Valmieras Ziņas

Kā grilēt gudri? Uz grila var gatavot gan veselīgi, gan kaitīgi

Lasīšanas laiks: 4 min

Vasara ir īstais brīdis, kad kopā ar draugiem vai ģimeni izbaudīt grilēšanas priekus. Grilējot mēs varam gan ēdienu sabojāt, gan gatavot veselīgi. Kādi principi jāievēro, gatavojot veselīgi, portālam Veselam.lv skaidro veselības centra “Vivendi” uztura speciāliste Eva Kataja.

“Grilējot vai cepot gaļu, temperatūrā, kas augstāka par 200 grādiem, veidojas dažādi ķīmiski savienojumi ar kancerogēnu ietekmi – heterocikliskie amīni (HCA) un policikliskie aromātiskie ogļūdeņraži (PAO),”

skaidro Eva Kataja.

Speciāliste stāsta, ka HCA savienojumi veidojas tikai dzīvnieku valsts produktos, savukārt PAO rašanos ierosina tauku pilēšana uz oglēm, kas izsauc dūmus un nevēlamo savienojumu izveidi. Tāpat jāatceras par grila virsmas tīrību, jo pussadegušie tauki, kas dažkārt steigā netiek rūpīgi notīrīti, arī var palielināt kancerogēno savienojumu daudzumu grilētajā produktā.

Neskatoties uz pētījumu rezultātiem, kuri apliecina – grilēta un cepta gaļa palielina risku saslimt ar vēzi, speciāliste bilst, ka nav pilnībā jāatsakās no iecienīto ēdienu baudīšanas, jo potenciālie draudi iespējami tad, ja šādu gaļu lietojam katru dienu, kā arī neievērojot grilēšanas pamatprincipus.

Trīs galvenie noteikumi, kas palīdzēs izvairīties no kaitīgajiem savienojumiem:

* nepieciešams samazināt grilēšanas karstumu;

* ieteicams izvēlēties pēc iespējas mazāk treknu gaļu;

* jāatceras par grilēšanas ilgumu.

“Noteikti ieteiktu nogriezt treknumus. Tomēr, ja nevēlaties to darīt, tad tauku pilēšanu uz oglēm iesaku mazināt. Piemēram, pilnīgi pietiek, ka gaļas gatavību pārbauda, tikai vienu gabaliņu pārgriežot – nevajag gaļu uz iesma bakstīt, jo tad tauki izdalās vairāk.

Labāk izmantot grilu ar lāpstiņām, nevis dakšu vai nazi. Tāpat iesaku grilēt mazākus gaļas gabaliņus, lai gaļa nebūtu tik ilgi jākarsē augstā temperatūrā. Gaļa obligāti jāgroza no vienas puses uz otru, kas arī samazina kaitīgo savienojumu veidošanos. Vēl viena būtiska lieta – grilēšanas ilgums, jo bailēs par neizceptu gaļu, mēs bieži vien to pārkarsējam. Jo ilgāk gaļa tiek pakļauta augstai temperatūrai, jo vairāk veidosies kaitīgās vielas,” portālā Veselam.lv atgādina Eva Kataja.

Savukārt HCA veidošanos varam mazināt, gaļu marinējot, tādējādi pasargājot sevi un savus mīļos no kaitīgajiem savienojumiem, kā arī iegūstot sulīgāku un veselīgāk pagatavotu maltīti.

“Gaļu, vismaz uz stundu līdz divām, atstājot marinādē un pievienojot dažādas garšvielas, kurās ir spēcīgas bioaktīvas vielas, mēs līdz pat 90% samazinām kaitīgo vielu veidošanos,”

uzsver uztura speciāliste.

Pirms steidzamies gatavot marinādi, speciāliste atgādina, marinējot gaļu, jāizvairās no majonēzes izmantošanas, jo tā satur daudz nekvalitatīvu tauku.

Grilējot dārzeņus, varam nesatraukties par HCA, jo tie dārzeņos neveidojas. Turklāt, lai dārzeņi pēc nocelšanas no grila nebūtu sausi, tos pirms tam var iemarinēt ar balzamiko etiķi, klāt pievienojot pētersīļus, baziliku vai citus garšaugus.

Eva Kataja portālam Veselam.lv uzsver – grilētu gaļu ieteicams ēst kopā ar dārzeņiem, lai organisms uzņemtu antioksidantus, vitamīnus, minerālvielas, šķiedrvielas, tādējādi mazinot kaitīgo vielu ietekmi.

Tikai bez dzīvnieku valsts produktiem uz galda būtu jāliek arī svaigas ogas un augļi – gan garšu dažādībai, gan veselībai. Ar gaļas ēšanu rekordus stādīt nevajadzētu. Vēl mazāk ieteicamas desas, tām ir ļoti mazvērtīgs sastāvs. Protams, tās nav indīgas, tāpēc nekas traks nenotiks, ja pa kādai desiņai pāris reizes gadā apēdīs.

Ierasts, ka tievēšanas periodā vistai iesaka noņemt ādu – tā ir ļoti trekna. Taču grilējot to ieteicams noņemt arī lielā taukvielu daudzuma dēļ, jo no gaļas vairāk pilēs tauki un veidosies vairāk kaitīgo savienojumu.

Grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus. Dažādībai tā var būt arī zivs un augļi. “Zivis grilēšanai ir ļoti laba izvēle, jo tās ātri ir gatavas un mazu laiku jātur virs uguns, turklāt tās ir veselīgas un Latvijā zivis ēd retāk,” portālam Veselam.lv min Eva Kataja.

“Saldai garšai uz iesmiem var likt arī augļus – banānus vai, piemēram, ananasus. Ūdeņaināki augļi saplaks, bet jau minētais ananass ir šķiedraināks un vairāk piemērots grilam. Taču vasara ir īsa – labāk vairāk ēst mūsu pašu ogas un augļus svaigā veidā. Tā tie saglabās vairāk antioksidantus,” atzīmē uztura speciāliste.

Viņa arī iesaka baudīt vasaru, ievērojot veselīgas grilēšanas principus, taču nedzīvot bailēs: “Ja esat uzaicināti ciemos uz grila ballīti, lūdzu, neskrieniet un neskatieties, vai namamāte un namatēvs gana notīrījuši grilu un cik daudz tauku no gaļas pil. Labāk visu ēst ar baudu un mēru, klāt piekožot dārzeņus un pa kādai ogai svaigā veidā!”

Jaunais portāls Veselam.lv raksta par cilvēka fizisko un emocionālo veselību. Tajā atrodami Latvijas labāko speciālistu padomi, izvērsti materiāli par slimībām, simptomiem un to ārstēšanu, attiecību un psiholoģijas raksti, pikanti piedzīvojumi, ceļvedis attiecībās ar bērniem, ieteikumi iekšējai izaugsmei un krīžu pārvarēšanai.

Portālā Veselam.lv var bagātīgi lasīt par veselīgu uzturu un augu izmantošanu veselībai, smelties idejas vingrojumiem un uzzināt par jauniem sporta veidiem.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei) Prasības kandidātam: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Zināšanas par kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un pārtikas drošuma sistēmu standartu prasībām; Spēja strādāt ar datoru ikdienas darba uzdevumu veikšanai; Augsta atbildības sajūta, precizitāte un spēja strādāt patstāvīgi. Galvenie darba pienākumi: Ražošanas tehnoloģiskā procesa, iekārtu un inventāra higiēnas stāvokļa kontrole; Tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli ķīmisko un sensoro analīžu veikšana saskaņā ar noteikto plānu; Analīžu rezultātu izvērtēšana atbilstoši uzņēmuma standartiem un specifikācijām; Laboratorijas dokumentācijas un gatavās produkcijas kvalitātes apliecību noformēšana. Mēs piedāvājam: Dinamisku un stabilu darba vidi; Nepieciešamās apmācības, uzsākot darbu; Bruto darba algu no 1190 EUR; Veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus uzņēmuma labumus. Pretendentus lūdzam sūtīt CV uz e-pastu: valmieras.piens@foodunion.com. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti nākamajai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-16 Darba sākšanas datums: 2025-12-17 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (reģistrācijas Nr. 90009029104, nmpd.gov.lv) aicina pieteikties uz vakanto amatu Elektriķis/-e (profesijas kods 7411 01) Darba vides nodrošinājuma nodaļā Darba vieta: Rīgas iela 47A, Valmiera, Valmieras nov. Darba laiks: uz noteiktu laiku (~6 mēneši ), normālais darba laiks 40 stundas nedēļā Mēs uzticēsim: nodrošināt ārējo un iekšējo elektroinstalācijas tīklu nepārtrauktu un drošu darbību, t.sk. bojājumu novēršanu, remontu un nepieciešamo elementu nomaiņu; nodrošināt vējstrāvu sistēmu darbības nepārtrauktību, veikt nepieciešamos remontdarbus; veikt jaunu elektroinstalācijas tīklu izbūvi un elektroiekārtu uzstādīšanu; veikt apgaismes tīklu apkalpošanu un remontu; veikt strāvas ģeneratoru tehniskās pārbaudes. Ko iegūsi, ja pievienosies mums: atbildīgu darbu pie viena no lielākajiem nozares darba devējiem; mēnešalgu no 929 EUR līdz 1026 EUR (pirms nodokļu nomaksas); sociālās garantijas (atbilstoši valsts pārvaldē noteiktajam – ikgadējo atvaļinājumu, papildatvaļinājumu atbilstoši darbinieka darbības ikgadējam novērtējumam līdz 5 darba dienām, mācību iespējas); labus darba apstākļus, profesionālus un atsaucīgus darba kolēģus. Tu esi kā radīts darbam Dienestā, ja Tev ir: vidējā profesionālā izglītība; vēlama vismaz 3 gadu profesionālā darba pieredze; spēkā esoša B vai Bz elektrodrošības grupas apliecība; zināšanas un prasmes darbā ar tehnisko dokumentāciju – elektroiekārtu montāžas, darbības un ekspluatācijas parametru noteikšanu; pieredze elektroietaišu uzstādīšanā un apkalpošanā; labas valsts valodas prasmes atbilstoši vismaz A līmeņa 2.pakāpei; B kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība. Lai pieteiktos konkursam CV (Curriculum Vitae) līdz 2025. gada 29. decembrim sūtīt elektroniski uz e-pastu konkursam@nmpd.gov.lv ar norādi “Elektriķis/-e” vai iesniegt personīgi Rīgas ielā 47A, Valmierā. Papildus informācija pa tālruni: 67337625 vai 67337052. Atlases procesā tiek rūpīgi izvērtētas kandidāta zināšanas, pieredze un profesionālā atbilstība konkrētajam amatam. Dienestam ir vienlīdzīga attieksme pret visiem, neatkarīgi no dzimuma, etniskās izcelsmes, seksuālās orientācijas, reliģiskās pārliecības vai jebkuras citas piederības. Pamatojoties uz Vispārīgo datu aizsardzības regulu, informējam, ka pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši normatīvajiem aktiem nodarbinātības jomā. Datu pārzinis ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, adrese: Laktas iela 8, Rīga, LV-1013; tālr. Nr. 67337000; e-pasts: nmpd@nmpd.gov.lv. Vairāk informācijas skatīt: https://www.nmpd.gov.lv/lv/privatuma-politika#personala-atlase Profesija: ELEKTRIĶIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 47A, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Veselības aprūpe / Sociālā aprūpe Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-12-29 Kontaktpersona: CV sūtīt elektroniski uz e- pastu: konkursam@nmpd.gov.lv ar norādi " Elektriķis/-e Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

“Rūjienas saldējums”, palielinot ražošanas apjomus, aicina darbā darbiniekus  ražošanas cehā pie Mini Melt Big iekārtas   Mēs Tev uzticēsim: Veikt darbu pie ražošanas līnijām saldējuma ražotnē; Veikt citus līdzīga rakstura uzdevumus pēc maiņas vadītāja norādēm. No Tevis sagaidām: Fizisko noturību, stingri ievērot sanitārās un higiēnas prasības, koncentrēšanās spējas; Spēju strādāt maiņu grafikā - 12 stundas; Vēlmi mācīties un apgūt jaunas prasmes; Medicīnisko izziņu Nr. 027/u. Piedāvājam: Atalgojumu sākot no 1200 – 1300 EUR pirms nodokļu nomaksas; Sociālās garantijas; Apmācības darbu uzsākot, kas nepieciešamas darba pienākumu veikšanai; Darbu maiņu grafikā – dienas un nakts maiņas; Dinamisku darba vidi; Darba apģērbu; Bezmaksas kafiju un saldējumu; Iespēju iegādāties saldējumu par darbiniekiem draudzīgām cenām; Draudzīgu kolektīvu. Darba vieta: Rūjienā, Upes ielā 5 Gaidīsim Tavu pieteikumu (CV) uz e-pastu: personals@rujienassaldejums.lv Tālrunis informācijai: 29468727 (personāla vadītāja). Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz pārrunām. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka SIA “Rūjienas saldējums” reģ. nr. 44103057131, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: PIENA PRODUKTU PĀRSTRĀDĀTĀJS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Upes iela 5, Rūjiena, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 5 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2026-01-20 Kontaktpersona: Nora Kārkliņa

Mūsu partneri