Valmieras Ziņas

Kā izvēlēties labas zivis

Lasīšanas laiks: 6 min

Kvalitatīvas zivis un zivju produkti ir veselīgs un vērtīgs uzturvielu avots, kas ēdienkartē būtu jāiekļauj pat vairākas reizes nedēļā, tomēr speciālisti atzīst – izvēlēties tiešām labas kvalitātes zivis ir jāprot! Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uzturzinātnes eksperti, pārtikas tehnoloģi un veselīga uztura meistarklašu vadītāju Dzintru Koktu ir apkopojis padomus, kuros der ieklausīties, ja vēlaties sevi palutināt ar labiem zivju ēdieniem.

Zivju produkti – neaizstājams uzturvielu avots

Zivis ir tik vērtīgs uzturvielu avots, ka speciālisti aicina – pat tiem, kam zivis īsti negaršo, reizēm vajadzētu ļauties eksperimentiem, un izmēģināt kādu jaunu zivju ēdienu, jo zivis ir ļoti dažādas un kaut ko sev tīkamu var atrast katrs. Tās var cept, sautēt, vārīt, grilēt, marinēt, kūpināt vai pat pasniegt svaigā veidā, papildinot ar dažādām garšvielām. Zivis un zivju produkti satur vērtīgās omega-3 taukskābes, neaizvietojamās aminoskābes, daudz vitamīnu un minerālvielu. Ēdot zivju produktus, var uzņemt D, PP, A un B grupas vitamīnus, fosforu, jodu, cinku, kalciju, magniju, kāliju, nātriju un citus mikroelementus.

Zivis klasiski pieņemts dalīt trīs grupās, vadoties pēc tauku daudzuma šo zivju sastāvā. Zivs treknums būs atkarīgs no dažādiem faktoriem – sugas, barības, vecuma, lieluma un dzīves cikla perioda (piemēram, nārstošanas laikā treknums atšķirsies no citiem gada laikiem). Liesās zivis satur līdz 2 % tauku; tādas ir, piemēram, heks, vēdzele, menca, pikša, līdaka, asaris, reņģe un citas. Par vidēji treknām uzskata zivis, kas satur 2 līdz 8% tauku, piemēram, karpas, foreles, lašus, butes. Treknās zivis satur no 8 līdz 15% tauku, par tādām uzskata paltusus, skumbrijas, siļķes, nēģus, un citas. Īpaši treknās zivis var saturēt līdz pat 28 % tauku – tāds, piemēram, būs zutis, sviesta zivs, vīķe. Tiem, kas domā par savu figūru jāatceras, ir zinātniski pierādīts – zivju tauki organismam ir ļoti nepieciešami un noderīgi. Tie nodrošina ķermeņa un prāta veiksmīgu funkcionēšanu, tāpēc pat, ja ievērojat diētu, treknās zivis ēdienkartē vajag iekļaut.

Kā nopirkt svaigas zivis

Zivis satur polinepiesātinātās omega -3 taukskābes un tās, ilgstoši atrodoties skābekļa ietekmē, var radīt rūgtu piegaršu, tādēļ ir svarīgi iegādāties un gatavot tiešām svaigas zivis. Tādas vislabāk iegādāties tirgū, lielveikalos, specializētajos veikalos vai pie pazīstamiem zvejniekiem, par kuru produkcijas izcelsmi varat būt pilnīgi pārliecināti. Lai nopirktu svaigas zivis, jāievēro pieci padomi:

1) Ieskatieties zivij acīs! Svaigai, nesen nozvejotai zivij acis būs skaidras un dzidras. Ja acis ir blāvas, duļķainas vai atslāņojušās, to labāk nepirkt.

2) Izpētiet zivs žaunas! Svaigu zivju žaunām jābūt rozā krāsā un cieši jāpiegulst zivs liemenim. Nepērciet zivis, kuru žaunas ir pelēkas, brūnas vai pat zaļganas. Šī iemesla dēļ labāk iegādāties zivis ar galvu, jo tā var pārliecināties, ka nopirksiet svaigu produkciju.

3)Apskatiet zivs nokrāsu! Zivs liemenim, jābūt dabiskā nokrāsā, bez zivju sugai neraksturīgiem plankumiem vai rūsas krāsas pleķiem. Ja zivs krāsa ir mainījusies, tā vairs nav svaiga.

4)Pārbaudiet tvirtumu! Svaigas zivs liemenis ir tvirts, Ja iespiežot uz liemeņa veidojas iedobe, liemenis ir mīksts vai irdens, zivi pirkt nevajag!

5) Pasmaržojiet zivi! Kvalitatīvas, svaigas zivis smaržo pēc ūdens, jūras, sāļuma, dažu sugu zivīm var sajust pat svaigu gurķu aromātu. Ja zivs aromāts ir ļoti intensīvs, sajūtat smaržu, kas atgādina purva rāvu vai pat amonjaku, labāk zivi nepirkt.

Sevišķi uzmanīgi jāizvēlas tās zivis, kas nav raksturīgas konkrētajai nozvejas sezonai vai kuru cena samazināta derīguma termiņa dēļ. Atcerieties – tirdzniecības vietās ir jābūt redzamai informācijai gan par zivju nozvejas reģionu,gan par to, vai zivs zvejota dabiskos ūdeņos vai audzēta zivju fermā. Fermās audzētām zivīm jānorāda arī audzēšanas veids – zivs augusi atvērtos ūdeņos vai slēgtās ūdenstilpnēs. Plēsīgajām zivīm, piemēram, haizivīm, zobenzivīm u.c. jānorāda veids, kādā zivs noķerta. Pērkot nezināmas izcelsmes zivis, vai tādas, par kuru ieguves veidu tirgotājs nevar sniegt pilnvērtīgu informāciju, jūs riskējat ne vien atbalstīt malu zvejniecību, bet arī celt galdā nepārbaudītu produktu, kas var saturēt veselībai kaitīgas vielas.

Kā izvēlēties saldētās zivis

Protams, svaigas zivis ir labākā izvēle, lai pagatavotu pilnvērtīgu un veselīgu maltīti, tomēr ne vienmēr būs iespēja nopirkt tiešām kvalitatīvas un augstvērtīgas svaigās zivis, tāpēc laiku pa laikam var izmantot saldēto produkciju, kas, tāpat kā svaigie produkti, satur omega-3 taukskābes, D vitamīnu, jodu, cinku un citus mikroelementus.

Pērkot saldētu zivi, svarīgi apskatīt zivs glazūru – ledus kārtiņu, kas klāj zivi. Tai jābūt vienmērīgai, aptuveni 2mm biezai. Ir pieņemts, ka glazūra var veidot aptuveni 5% no kopējā zivs svara. Ja ledus kārtiņa ap zivi ir ieplaisājusi, nav caurspīdīga, zem tās redzami plankumi, tas nozīmē, ka saldētā produkcija nav pareizi uzglabāta, iespējams, tā atkususi un sasaldēta vairākas reizes. Par nepareizu uzglabāšanu var liecināt arī nedabiska zivs poza – ja zivs ir salocījusies, sadauzīta, labāk izvēlēties citu alternatīvu. Saldētas zivs svaram vajadzētu būt aptuveni tādam pašam kā svaigas zivs svaram. Ja, paņemot saldētu zivi rokās, rodas sajūta, ka tā ir ļoti viegla, zivs varbūt saldēta vairākkārt un zaudējusi savas vērtīgās īpašības. Ja izvēlaties iegādāties fasētas saldētās zivis, uzmanīgi izpētiet iepakojumu. Labām saldētajām zivīm nevajadzētu saturēt nesaprotamas piedevas vai E-vielas.

Zivju pārstrādes produkti un “zivju pirkstiņi”

Brīžos, kad gatavošanai mājās īsti laika neatliek, ēdienkartē var iekļaut dažādus zivju pārstrādes produktus – ražotāji plašā sortimentā piedāvā gan zivju konservus, gan sālītas, kūpinātas un marinētas zivis, gan tā dēvētos “zivju pirkstiņus”, ko var izmantot kā ātri pagatavojamu silto ēdienu un kurus īpaši iecienījuši bērni . Izvēloties zivju pārstrādes produktus, jāņem vērā, ka tiem būs pievienots diezgan daudz sāls, tāpēc jāapdomā, kādas piedevas gatavot, lai maltīte kopumā nebūtu pārāk sāļa.

Pērkot tā dēvētos “zivju pirkstiņus”, jāizvērtē to sastāvs. Kvalitatīvu “zivju pirkstiņu” sastāvā jābūt aptuveni 50-60% zivs filejas, pārējo šī produkta masu klasiski veido panējums, milti un ciete, tomēr piedāvājumā var atrast arī tādas preces, kam zivju saturs nepārsniedz 20%. Kvalitatīviem “zivju pirkstiņiem” uz iepakojuma parasti norādīts “Premium”, zivs fileja tajos sakapāta gabaliņos, nevis samalta. Tāpat uz augstvērtīgu”zivju pirkstiņu” iepakojuma būs norādīts, ka produkts satur zivs fileju. Ja uz iepakojuma nav atrodams, kura zivs daļa izmantota “zivju pirkstiņu” pagatavošanai, pastāv liels risks, ka šajā produktā samalti zivju atgriezumi vai nevērtīgākās zivju daļas, tāpēc tādus “zivju pirkstiņus” labāk neizvēlēties. Kvalitatīviem”zivju pirkstiņiem” uz iepakojuma būs norādīts, kurā okeānā vai jūrā nozvejotas zivis, tāpat jābūt detalizēti atšifrētam pievienoto garšvielu sarakstam. Tajā visdrīzāk atradīsiet arī tā dēvētās E-vielas, tomēr ir vērts izpētīt, kādas tieši E-vielas ir pievienotas produktam, jo ir ražotāji, kas “zivju pirkstiņus” ražo bez E621 un citām nevēlamām piedevām. Vērtīga, dabiska un veselīga garšviela, ko reizumis var atrast labu “zivju pirkstiņu” sastāvā, ir kurkuma.

Tā, ka “zivju pirkstiņi” satur daudz miltu un cietes, tos labāk ēst kopā ar dārzeņiem, nevis rīsiem vai kartupeļiem. Lai cepšanas laikā “zivju pirkstiņi” pārmērīgi nepiesūktos ar eļļu, tos var gatavot cepeškrāsnī uz cepampapīra.

Pērkot marinētu vai sālītu zivju produkciju, ir jā ievērtē sāls saturs, pievienotās pārtikas piedevas un konservanti, kā arī produkta ārējais izskats. Ja produkts ir zaudējis formu, ir irdens un ieguvis dzeltenīgu nokrāsu, tad labāk izvēlēties ko citu. Dzeltenīgā nokrāsa norāda, ka zivīs esošajiem taukiem sācies oksidācijas process – īpaši, tas attiecas uz treknajām zivīm, piemēram, siļķēm.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras Jaunatnes centrs “Vinda” (turpmāk – Iestāde) aicina kultūras pasākumu organizatoru/-i uz noteiktu laiku. Darba vietas adrese: Rīgas iela 42, Valmiera, Valmieras novads. Ja Jūs vēlaties: • konsultēt pedagogus, nodrošināt viņiem palīdzību pasākumu organizēšanā; • nodrošināt pasākumu publicitāti Iestādes mājas lapā un sociālajos tīklos; • izstrādāt nolikumus skatēm un konkursiem un organizēt/koordinēt to norisi; • plānot un organizēt Iestādes rīkotos pasākumus, sacensības un konkursus (pēc pasākuma veikt izvērtēšanu); • plānot un organizēt Iestādes audzēkņu dalību valsts un starptautiska mēroga sacensībās, konkursos skatēs un festivālos; • iesaistīties citu iestāžu rīkotajos pasākumos, kur Iestāde ir sadarbības partneris; un Jums ir: • vismaz 1.līmeņa profesionālā augstākā izglītība pasākumu vadībā vai citās jomās, kas nodrošina amata pienākumu izpildei nepieciešamās prasmes; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • pieredze veidojot digitālos vizuālos materiālus (canva, photoshop u.c.); • kompetences: ļoti labas organizatoriskās un saskarsmes spējas, argumentācijas prasme; prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus; analītiskās spējas; augsta atbildības sajūta; precizitāte; spēja strādāt individuāli un komandā; pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; mēs piedāvājam: • pamatalgu pārbaudes laikā 999,00 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika līdz 1052,00 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam nosūtīt uz e-pastu: vinda@valmiera.edu.lv, vai personīgi Valmieras Jaunatnes centrā “Vinda”, adrese: Rīgas ielā 42, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi „Pieteikums kultūras pasākumu organizatora/-es amatam” līdz 2025.gada 12.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 29446642. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: KULTŪRAS PASĀKUMU ORGANIZATORS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 42, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Kultūra / Māksla Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-12 Kontaktpersona: vinda@valmiera.edu.lv 29446642

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) aicina darbā Valmieras novada Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes (turpmāk – Struktūrvienība) vadītāja vietnieku/-ci, būvinženieri (uz noteiktu laiku). Ja Tev ir vēlme: • organizēt un piedalīties būvniecības procesos Pašvaldības un tās iestāžu būvprojektu realizācijas laikā; • piedalīties būvprojektēšanas uzdevumu sagatavošanā, izvērtēt būvprojektus to izstrādes procesā; • veikt Pašvaldības būvju vizuālo/ tehnisko apsekošanu, atzinumu sagatavošanu, sniegt priekšlikumus un ieteikumus par prioritāri nepieciešamajiem Pašvaldības ēku un būvju remontdarbiem; • izstrādāt/organizēt Pašvaldības vajadzībām nepieciešamās remontdarbu tāmes, veikt izmaksu aplēses investīciju projektiem; • piedalīties Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēto būvobjektu projektu pieteikumiem un atskaitēm nepieciešamās būvprojektu un būvniecības dokumentācijas sagatavošanā; • nodrošināt zaļās zonas apsaimniekošanu; • nodrošināt Pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma apzināšanu un uzskaiti; • piedalīties Struktūrvienības budžeta sagatavošanā un kontrolē un citi; un ja Tev ir: • otrā līmeņa profesionālā vai akadēmiskā augstākā izglītība (vai tai pielīdzināma augstākā izglītība) būvniecības jomā; • vismaz pēdējo trīs gadu praktiskā pieredze būvniecības jomā; • normatīvo aktu pārzināšana būvniecības jomā un izpratne to pielietošanā; • sertifikāts ēku būvdarbu vadīšanā, būvuzraudzībā tiks uzskatīts par priekšrocību; • kompetences: labas organizatoriskās un saskarsmes spējas, argumentācijas prasme, prasme patstāvīgi pieņemt lēmumus, spēja strādāt individuāli un komandā, spēja loģiski domāt un analizēt, strādāt intensīvi, patstāvīgi un uzņemties atbildību, pašiniciatīva un spēja meklēt un piedāvāt jaunus risinājumus; • labas praktiskā pielietojuma prasmes darbam ar MS Office, Būvniecības informācijas sistēmā, Būvju informācijas modelēšanas (BIM) sistēmā un biroja tehniku; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • B kategorijas autovadītāja apliecība; mēs piedāvājam: • dinamisku, interesantu un atbildīgu darbu un ideju īstenošanas iespējas uz attīstību vērstā Pašvaldībā; • pamatalgu pārbaudes laikā 2174 EUR pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 2304 EUR pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātam un normatīvajos aktos noteiktajam; • profesionālās pilnveidošanās un izaugsmes iespējas zinošu un atsaucīgu kolēģu komandā. CV, motivācijas vēstuli (līdz vienai A4 lapai datorrakstā Arial fontā, ar burtu lielumu “11”) un augstākās izglītības dokumenta kopiju, lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz personals@valmierasnovads.lv vai personīgi Valmieras novada pašvaldības Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centrā, adrese Lāčplēša ielā 2, Valmierā, Valmieras novadā ar norādi „Valmieras novada Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja vietnieka/-ces, būvinženiera/-es amatam” līdz 2025.gada 10.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 64207148, 27807444. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: PAŠVALDĪBAS PAMATDARBĪBAS STRUKTŪRVIENĪBAS VADĪTĀJA VIETNIEKS /DIREKTORA VIETNIEKS /PRIEKŠNIEKA VIETNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Lāčplēša iela 2, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Būvniecība / Nekustamais īpašums Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-10 Kontaktpersona: personals@valmierasnovads.lv 27807444

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Dikļu Kultūras centrs (turpmāk – Kultūras centrs) aicina darbā Vaidavas vēsturisko liecību ekspozīcijas vadītāju uz nenoteiktu laiku. Ja Tev ir vēlme: • piedalīties izstāžu, ekspozīciju un citu aktivitāšu ieviešanas projektos; • organizēt izstādes; • uzturēt un papildināt informāciju, apkopot un izvietot ekspozīcijas materiālus; • vadīt nodarbības un ekskursijas; • sniegt konsultācijas apmeklētājiem; un ja Tev ir: • akadēmiskā vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība humanitārajās zinātnēs; • vēlama pieredze ekskursiju gida darbā; • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: teicamas organizatoriskās, komunikācijas un saskarsmes prasmes, strādājot individuāli un komandā; iniciatīva un radoša pieeja darbam; • labas prasmes darbā ar datoru, MS Office programmām un citu biroja tehniku; mēs piedāvājam: • nepilnu darba laiku 16 stundas nedēļā (0,4 slodze); • pamatalgu pārbaudes laikā 399,60 EUR (par 0,4 slodzi) pirms nodokļu nomaksas, pēc pārbaudes laika 420,80 EUR (par 0,4 slodzi) pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu un citus labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un sakārtotu darba vidi. Motivācijas vēstuli, CV un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt elektroniski, nosūtot uz e-pastu: personals@valmierasnovads.lv ar norādi „Pieteikums Vaidavas vēsturisko liecību ekspozīcijas vadītāja/-s amatam” līdz 2025.gada 8.decembrim. Tālrunis papildu informācijai: 26486115. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: PAŠVALDĪBAS IESTĀDES VADĪTĀJS /PRIEKŠNIEKS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Skolas iela 1, Vaidava, Vaidavas pag., Valmieras nov. Darba laika veids: Nepilnais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Nepilna slodze Darbības joma: Valsts pārvalde Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-08 Kontaktpersona: personals@valmierasnovads.lv 26486115

Mūsu partneri