Valmieras Ziņas

Piparkūku dažādība: trīs gardas receptes, ar kurām pārsteigt tuviniekus

Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no Rimi Gardēža Normunda Baranovska piedāvātajām receptēm.

Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu.  Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Normunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot vegānās un Muskovado piparkūkas, kā arī Pepperkakor.

 

Vegānās piparkūkas

Šo recepti es ieguvu no kāda laba drauga, kurš man pavēra citu skatu uz šī klasiskā Ziemassvētku našķa gatavošanu. Vegānās piparkūkas garšo vienlīdz labi, turklāt ir vienkāršāk pagatavojamas – mīkla nav jāplaucē, tikai jāsajauc.

Nepieciešams:

Mandeļu milti – 150 g

Samaltas dateles – 150 g

Kokosa eļļa – 120 g

Kļavu vai bērzu sulas sīrups – 110 ml

Cepamais pulveris – 1/2 tējk.

Speltas kviešu milti -130 g

Piparkūku garšvielu maisījums (malts) – 2 ēdamk.

Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem, pievieno kokosa eļļu (istabas temperatūrā) un sīrupu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Sajauc visu kopā un cītīgi izmīci mīklu. Ietin cepampapīrā vai plēvē un liec ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Ar piparkūku mīklu ir tā – jo ilgāku laiku tā nostāvas, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan labāk nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo tajā ir dateles, kas var saskābt.

Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Izrullē mīklu un izspied formiņas. Cep piparkūkas 10 minūtes, bet uzmani, lai neapdeg, jo mandeļu milti kļūst brūni ātrāk. Atdzesē un izgaršo.

 

Muskovado piparkūkas

Izmēģinot dažādas piparkūku kombinācijas, nonācu pie šīs lieliskās receptes, kuru var gatavot arī ar rudzu miltiem. Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. Pats cukurs jau pirms pārstrādes ir ķepīgs un tas šo elementu iedod arī šīm gardajām piparkūkām.

Nepieciešams:

Sviests – 130 g

Tumšais muskovado cukurs – 150 g

Cukura un kukurūzu cietes sīrups – 100 g

Piparkūku garšvielas – 2 ēdamk.

Speltas kviešu milti – 280 g

Dzeramā soda – 1 tējk.

Vistu ola – 1 gab.

Katlā sildi sviestu ar cukura sīrupu un muskovado cukuru. Kad cukurs izkusis, liec klāt aptuveni 150g miltu. Mīklu noplaucē. Ļauj mīklai padzist līdz to var noturēt rokās. Tad mīklai pievieno vienu olu, iemaisi izsijātus atlikušos miltus un sodu. Mīklu ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Piparkūkas cep 200 grādos 8 – 12 minūtes. Laiks atkarīgs no piparkūku lieluma un biezuma.

 

Pepperkakor

Šīs ir tradicionālās Zviedru piparkūkas. Tās ir ļoti trauslas un garšīgas. Es pat teiktu, ka tās spēj radīt atkarību, jo no tām nevaru atteikties. Recepte ļoti līdzīga mums pazīstamajām, taču tajā tiek pievienots ūdens, nav olu.

Nepieciešams:

Sviests – 150 g

Tumšais cukura sīrups – 50 g

Gaišais cukura sīrups – 50 g

Brūnais cukurs (niedru) – 250 g

Malts kanēlis – 1 tējk.

Malts ingvers – 1 tējk.

Malts kardamons – 1/2 tējk.

Ūdens – 100 ml

Kviešu milti – 450 g

Soda 1/2 tējk.

Katlā vāri sviestu, cukuru sīrupus, cukuru un ūdeni, pievieno arī garšvielas. Kad cukurs izkusis pilnībā, ber klāt miltus un sodu. Plaucē mīklu, to cītīgi maisot. Mīklu atdzesē un ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē. Atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk.

Izrullē plānu mīklu, veido formiņas un cep piparkūkas 200 grādos 5 – 8 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā vajag uzstādīt fotoradarus?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

AS „Valmieras piens” aicina pievienoties komandai PIENA PRODUKTU PĀRSTRĀDĀTĀJU  GALVENIE DARBA PIENĀKUMI: • Ražot piena produktus atbilstoši tehnoloģiskām instrukcijām; • Pārbaudīt iepakojamā materiāla, piena produktu un ražošanas iekārtu stāvokli; • Veikt pasūtījuma komplektēšanu, sagatavošanu, iekraušanu; • Veikt darba telpu, iekārtu un inventāra mazgāšanu un dezinfekciju. PRASĪBAS KANDIDĀTAM: • Vidējā vai vidējā profesionālā izglītību (vēlams pārtikas rūpniecībā); • Darba pieredze pārtikas rūpniecībā (vēlams); • Iespēja strādāt fizisku darbu un summēto darba laiku; • Augsta atbildības sajūta. MĒS PIEDĀVĀJAM: • Iespēju strādāt un pilnveidoties lielā un starptautiskā uzņēmumā; • Dinamisku darba vidi; • Apmācību, uzsākot darbu; • Atalgojumu sākot no 611 EUR pirms nodokļu nomaksas; • Bezmaksas uzņēmuma produkciju un citus labumus. Ja vēlies kandidēt uz šo amatu, CV sūti uz e-pasta adresi sannija.novika@foodunion.com Sazināsimies tikai ar tiem, kandidātiem, kurus aicināsim uz pārrunām. Profesija: PIENA PRODUKTU PĀRSTRĀDĀTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-11-26 Kontaktpersona: CV sūtīt uz sannija.novika@foodunion.lv Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Rūjienas novada pašvaldības Sociālais aprūpes centrs “Lode ”, “Liepkalni”, Lode, Lodes pagasts, Rūjienas novads LV-4248, tālrunis 64219009, e pasts: saclode@rujiena.lv, Aicina darbā sociālo rehabilitētāju (profesijas kods 341202) uz nenoteiktu laiku. Amata pienākumi: - Plānot un realizēt sociālās rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanu klientiem; - Veikt klienta funkcionālo spēju izvērtēšanu sadarbībā ar starpprofesionāļu komandu; - Palīdzēt klientam realizēt sociālās aktivitātes dažādos pasākumos un nodarbībās, specializētās un radošās darbnīcās, kultūras un sporta pasākumos. Prasības pretendentam: - Pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība sociālās rehabilitācijas jomā. - Iniciatīva un patstāvība, spēja strādāt komandā. - Augsta atbildības sajūta pret uzdotajiem pienākumiem un precizitāte to izpildē. Prasmes un zināšanas: - Komunikācijas prasmes latviešu un krievu valodā; - Labas datorlietotāja prasmes (MS Word, MS Excel); - Augsta saskarsmes kultūra un komunikācijas prasmes. Piedāvājam: - Stabilu darba vietu; - Sociālās garantijas; - Apmācības un izaugsmes iespējas. Darba laiks – normālais darba laiks. Slodzes tips - viena vesela slodze. Darba samaksa - no 552,00 līdz 802,00 EUR. Pretendentiem līdz 25.11.2019. plkst. 17.00 iesniegt SAC “Lode”: “Liepkalni”, Lode, Lodes pagasts, Rūjienas novads, LV- 4248, e-pasts: saclode@rujiena.lv ar norādi “Sociālā rehabilitētāja amatam”: • profesionālo aprakstu (CV); • izglītību apliecinošo dokumentu. Kontakttālrunis papildus informācijai: tālr. 64219009; 29185239 Sazināsimies ar atbilstošajiem pretendentiem pēc CV izskatīšanas. Profesija: SOCIĀLAIS REHABILITĒTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Liepkalni, Lode, Lodes pag., Rūjienas nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-11-25 Kontaktpersona: CV sūtīt uz e-pasta adresi: saclode@rujiena.lv

Mūsu partneri