Valmieras Ziņas

Piparkūku dažādība: trīs gardas receptes, ar kurām pārsteigt tuviniekus

Ziemassvētku laiks bez piparkūkām ir teju neiedomājams. Kraukšķīgas, lielas, mazas, apgleznotas un citādi dekorētas – tās liekam uz galda un dāvinām tuviniekiem. Kad piparkūkas gatavojam paši, to patīkamais aromāts namu padara mājīgu un rada svētku noskaņu. Piparkūku gatavošanas veidi un garšvielu salikumi var būt ļoti dažādi. Ja vēlies šajos svētkos pagatavot jaunu piparkūku versiju, iedvesmojies no Rimi Gardēža Normunda Baranovska piedāvātajām receptēm.

Piparkūku garšvielu salikums, iespējams, ir viena no gardākajām un aromātiskākajām kombinācijām, kādu cilvēki izdomājuši. Šīm garšām ir neskaitāmu versiju, kas mainās dažādi variējot ar garšvielu daudzumu.  Galvenās jeb tradicionālākās garšvielas ir kanēlis, kardamons, smaržīgie pipari, anīss, ingvers, krustnagliņa, muskatrieksts un koriandrs. Var pievienot arī citrona vai apelsīna mizu, protams, cukuru, medu vai citu saldinātāju. Normunds Baranovskis stāsta, kā pagatavot vegānās un Muskovado piparkūkas, kā arī Pepperkakor.

 

Vegānās piparkūkas

Šo recepti es ieguvu no kāda laba drauga, kurš man pavēra citu skatu uz šī klasiskā Ziemassvētku našķa gatavošanu. Vegānās piparkūkas garšo vienlīdz labi, turklāt ir vienkāršāk pagatavojamas – mīkla nav jāplaucē, tikai jāsajauc.

Nepieciešams:

Mandeļu milti – 150 g

Samaltas dateles – 150 g

Kokosa eļļa – 120 g

Kļavu vai bērzu sulas sīrups – 110 ml

Cepamais pulveris – 1/2 tējk.

Speltas kviešu milti -130 g

Piparkūku garšvielu maisījums (malts) – 2 ēdamk.

Sajauc samaltas dateles ar mandeļu miltiem, pievieno kokosa eļļu (istabas temperatūrā) un sīrupu. Miltus sajauc ar cepamo pulveri un maltām piparkūku garšvielām. Sajauc visu kopā un cītīgi izmīci mīklu. Ietin cepampapīrā vai plēvē un liec ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Ar piparkūku mīklu ir tā – jo ilgāku laiku tā nostāvas, jo vairāk garšu atraisās. Šai mīklai gan labāk nevajadzētu stāvēt ilgāk par nedēļu, jo tajā ir dateles, kas var saskābt.

Karsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem. Izrullē mīklu un izspied formiņas. Cep piparkūkas 10 minūtes, bet uzmani, lai neapdeg, jo mandeļu milti kļūst brūni ātrāk. Atdzesē un izgaršo.

 

Muskovado piparkūkas

Izmēģinot dažādas piparkūku kombinācijas, nonācu pie šīs lieliskās receptes, kuru var gatavot arī ar rudzu miltiem. Šo piparkūku īpašā garša un kraukšķīgums slēpjas cukurā. Pats cukurs jau pirms pārstrādes ir ķepīgs un tas šo elementu iedod arī šīm gardajām piparkūkām.

Nepieciešams:

Sviests – 130 g

Tumšais muskovado cukurs – 150 g

Cukura un kukurūzu cietes sīrups – 100 g

Piparkūku garšvielas – 2 ēdamk.

Speltas kviešu milti – 280 g

Dzeramā soda – 1 tējk.

Vistu ola – 1 gab.

Katlā sildi sviestu ar cukura sīrupu un muskovado cukuru. Kad cukurs izkusis, liec klāt aptuveni 150g miltu. Mīklu noplaucē. Ļauj mīklai padzist līdz to var noturēt rokās. Tad mīklai pievieno vienu olu, iemaisi izsijātus atlikušos miltus un sodu. Mīklu ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē un atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk. Piparkūkas cep 200 grādos 8 – 12 minūtes. Laiks atkarīgs no piparkūku lieluma un biezuma.

 

Pepperkakor

Šīs ir tradicionālās Zviedru piparkūkas. Tās ir ļoti trauslas un garšīgas. Es pat teiktu, ka tās spēj radīt atkarību, jo no tām nevaru atteikties. Recepte ļoti līdzīga mums pazīstamajām, taču tajā tiek pievienots ūdens, nav olu.

Nepieciešams:

Sviests – 150 g

Tumšais cukura sīrups – 50 g

Gaišais cukura sīrups – 50 g

Brūnais cukurs (niedru) – 250 g

Malts kanēlis – 1 tējk.

Malts ingvers – 1 tējk.

Malts kardamons – 1/2 tējk.

Ūdens – 100 ml

Kviešu milti – 450 g

Soda 1/2 tējk.

Katlā vāri sviestu, cukuru sīrupus, cukuru un ūdeni, pievieno arī garšvielas. Kad cukurs izkusis pilnībā, ber klāt miltus un sodu. Plaucē mīklu, to cītīgi maisot. Mīklu atdzesē un ietin cepamajā papīrā vai pārtikas plēvē. Atstāj ledusskapī uz nakti vai ilgāk.

Izrullē plānu mīklu, veido formiņas un cep piparkūkas 200 grādos 5 – 8 minūtes, līdz tās ir viegli brūnas.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Vai Valmierā ir nepieciešama diennakts aptieka?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

BAZALTS – viena no straujāk augošajām būvkompānijām Vidzemē, aicina pievienoties TEVI mūsu kopīgo komandas mērķu sasniegšanai: Aicinām mūsu komandai pievienoties personāla vadības speciālistu/i Uzņēmums piedāvā Intensīvu, dinamisku darbu uz sasniegumiem vērstā komandā Personīgās un profesionālās pilnveides, pieredzes iegūšanas iespējas Konkurētspējīgu atalgojumu Modernu, inovatīvu darba vidi Darba apraksts Personāla atlases procesa organizēšana un nodrošināšana Ikdienas situāciju precīza un punktuāla risināšana Aktīva kandidātu meklēšana un uzrunāšana Brigāžu darba koordinēšana, grafiku sastādīšana Rezultātu analīze Priekšlikumu sagatavošana Prasības kandidātiem Pieredze un procesu izpratne vispārējā būvniecībā Labas datora prasmes Labas komunikācijas prasmes, kas vērstas uz sadarbību Spēja ātri reaģēt uz situācijas izmaiņām Sistemātiskums, labas plānošanas, koordinēšanas prasmes Orientācija uz rezultātu. Darba laiks: Pilna slodze Darba vieta: Stacijas laukums 7, Valmiera Darba alga no EUR 1500,00 (bruto) Lai pieteiktos, sūtiet CV ar norādi “Personāla vadības specialists/e” uz e-pastu: personals@bazalts.lv līdz 2019. gada 18. septembrim! Profesija: PERSONĀLA ATLASES SPECIĀLISTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Stacijas laukums 7, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2019-09-18 Kontaktpersona: Ingūna Sāre Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri