Valmieras Ziņas

Meistarklase ar vairākiem veiksmes stāstiem

Lasīšanas laiks: 5 min

Otrdien, 24.maijā, Smiltenes tehnikumā notika biedrības “Siera klubs” organizēts Meistara dienas seminārs nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem un skolas sadarbības partneriem no vietējiem uzņēmumiem. Meistarklasi vadīja restorāna “Porto” šefpavārs Uldis Krebs.

“Cilvēki ēda arī akmens laikmetā. Bet šodien gribam paēst ne vien veselīgi un garšīgi, bet arī skaisti,” semināru atklājot, klātesošos uzrunāja skolas direktors Andris Miezītis. “Siers ir karalis visam, ko ēdam. Tāpēc šodienas semināra centrā – piena produkti un jo īpaši – siers. “Smiltenes tehnikums” priecājas par iespēju būt “Siera kluba” biedram un labo sadarbību ar siera ražošanas uzņēmumiem, no kuriem īpaši cieša saikne izveidojusies ar a/s “Jaunpils pienotava” un a/s “Smiltenes piens”. No sirds vēlu veiksmi manas mīļās Raunas jaunajam uzņēmumam “Latvijas ķiploks”, kura pārstāves šodien piekritušas dalīties pieredzē ar Smiltenes tehnikuma nākamajiem ēdināšanas speciālistiem.”

“Meistara dienas profesionāli izglītojošajās skolās, kurās sagatavo ēdināšanas pakalpojumu speciālistus, rīkojam ar mērķi – celt minētās profesijas prestižu un šogad, ņemot vērā sarežģīto situāciju piena nozarē, popularizēt pienu un tā produktus,” informē biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. “Vēlamies rosināt ēdināšanas pakalpojumu jomā strādājošos atbalstīt mūsu zemniekus un ražotājus. Meistarklasē ar jauniešiem strādāja Uldis Krebs – viens no populārākajiem Latvijas pavāriem ar divdesmit gadu darba stāžu. Strādājis par šefpavāru viesnīcas “Konventa sēta” restorānā “Raibais balodis”, prestižajā Rīgas restorānā “Otto Schwarz” un Jūrmalas restorānos “Preatore” un “Se la Vie”. Nākamajiem ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem tā ir fantastiska pieredzes un profesionālās izaugsmes skola. Jaunieši seminārā un meistarklasē, kopā ar šefpavāru darbojoties virtuvē, iepazinās ar jauniem piena produktu izmantošanas veidiem.

Savos semināros parasti iepazīstinām ēdināšanas pakalpojumu jomā strādājošos ar augstākās kvalitātes un arī jaunākajiem, Latvijā ražotajiem produktiem. Prieks par to, ka pēdējos gados ievērojami augusi siera kvalitāte, šķirņu daudzveidība un patēriņš. Mūsu senči piena produktus uzturā lietoja daudz vairāk nekā to ierasts mūsdienās, jo zināja, ka līdz ar tiem organismā ātri tiek uzņemtas organismam nepieciešamās olbaltumvielas, tauki, minerālvielas un vitamīni. Vasarā piena apjoms palielinās, tāpēc aicinām ļaudis būt radošiem un to izmantot gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos un dzērienos. Tāpat ir tik daudz veidu, kā ēdienkartē var izmantot sieru. Katru gadu nāk klāt aizvien jaunas un jaunas šķirnes. Tā ka katrs var izvēlēties savām garšas kārpiņām tīkamāko. Kombinējot sieru ar citiem produktiem, iespējams pagatavot interesantus un uzturvielām bagātus ēdienus. Būsim Latvijas patrioti un atbalstīsim savus zemniekus un vietējos uzņēmējus!”

V. Davidanova atzīst, ka piens un tā produkti ir arī viņas pašas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa. “Rīkojot seminārus un piedaloties izcilu šefpavāru meistarklasēs, man ir bijusi laime izbaudīt ļoti izsmalcinātus ēdienus. Tāpēc, atgriežoties mājās, gribas ko vienkāršāku. Piemēram, man ļoti garšo klimpu zupa, kuru gatavojam trīs dažādos veidos.”

“Siera kluba” panākumi ir arī vieni no skaistākajiem Latvijas veiksmes stāstiem. Spilgts apliecinājums neizsīkstošam radošumam, spējai iet līdzi laikam, ienest Latvijā jaunākās modes tendences no citām valstīm, ir sešām Latvijas populārākajām siera šķirnēm uzceltās skulpūras un Edgara Janemana veidotais piemineklis “Siera dimants” Preiļos. Elpu aizraujošs notikums bija izcilākajiem sieriem uzšūtie tērpi. Ir celti siera kalni, pīti siera vainagi un notikušas sacensības siera rituļu ripināšanā.

“Siera kluba” veiksmes stāsts nav iedomājams bez visiem tiem radošajiem un enerģiskajiem cilvēkiem, kas iesaisījušies un atbalstījuši biedrības aktivitātes,” atzīst V Davidanova.
Meistara dienas ietvaros jauniešiem notika arī neliels konkurss.

A/s “Smiltenes piens” tirdzniecības nodaļas vadītājs Aigars Veldre iepazīstināja ar “Smiltenes piena” veiksmes stāstu, sniedzot ieskatu uzņēmuma vēsturē un daudzveidīgās produkcijas klāstā. Smiltenes tehnikuma jaunieši atzina, ka pēc semināra pienu un tā produktus noteikti gan vairāk lietos uzturā, gan izmantos ēdienu pagatavošanā. Vietā, kur tik laba materiālā bāze un tuvos draugos un kaimiņos – viens no Latvijā labākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem, ir visas iespējas daudzveidīgiem kulinārajiem eksperimentiem…

Jaunieši ar neviltotu interesi uzklausīja arī šefpavāra Ulda Kreba stāstu par savu profesionālās izaugsmes ceļu. Šefpavārs ir viens no pirmajiem “Siera kluba” biedriem. Gatavojot ēdienus, bieži izvēlas “Smiltenes piena” produktus.

“Bērnībā biju liels našķu cienītājs. Tā kā tolaik veikalos nebija tik daudzveidīga kārumu izvēle, tad ņēmu talkā mammas veco, labo pavārgrāmatu, cepu “žagariņus” un dažādus našķus no smilšu mīklas,” stāsta U.Krebs, kurš pirmās profesionālās zināšanas pavārmākslā guvis Kandavas lauksaimniecības skolā. “Atceroties tā laika iespējas un, salīdzinot tās ar Smiltenes tehnikuma mācību virtuvēm un restorānu, labā nozīmē jūs apskaužu,” seminārā atzina šefpavārs. “Par šādu skolu var sapņot visi nākamie pavāri! Jums ir vaļā visas durvis! Vajadzīga tikai dzirkstele acīs! Bez tās nekas nesanāks. Labi pavāri darba tirgū ir ļoti pieprasīti. Bet īpaši vēlos pasvītrot vārdu “labi”…” Par skaistāko novērtējumu arī pēc vairāk nekā divdesmit pavāra profesijā nostrādātajiem gadiem Uldis Krebs uzskata klienta vārdus: “Paldies! Bija ļoti garšīgi! Nākšu vēl!”
Skolas mācību virtuvē kopā ar populāro šefpavāru strādāja otrā un trešā ēdināšanas pakalpojumu speciālistu kursu audzēkņi.

“Bija prieks sadarboties! Jaunieši strādāja ar neviltotu interesi. Iespējams, kādreiz būsim kolēģi vai sadarbības partneri profesionālās kvalifikācijas prakses laikā,” prognozēja U.Krebs. “Virtuvē nav nekā briesmīgāka par pelēko masu, kas sadzīta, jo skolotāja lika…”

Meistarklasē tika gatavotas divu veidu piena zupas. Brīnumgarda piena zupa ar kūpinātu gaļu un nātrēm, kā arī puravu – kartupeļu krēmzupa, kurai saldā krējuma vietā tika liks piens ar augstu tauku saturu. Seminārā goda tika celts arī pavasara dārzeņu karalis, viens no šefpavāra Ulda Kreba iecienītākajiem dārzeņiem – sparģelis, ko pasniedza kopā ar truša gaļu. Smiltenes tehnikuma jaunieši semināra dalībniekus un skolas sadarbības cienāja partnerus ar “caffe latte”, kas šoreiz tika gatavota, saldā krējuma vietā liekot putotu pienu.

“Esam priecīgi, ka Smiltenes tehnikums ir atvērts sadarbībai, netur sveci zem pūra un ļauj iepazīties ar jaunākajām tehnoloģijām un citām novitātēm arī vietējiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem,” atzīst uzņēmuma “Madara 89” kulinārijas un ēdināšanas nodaļas vadītāja Svetlana Vilistere, kura uz semināru bija ieradusies kopā ar uzņēmuma pavāriem un konditoriem. “Esam guvuši daudz jaunu ideju, tagad tās varēsim izmantot arī savā virtuvē,” saka Smiltenes tehnikuma viesnīcas “Kalna ligzda” pavāre Astrīda Bediķe.

Semināra dalībnieki par vienu no saistošākajām pasākumā atzina arī jaunā ķiploku pārstrādes uzņēmuma SIA “Latvijas ķiploks” pārstāvju Ineses Krūklītes un Sintijas Rudes stāstu par to, cik interesanti un daudzveidīgi var izmantot garšaugu karali ķiploku.

Liels paldies Zemkopības ministrijai un piena pārstrādes uzņēmumiem par atbalstu semināru rīkošanā, kā arī skolotājai Iritai Teperei, kuras vadībā tapa skaistais galda klājums!

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr.40003115846- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “mini top!” "Strēlnieki", Naukšēnos, Valmieras novads. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 850-900 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi – pārdevējs NAUKŠĒNOS, vai pieteikties WhatsApp +371 28614995. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Strēlnieki, Naukšēni, Naukšēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-14 Kontaktpersona: mini top! Naukšēni cv@madara89.lv ar norādi pārdevējs

Pārtikas un veterinārais dienests (reģistrācijas Nr. LV90000064301) izsludina konkursu uz vakanto darbinieka amatu VETERINĀRĀRSTS ZIEMEĻVIDZEMES PĀRVALDĒ  (2 amata vietas uz nenoteiktu laiku, darba vieta: Ziemeļvidzemes pārvaldes uzraudzības teritorijas kautuves un medījumu apstrādes uzņēmumā)Iepazīsties ar PVD: https://www.pvd.gov.lv/lv JA TEV IR: augstākā izglītība veterinārmedicīnā vai saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma pārejas noteikumu 2. punktu vidējā speciālā izglītība, kas iegūta līdz 1992. gadam un kuriem ir veterinārmedicīniskās prakses licence, vai pielīdzināma izglītība, kas iegūta citā akreditētā augstskolā; vēlama pieredze profesionālajā jomā/nozarē; labas datorlietotāja prasmes (MS Office) līmenī, kas ir atbilstošas kvalitatīvai darba pienākumu veikšanai; ļoti labas latviešu valodas zināšanas; vēlamas angļu valodas pamatzināšanas – darbs ar Eiropas Savienības vietnēm (piemēram, TRACES) par dzīvu dzīvnieku nosūtīšanu kaušanai un svaigas gaļas apriti, likumdošanas aktu pielietošana darbā; B kategorijas autovadītāja apliecība; spēja patstāvīgi pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību par pieņemtajiem lēmumiem; prasme plānot savu laiku un noteikt prioritātes; vēlme izrādīt iniciatīvu un orientācija uz rezultātu sasniegšanu. JA VĒLIES IEGULDĪT SAVAS ZINĀŠANAS UN PRASMES ATBILDĪGĀ UN DINAMISKĀ DARBĀ: veikt dzīvnieku pirmskaušanas izmeklēšanu kautuvē un/vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pastāvīgu veterināro un higiēnas uzraudzību kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā; veikt pēckaušanas veterināro ekspertīzi kautuvē un / vai medījumu apstrādes uzņēmumā. PIEVIENOJIES MŪSU KOMANDAI UN IEGŪSI: neatsveramu profesionālu pieredzi; mācību iespējas profesionālajai pilnveidei; mācību periodu un mentoru pienākumu apguvē; summēto darba laiku un atalgojumu atbilstoši 9. mēnešalgu grupai un noteiktajam darba laikam, 1350 EUR pirms nodokļu nomaksas pilnai slodzei; plānotā darba slodze – vienai amata vietai līdz 20 stundām nedēļā un otrai amata vietai līdz 35 stundām nedēļā. apmaksātu papildatvaļinājumu; normatīvajos aktos noteiktās sociālās garantijas; nepilna noslogojuma gadījumā, amatu savienošanas kārtībā, veikt blakusdarbu (piem. privātprakse); veselības apdrošināšanas polisi, pēc nostrādātiem 4 mēnešiem; nelaimes gadījumu apdrošināšanu no pirmās darba dienas. Motivētu pieteikuma vēstuli un CV lūdzam elektroniski nosūtīt uz e-pasta adresi: konkursi@pvd.gov.lv ar norādi – Ziemeļvidzemes pārvaldes veterinārārsts vai iesniegt Pārtikas un veterinārā dienesta Personāla vadības daļai Peldu ielā 30, Rīgā, LV-1050. Pieteikumus gaidīsim līdz 2025. gada 28.novembrim. Tālrunis uzziņām 67084629. Pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes regulas (ES) 2016/679 par fizisko personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46 EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula), 13. pantu, Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka: 1) pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu atlases konkursa norisi; 2) minētās personas datu apstrādes pārzinis ir Pārtikas un veterinārais dienests (Peldu iela 30, Rīga, LV-1050). Profesija: VETERINĀRĀRSTS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 21, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 2 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-11-28 Kontaktpersona: Tālrunis: 67084629 E-pasts: konkursi@pvd.gov.lv Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri