Valmieras Ziņas

Īsta vaniļa desertiem un kūkām kā punkts uz “i”

Siltais laiks tā vien mudina pamieloties ar kaut ko gardu un smaržīgu un dažādi – ar vaniļu pagatavoti ēdieni, kā arī dzērieni labi iederēsies svinīgos pasākumos, brīvdienu pusdienās. Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot ne tikai desertu, konditorijas izstrādājumu gatavošanai, jo jaunākās tendences liecina, ka šefpavāri iekļauj to arī pamatēdiena receptēs, liecina garšvielu ražotāja Santa Maria vērojumi.

“Vaniļu pievieno daudzām kūkām, cepumiem, pudiņiem, šokolādes, piena dzērieniem, liķieriem un desertiem. Piemēram, tādi deserti kā Creme brule un Pannacotta nav iedomājami bez vaniļas garšas un saldā aromāta. Piemēram, Santa Maria vaniļu importē no Madagaskaras, kur vaniļas pākstis izaug apmēram 15-18 centimetrus garas. Šī valsts nodrošina 85% pasaules vaniļas tirgus. Vaniļas ražas periods Madagaskarā ir no decembra līdz augustam. Piemēram, jaunās ražas konservēšana un uzglabāšana ilgs apmēram pusgadu, kas nozīmē, ka mūsu iepirktā vaniļa ceļu uz Eiropu sāks tikai nākamā gada februārī. Vaniļas sagatavošanas process tiek rūpīgi kontrolēts, lai nodrošinātu vajadzīgo mitrumu, aromātu un tekstūru. Darbietilpīgā un atbildīgā sagatavošanas procesa dēļ vaniļa ir dārga garšviela, bet laba alternatīva saimniecēm ir arī vaniļas cukurs,” vērtīgās garšvielas ceļu un pielietojumu skaidro AS Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.

Vērtīgo vaniļu pirmie uz Eiropu atved spāņi

Vaniļa ir tropiska kāpelējošā orhideja, kuras sulīgie stublāji sasniedz apmēram 10 – 15 m augstumu. Auga lapas ir plakanas un lielas, vaniļas orhideja zied ar 8 – 25 cm gariem un bāli zaļganiem ziediem. Gandrīz cilindriskās formas vaniļas pākstis ir 10 – 25 cm garas, aug ķekaros. Tās tālāk izmanto aromātiskās garšvielas iegūšanai, bet svaigām vaniļas pākstīm nav aromāta vai garšas. Pēc novākšanas vaniļas pākstis tiek lēnām gatavotas, tās kaltējot speciālās krāsnīs, saulē, naktīs kondensējot, lai izdalītos balti vaniļas kristāli, sašķirojot pēc garuma utt. Lai vaniļa sāktu ceļu pie gardēžiem, sagatavošanas process ilgst pusgadu. Pēcāk tumšo vaniļas pāksti gareniski pārgriežot, no tās var izņemt vaniļas sēklas.

Vaniļas dzimtene ir Meksika, Centrālamerika, bet mūsdienās šo augu audzē arī Madagaskarā, Meksikā, Taiti, Reinjonā, Indonēzija, Ķīnā, Turcijā, Papua-Jaungvinejā. Jāatzīmē, ka citās valstīs ārpus Centrālamerikas vaniļas ražu sāka iegūt tikai 19. gadsimtā, kad tika saprastas vaniļas jeb laimes orhidejas dabīgās apputeksnēšanas īpatnības. Lai arī pasaulē ir vismaz 100 vaniļas šķirnes, garšvielas iegūšanai izmanto pamatā tikai trīs no tām. Jāņem vērā, ka Meksikā līdz tam mājoja senās maiju un acteku zelta civilizācijas, bet 16. gadsimtā senās impērijas sabruka, kad tās ieņēma spāņi. Līdz ar to 1520. gadā vaniļas pākstis pirmo reizi no Meksikas kā lielu dārgumu ieveda Spānijā, kur pēc seno acteku paražām šokolādes dzērienu aromatizēja ar vaniļu. Senie acteki ticēja, ka šīs dzēriens vairo viņu fizisko un garīgo spēku.

Vaniļas garša un izskats

Vaniļa ir viena no vislabākajām garšvielām, ko var izmantot desertiem un konditorejas izstrādājumiem. Pērkot vaniļas pākstis, ir svarīgi pārliecināties, ka tās nav izžuvušas un zaudējušas aromātu. Pākstīm jābūt tumši brūnā vai melnā krāsā, mitrām, elastīgām. 

Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts, ar to pūdercukura vietā var pārkaisīt kūkas un citus konditorijas izstrādājumus. Vēl vaniļas cukuru var pievienot putukrējumam un biezpienam (piemēram, ar svaigām ogām), kā arī kompotiem un ķīseļiem. Vaniļas cukura sastāvdaļas ir cukurs, pūdercukurs, vaniļa (0,8%), kartupeļu ciete, aromatizētājs.

Vaniļas cukura sastāvā ir dabiskā vaniļa, ko var atpazīt pēc smalkiem, tumšiem graudiņiem, kādu nebūs, piemēram, sintētiskajā vanilīnā. Vaniļas cukuru plaši izmanto maizes cepšanā un konditorejas izstrādājumos, arī piena dzērienos un kakao.

Komentējot Jūs piekrītat Lietošanas noteikumiem.

"Valmieras ziņas" jautā

Kā Covid-19 ietekmējis jūsu darbu?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

KOMFOVENT ir starptautisks uzņēmums, kurš apvieno 12 uzņēmumu grupu un darbojas vairāk kā 8 valstīs. Kopumā kompānijā strādā vairāk kā 700 darbinieki, kuri nodarbojas ar ventilācijas iekārtu un sistēmu izstrādi, ražošanu un pārdošanu. “KOMFOVENT” produkti ne tikai garantē cilvēku komfortu, nodrošinot svaigu gaisu telpās, bet arī palīdz nodrošināt drošību ugunsgrēka gadījumos. Uzņēmumam attīstoties un paplašinoties, aicinām darbā: TIRDZNIECĪBAS PĀRSTĀVI VIDZEMĒ Uzņēmums piedāvā: Ø Darba vietu pie viena no lielākajiem ventilācijas iekārtu un materiālu ražotājiem Baltijas valstīs; Ø Atalgojumu, sākot no 1300 EUR pirms nodokļu nomaksas; Ø Iespēju nopelnīt motivējošus bonusus, kuri atkarīgi no darba rezultātiem; Ø Interesantu un dinamisku darbu augošā uzņēmumā, kurā produkcija tiek ražota ar unikālām un inovatīvām iekārtām un tehnoloģijām; Ø Apmācības un karjeras izaugsmes iespējas; Ø Mūsdienīgu darba vidi, kā arī darbam nepieciešamo aprīkojumu. Galvenie darba pienākumi: Ø Vidzemes struktūrvienības vadīšana, plānošana, koordinēšana; Ø Noliktavas saimniecības organizēšana; Ø Jaunu sadarbības partneru piesaiste, komunikācija ar esošiem uzņēmuma partneriem (B2B); Ø Komunikācija ar klientiem, pasūtījumu pieņemšana, apstrāde, nodošana ražošanas daļai; Ø Tehnisko prasību saskaņošana, nestandarta situāciju risināšana. No kandidāta sagaidām: Ø Aktīvu un dinamisku pieeju problēmu risināšanai un uzdevumu izpildei; Ø Izpratni par ēku inženiertīkliem, noliktavas vadību; Ø Enerģisku uz sasniegumiem vērstu personību ar pozitīvu attieksmi pret darbu un kolēģiem; Ø Teicamas latviešu un krievu valodas zināšanas, vēlams arī angļu sarunvalodas zināšanas; Ø B kategorijas autovadītājas apliecība. Darba vieta: Valmiera Pateicamies visiem pretendentiem, bet lūdzam ņemt vērā, ka par rezultātiem informēsim tikai uz darba interviju uzaicinātos kandidātus. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti šī atlases konkursa norisei. Pieteikumus, lūgums sūtīt uz e-pastu: maija.knospe@komfovent.com Pateicamies visiem pretendentiem, bet lūdzam ņemt vērā, ka par rezultātiem informēsim tikai uz darba interviju uzaicinātos kandidātus. Informējam, ka Jūsu pieteikuma dokumentos norādītie personas dati tiks apstrādāti šī atlases konkursa norisei. Profesija: TIRDZNIECĪBAS PĀRSTĀVIS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Valmiera Darba laika veids: Normālais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2020-08-14

Mūsu partneri