Valmieras Ziņas

Piparkūku dažādība: trīs gardas receptes, ar kurām pārsteigt tuviniekus

Lasīšanas laiks: 4 min

Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no Rimi Gardēža Normunda Baranovska piedāvātajām receptēm.

Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu.  Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Normunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot vegānās un Muskovado piparkūkas, kā arī Pepperkakor.

 

Vegānās piparkūkas

Šo recepti es ieguvu no kāda laba drauga, kurš man pavēra citu skatu uz šī klasiskā Ziemassvētku našķa gatavošanu. Vegānās piparkūkas garšo vienlīdz labi, turklāt ir vienkāršāk pagatavojamas – mīkla nav jāplaucē, tikai jāsajauc.

Nepieciešams:

Mandeļu milti – 150 g

Samaltas dateles – 150 g

Kokosa eļļa – 120 g

Kļavu vai bērzu sulas sīrups – 110 ml

Cepamais pulveris – 1/2 tējk.

Speltas kviešu milti -130 g

Piparkūku garšvielu maisījums (malts) – 2 ēdamk.

Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem, pievieno kokosa eļļu (istabas temperatūrā) un sīrupu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Sajauc visu kopā un cītīgi izmīci mīklu. Ietin cepampapīrā vai plēvē un liec ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Ar piparkūku mīklu ir tā – jo ilgāku laiku tā nostāvas, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan labāk nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo tajā ir dateles, kas var saskābt.

Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Izrullē mīklu un izspied formiņas. Cep piparkūkas 10 minūtes, bet uzmani, lai neapdeg, jo mandeļu milti kļūst brūni ātrāk. Atdzesē un izgaršo.

 

Muskovado piparkūkas

Izmēģinot dažādas piparkūku kombinācijas, nonācu pie šīs lieliskās receptes, kuru var gatavot arī ar rudzu miltiem. Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. Pats cukurs jau pirms pārstrādes ir ķepīgs un tas šo elementu iedod arī šīm gardajām piparkūkām.

Nepieciešams:

Sviests – 130 g

Tumšais muskovado cukurs – 150 g

Cukura un kukurūzu cietes sīrups – 100 g

Piparkūku garšvielas – 2 ēdamk.

Speltas kviešu milti – 280 g

Dzeramā soda – 1 tējk.

Vistu ola – 1 gab.

Katlā sildi sviestu ar cukura sīrupu un muskovado cukuru. Kad cukurs izkusis, liec klāt aptuveni 150g miltu. Mīklu noplaucē. Ļauj mīklai padzist līdz to var noturēt rokās. Tad mīklai pievieno vienu olu, iemaisi izsijātus atlikušos miltus un sodu. Mīklu ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Piparkūkas cep 200 grādos 8 – 12 minūtes. Laiks atkarīgs no piparkūku lieluma un biezuma.

 

Pepperkakor

Šīs ir tradicionālās Zviedru piparkūkas. Tās ir ļoti trauslas un garšīgas. Es pat teiktu, ka tās spēj radīt atkarību, jo no tām nevaru atteikties. Recepte ļoti līdzīga mums pazīstamajām, taču tajā tiek pievienots ūdens, nav olu.

Nepieciešams:

Sviests – 150 g

Tumšais cukura sīrups – 50 g

Gaišais cukura sīrups – 50 g

Brūnais cukurs (niedru) – 250 g

Malts kanēlis – 1 tējk.

Malts ingvers – 1 tējk.

Malts kardamons – 1/2 tējk.

Ūdens – 100 ml

Kviešu milti – 450 g

Soda 1/2 tējk.

Katlā vāri sviestu, cukuru sīrupus, cukuru un ūdeni, pievieno arī garšvielas. Kad cukurs izkusis pilnībā, ber klāt miltus un sodu. Plaucē mīklu, to cītīgi maisot. Mīklu atdzesē un ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē. Atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk.

Izrullē plānu mīklu, veido formiņas un cep piparkūkas 200 grādos 5 – 8 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

“Rūjienas saldējums”, pieaugot ražošanas apjomiem, aicina savā komandā saldējuma masas vārītāju Darba pienākumi: Saldējuma masas sagatavošana un vārīšana; Izejvielu sagatavošana atbilstoši receptūrām; Iekārtu, līniju mazgāšana, dezinfekcija; Iekārtu uzturēšana labā darba kārtībā; Telpu un iekārtu uzturēšana atbilstoši sanitārajām prasībām u.c.   No Tevis sagaidām: Spēju strādāt fizisku darbu, intensīvos darba apstākļos; Spēju uzņemties atbildību un veikt darba pienākumus ar precizitāti; Spēju organizēt un plānot savu darbu; Iniciatīvu un labas komunikācijas prasmes; Vēlmi mācīties, apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u.   Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 8 EUR stundā pirms nodokļu nomaksas; Maiņu darbu – dienas un nakts maiņas; Sociālās garantijas; Veselības apdrošināšanu pēc 3 nostrādātajiem mēnešiem; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: VĀRĪTĀJS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-15 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

reģ.Nr.LV90001342592 izsludina konkursu uz vakantajiem amatiem Vidzemes Augstskolas Zinātniskajā institūtā: vadošais pētnieks - 1 vieta; zinātnes nozare Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija, apakšnozare Komunikācijas teorija Uz vadošā pētnieka amatu var pretendēt persona ar doktora grādu, kurai ir pētījumu profilam atbilstošas zinātniskās publikācijas un/vai patenti, kura spēj patstāvīgi veikt zinātniskos pētījumus, veidot zinātnisko projektu pieteikumus, vadīt citu zinātnieku pētniecisko darbu un kuram zinātniskā un akadēmiskā darba stāžs kopumā nav mazāks par pieciem gadiem. Pretendentu zinātnisko kvalifikāciju izvērtē institūta zinātniskā padome atbilstoši “Nolikums par vēlēšanām akadēmiskajos amatos Vidzemes Augstskolā” (https://va.lv/dokumenti). Pretendentiem uz vakantajiem amatiem līdz 2025.gada 19.decembrim (ieskaitot) jāiesniedz institūta zinātniskajai padomei adresēts iesniegums-motivācijas vēstule par dalību konkursā, norādot, uz kādu amatu un kādā zinātņu nozarē/apakšnozarē kandidāts pretendē, izglītību un zinātnisko grādu apliecinošu dokumentu kopijas, publicēto zinātnisko darbu saraksts, CV ar iekļautu informāciju par angļu valodas zināšanu līmeni. Pieteikumu sūtīt Vidzemes Augstskolas juristei-personāla speciālistei: kabinets Nr.222, Tērbatas iela 10, Valmiera, LV-4202 vai pa e-pastu agrita.somase@va.lv ar norādi „Konkurss uz zinātnisko amatu”; tālr.: 26442256. Samaksa vadošajam pētniekam: 17,54-52,62 EUR/h,atbilstoši konkrētajam veiktajam darbam. Profesija: VADOŠAIS PĒTNIEKS Darba vietas adrese: LATVIJA, Tērbatas iela 10, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-19 Kontaktpersona: CV,mot.vēst.,lūdzam sūtīt uz e-pastu: agrita.somase@va.lv

Mūsu partneri