Valmieras Ziņas

Nordea: Inflācijas burās atgriežas mērens vējš

Lasīšanas laiks: < 1 min

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2015.gada maijā, salīdzinot ar 2014.gada maiju, palielinājies par 1,2%. Precēm cenas pieaugušas par 0,4%, bet pakalpojumiem par 3,2%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,6%

Nordea Markets vecākais pārdošanas vadītājs Gints Belēvičs:

“Pēc ilgāka ļoti zemas inflācijas vai pat deflācijas perioda, Latvijā ir atgriezusies inflācija, kas ir lielāka par 1%. Pēdējoreiz tik liela inflācija tika fiksēta 2012.gada beigās. Lielu daļu šīs inflācijas šogad ir veicinājusi elektroenerģijas cenas palielināšanās mājsaimniecībām. Savu artavu kopējā inflācijas rādītājā joprojām dod arī sabiedriskā transporta biļešu cenu kāpums, savukārt, pateicoties vēsākam pavasarim, dārgāki ir bijuši dārzeņi.

Gada griezumā joprojām būtiski lētāka ir degviela (par 11,3%), kā arī piens un piena produkti. Pēc dažiem mēnešiem gan šo abu pozīciju deflācijas ietekme mazināsies, jo degvielas cenu kritums sākās aizvadītā gada jūnija beigās, savukārt piena produkti kļuva lētāki pateicoties Krievijas embargo, kas tika ieviests pērn augustā.

Kopumā šajā gadā Nordea joprojām prognozē mērenu vidējo gada inflāciju līdz 1,0%, kas tiks nodrošināta pateicoties relatīvi zemajām izejvielu cenām, kā arī kopējai zemās inflācijas videi Eiropā.”

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri