumiem; ZS 2.VBde budžeta ietvaros veikt finanšu līdzekļu sadali ZS 2.VBde vienībām atbilstoši veicamajam uzdevumam; Apkopot ZS 2.VBDE štāba un vienību iesūtītās vajadzības iepirkumu veikšanai; Sagatavot ZS 2.VBde izdevumu tāmes vienību nodrošināšanai ar nepieciešamajām preču iegādēm atbilstoši plānotajam budžetam; Veidot vienību saimniecisko darījumu norēķinu dokumentu sagataves resursu vadības sistēmā HORIZON; Veikt ZS 2.VBde budžeta izpildes analīzi par noteiktu laika periodu vai par noteiktu izdevumu programmu pēc daļas priekšnieka pieprasījuma; Kontrolēt ZS 2.VBde komandiera pavēļu izpildi savas kompetences ietvaros; Apkopot, sagatavot un iesniegt nepieciešamo informāciju pēc ZS Štāba pieprasījumiem par atbildībā esošajiem jautājumiem; Pamatprasības: 2.līmeņa augstākā izglītība; Kvalifikācijas kursi grāmatvedībā; Vismaz divu gadu darba pieredze grāmatveža, finansista amatā (pieredze grāmatvedības darbā valsts iestādē tiks uzskatīta par priekšrocību)  Prasme lietot grāmatvedības programmu “Horizon”; Teicamas latviešu un vēlamas angļu valodas zināšanas; Labas organizatoriskās prasmes Profesionālas prasmes darbā ar MS Office programmām;  Precizitāte un augsta atbildības izjūta, spēja strādāt individuāli un komandā; Spēja pielietot pozitīvās saskarsmes iemaņas, psiholoģiskā noturība; Spēja un motivācija pilnveidot savas zināšanas un iemaņas; Spēja uzņemties atbildību par savas profesionālās darbības rezultātiem. Piedāvājam: Interesantu, dinamisku un daudzveidīgu darbu; · Sociālās garantijas atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam, veselības apdrošināšanu; Bruto atalgojums, sākot no 1510 eiro līdz 1797 eiro (pirms nodokļu nomaksas), atkarībā no pretendenta izglītības un profesionālās pieredzes attiecīgajā jomā; Motivētu pieteikuma vēstuli un CV ar norādi “Vadošais finansists” iesūtīt uz e-pastu aija.bumane@mil.lv līdz 12.01.2026. Atlases konkurss notiks divās kārtās. Pirmā kārta – Pretendentu izglītības un darba pieredzes izvērtēšana pēc iesniegtajiem dokumentiem. Otrā kārta – intervija, kuras laikā tiks novērtētas Pretendenta zināšanas un kompetences atbilstoši amatam noteiktajām prasībām. Lūdzam ievērot, ka sazināsimies un informēsim par konkursa rezultātiem tikai uz interviju uzaicinātos Pretendentus. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) 13.pantu, Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šīs atlases konkursa norisi. Profesija: FINANSISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Cēsu iela 54, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Drošība / Glābšanas dienesti / Aizsardzība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-12 Kontaktpersona: Pieteikuma vēstuli un CV ar amata norādi sūtīt uz aija.bumane@mil.lv, t. 26130777. Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri