Valmieras Ziņas

Panākumu recepte: topošā pavāra prakses pieredze Michelin atzītā restorānā

Lasīšanas laiks: 4 min

Daudziem pavāriem ir sapnis strādāt pasaules līmeņa restorānā ar starptautisko novērtējumu “Michelin”. Valmieras tehnikuma 4. kursa audzēknim Kasparam Šekstello tas ir izdevies! Viņš Erasmus+ praksē Portugāles galvaspilsētas Lisabonas augstas raudzes restorānā “Eleven” ne tikai apguva jaunas prasmes, bet apliecināja arī savu varēšanu, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras tehnikuma Projektu vadītājas asistente Izabella Īva Jansone.

Pēc pamatizglītības iegūšanas Krimuldas vidusskolā, puisis nolēma turpināt iegūt vidējo profesionālo izglītību Valmieras tehnikumā. Kaspars pavāra profesiju izvēlējies mērķtiecīgi, jo, kā pats saka: “Ģimenē esmu pavārs otrajā paaudzē!” Puiša iedvesmas avots ir mamma, kura darbojas ēdināšanas jomā. Arī Kasparam pašam bijusi vēlme iemācīties gatavot. Turklāt, ja kaut kas neizdotos, vienmēr padomu varētu uzprasīt pieredzes bagātajai mammai. Kasparam šķitis svarīgi arī tas, ka, patstāvīgi dzīvojot tehnikuma dienesta viesnīcā, viņam jau būtu prasmes, lai pats varētu rūpēties par savām ēdienreizēm.

Izglītošanās tehnikumā gandrīz nonākusi finiša taisnē, jo Kaspars pavāra profesiju apgūst, mācoties 4. kursā. Kaspars ir drosmīgs un mērķtiecīgs jaunietis, ko apliecina viņa vēlme doties uz ārzemēm, izmantojot Valmieras tehnikuma sniegtās iespējas. Lai pilnveidotos profesionālajā jomā, Kaspars jau 2. kursā devās savā pirmajā starptautiskajā Erasmus+ praksē uz Dāniju.

“Pirmajā Erasmus+ praksē savā profesijā ieguvu milzīgu dzinuli un lielu potenciālu ar izaugsmes iespējām. To man sniedza šī pirmā prakse, strādājot komandā ar šefpavāriem. Savukārt aizvadītā 2023. gada nogalē devos uz “Michelin” zvaigznes restorānu “Eleven” Lisabonā, Portugālē. Tur pavadīju sešas neaizmirstamas nedēļas,” atzīst topošais pavārs. Kaspars atceras, ka sākotnēji lielākais izaicinājums bijis iekļaušanās jaunajā vidē. Piedzīvota arī ilgošanās pēc mājiniekiem. Taču tiklīdz sācies nopietns darbs, Kaspars sapratis, cik liela slodze ir augstas klases šefpavāriem.

“No šiem profesionāļiem kopā ar kursa biedriem ieguvām ļoti labas praktiskās iemaņas. Lai sevi apliecinātu, jau prakses sākumā uzlikām augstu latiņu, jo nenobijāmies uzņemties lielu slodzi. Strādājām dažādās stacijās, piemēram, sagatavojām siltos un aukstos ēdienus, kā arī konditorejas izstrādājumus. Praktizējoties konditorejas produktu izstrādē, gatavoju broa maizi (Portugāles kukurūzas maize), dažādus saldējuma veidus un arī desertus no šokolādes krēmiem. Sarežģītākais bija šokolādes muss. To gatavojot, masu pildīju silikona formiņās, ko pēc tam vajadzēja saldēt. Šo procesu nācās atkārtot vairākas reizes, tas bija laikietilpīgs darbs. Ikdienā strādājām ar ļoti atsaucīgiem, zinošiem un iedvesmojošiem cilvēkiem. Viņi veltīja savu laiku, lai iemācītu mums darba tehniku, jo pavāra profesijā svarīga ir pati mazākā nianse,” par praksē apgūto un pieredzēto stāsta Kaspars. Viņš atzīst, ka, dzīvojot Portugālē, bijusi valodas barjera. Jārēķinās, ka vietējie portugāļi nesarunājās angļu valodā, tāpēc latviešiem ikdienā bija jāatrod risinājums, lai komandā veiksmīgi sadarbotos. Kaspars ir gandarīts, ka kolēģi bijuši atbalstoši un pretimnākoši, jo saspringtajā darba rutīnā praksē esošajiem studentiem veltījuši daudz sava laika jaunu prasmju ierādīšanai.

 Atgriežoties no Portugāles mājās un izvērtējot piedzīvoto, Kaspars atzīst: “Neticēju, ka spēju tik daudz pavārmākslas jomā. Protams, tas viss ir nācis ar laiku un pieredzi, strādājot dažādu restorānu virtuvēs. Profesija pieprasa lielu koncentrēšanos un pacietību. Tas noteikti šo gadu laikā mani ir mainījis kā personību. Viennozīmīgi ir uzlabojušās arī manas komunikācijas spējas. Sarunājoties ar citiem kolēģiem, jūtos brīvāks. Praksē apguvu daudz jaunas tehnoloģijas, ēdienu receptes un idejas, ko pielietot ikdienā arī savā uzturā. Vēl vairāk par pavāra profesijas veiksmīgo izvēli pārliecinājos  mācoties 2.kursā, kur satiku “cilvēku savā vietā” – šefpavāru Andreas Danielsen, Dānijā. Viņš man, lai iemācītos, ļāva kļūdīties.

Esmu iepazinis dažādas kultūras, redzējis un piedzīvojis ikdienu citā valstī. Zinu, ka Portugāles virtuvē daudz lieto jūras produktus – zivis, vairāk gan baltās. Mums bija iespēja gatavot sarkanās garneles, izmantojot marinētu ābolu un burkānu, kas papildināts ar apelsīnu sulas želeju. Man visvairāk pašam garšoja cūkas pavēdere ar kartupeļu biezeni, kuram bija kūpinājuma garša. Kā piedava klāt pievienoti vārīti un sviestā apcepti mini dārzenīši,” atklāj 4. kursa audzēknis Kaspars.

Atskatoties uz Valmieras tehnikumā aizvadītajiem četriem gadiem, Kaspars uzskata, ka viņš ne tikai pilnveidojis sevi profesionālajā jomā, bet kļuvis arī patstāvīgāks un atbildīgāks. Kaspars novērtē arī visas iespējas, ko viņam ir sniedzis tehnikums – zināšanas, pieprasītu profesiju, kā arī ļāvis satikt nozīmīgus cilvēkus, kas ļāvuši pilnveidoties un profesionāli izaugt!  “Atmiņā ir daudzi spilgti momenti, kas mani izveidojuši par cilvēku, kāds tagad esmu. Atceros, ka šefpavārs Andreas prakses vietā man teica: “Nav jābaidās no kļūdām, bet vienkārši ir jākļūdās, lai mācītos.” Šādas prakses ikvienam sniedz drošības un realitātes sajūtu uzņēmumos, komandas savstarpējās attiecībās un liek domāt, ka tev kā praktikantam ir jābūt kā svarīgai daļai no šīs komandas,” ir pārliecināts topošais pavārs Kaspars.

Domājot par nākotni, viens no tālākajiem karjeras attīstības ceļiem, pēc tehnikuma absolvēšanas, varētu būt turpināt studijas medicīnas jomā, lai savu nākotni varētu saistīt ar uzturu un sportu. Kaspars pieļauj, ka nākotnes profesijā vēlētos būt fizioterapeits vai privātais treneris, kur ļoti noderētu iegūtās zināšanas par sabalansētu, pilnvērtīgu un gardas maltītes pagatavošanu.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmiermuižas pirmsskolas izglītības iestāde “Burtiņš” (turpmāk – iestāde) ar 2025.gada 15.septembri aicina darbā apkopēju baseinā uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pagasts, Valmieras novads.   Ja Tev ir vēlme: • uzturēt un rūpēties par iestādes tīrību un kārtību; • uzkopšanas laikā ievērot higiēnas un sanitārās normas; • veikt citus darba pienākumus, saskaņā ar amata aprakstu;   un ja Tev ir: • pamatizglītība; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: atbildīga, rūpīga un godprātīga attieksme pret darbu; prasme patstāvīgi organizēt darbu; prasme uzturēt tīru un sakoptu vidi; fiziskā izturība un gatavība veikt fizisku darbu siltās un mitrās telpās; teicama saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • profesionālu kolēģu atbalstu; • atalgojumu 740 EUR mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • normālu darba laiku 40 stundu nedēļā; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • jauku un draudzīgu kolektīvu. Profesionālās darbības aprakstu (CV) lūdzam iesniegt līdz 2025.gada 1.septembrim e-pastā: burtins@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 26330075. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: APKOPĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Ozolu iela 2A, Valmiermuiža, Valmieras pag., Valmieras nov. Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Aktuāla līdz: 2025-09-01 Kontaktpersona: burtins@valmiera.edu.lv 26330075

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr.40003115846 - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!”, Valmieras iela 7,Rubene, Kocēnu pagasts, Valmieras novads. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšanu; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 850 – 900 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Rubenē, vai pieteikties personīgi ,vai WhatsApp mob.tel.nr. +371 29 363 311. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmieras iela 7, Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-08-20 Kontaktpersona: mini top! RUBENE CV lūdzam sūtīt uz e-pastu Vai pieteikties WhatsApp Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Mūsu partneri