Valmieras Ziņas

Recepte: Karameļu-riekstu tarte

Rudenīgajos vakaros ir nepieciešams kāds saldums pie tējas vai kafijas. Riekstu mīļotājiem noteikti garšos karameļu-riekstu tarte, kuras pagatavošanā var izmantot jebkurus riekstus, kuri iet pie sirds. Piedāvājam recepti no portāla simplyrecipes.com.

Sastāvdaļas:

Pamatnei

  • 1/2 glāzes (200 g) universālie milti
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1/4 tējkarotes malta kanēļa
  • 1/4 tējkarotes malta muskatrieksta
  • 1/4 tējkarotes sāls
  • 112 g atdzesēta nesālīta sviesta
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 3-4 ēdamkarotes ledus auksta ūdens

Pildījumam:

  • 250 g cukura
  • 60 ml ūdens
  • 160 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes atdzesēta sviesta
  • 1 ēdamkarote medus
  • 1 tējkarote vaniļas ekstrakta
  • 125 g valriekstus, rupji sasmalcinātus
  • 62 g pekanrieksti, rupji sasmalcināti 
  • 55 g mizotas, blanšētas mandeles

Pagatavošana:

  1. Lielākā bļodā samaisa kopā miltus, cukuru, sāli, muskatriekstu un kanēli. Tad pievieno smalkos gabaliņos sagrieztu sviestu. Pievieno vaniļas ekstraktu un ledus auksto ūdeni. Lai visu vienmērīgāk samaisītu, var izmantot dakšiņu vai virtuves kombaini, ja tāds pieejams. Pēc nepieciešamības var pievienot vēl ledus auksto ūdeni, lai mīkla viendabīgi saliptu kopā, kad mīcāt to ar pirkstiem. Kad mīkla kārtīgi izmīcīta, to saveļ kopā vienā bumbā, ietin pārtikas plēvē un ļauj atpūsties apmēram stundu ledusskapī.
  2. Uzkarsē krāsni līdz 190°C, izņem mīklu no ledusskapja un ļauj tai pastāvēt apmēram 10 minūtes. Tad mīklu uz tīras, sausas virsmas izrullē 30 cm platu. Izrullēto mīklu ieklāj aptuveni 25 cm platā cepamajā formā, kura paredzēta tartēm ( cepamajai formai jābūt ar izņemamu pamatni ). Mīklu pieplacina pie tartes formas pamatnes, kā arī pieplacina to pie apkārtējām malām, lieko mīklu nogriež līdz ar cepamās formas malām. Ar dakšiņu sadursta dažus caurumus mīklas apakšā un liek uz 30 minūtēm saldētavā atdzesēties.
  3. Kad mīklas pamatne atdzesēta, to liek cepties uz 20 minūtēm. Ja mīkla sāk celties, to ar dakšiņu viegli pārdur tai vietā, lai neveidojas burbuļi. Kad pamatne izcepusies to liek atdzesēties.
  4. Tad katliņā, vai pannā ar augstām malām, liek cukuru un ūdeni. Uz vidēji lēnas uguns vāra un paralēli maisa, līdz cukurs izkusis. Kad cukurs ir izkusis, uguns liesmu uzgriež nedaudz lielāku un vairs nemaisa, bet gaida, kamēr cukurs sāks karamelizēties un iegūt maigi brūnu krāsu (aptuveni 10 minūtes). Kad cukurs karamelizējies, uguni nogriež uz vidēji lēnas liesmas un, lēnām maisot, tam pievieno saldo krējumu. Kad karamele ieguvusi viendabīgu konsistenci, tai pievieno medu, sviestu, vaniļas ekstraktu un riekstus.
  5. Kad karameļu-riekstu masa gatava, to lej izceptajā pamatnē un cep 20 minūtes 205°C sakarsētā cepeškrāsnī. Pēc tam atdzesē. Tarti var pasniegt gan ar putukrējumu, gan vaniļas saldējumu.

Labu apetīti! 

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Kā Covid-19 ietekmējis jūsu darbu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri