Valmieras Ziņas

Valmierā notiek nevalstisko organizāciju reģionālā konference

Lasīšanas laiks: 3 min

Šodien, 14.maijā Valmierā, viesnīcā “Wolmar” notiek biedrības “Latvijas Pilsoniskā alianse” (LPA) rīkotā reģionālā konference “2014:atskaites punkts NVO attīstībā”, kurā piedalās vairāki pašvaldību, biedrību, nodibinājumu, uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvji, portāls “Valmieras Ziņas” novēroja pasākumā.

Kā portālam “Valmieras Ziņas” pastāstīja Latvijas Pilsoniskās alianses vadītāja Inta Šimanska, informatīvās konferences mērķis ir pārrunāt nevalstisko organizāciju (NVO) sektora līdzšinējo attīstību un saprast – kādi ir pēdējo gadu izmaiņu iemesli. “Kopējais organizāciju skaits Vidzemē ir audzis, bet ir dažas pašvaldības, kurās ir kritums, piemēram,

Valmierā organizāciju skaits, ja procentuālo dalījumu reģionā salīdzina ar 2011.gada rezultātiem, ir krities par 2%.

Līdzīgi ir arī Alūksnē.”

Pēc I.Šimanskas teiktā, šodien konferencē piedalās gan Valmieras, gan Alūksnes NVO un pašvaldību pārstāvji, lai kopīgi censtos diskutēt un izprast – kādi varētu būt bijuši NVO skaita samazinājuma iemesli. “Viens, protams, ir iedzīvotāju aizplūšana, bet otrs, iespējams, ir tas, ka nevar visu laiku tikai dibināt jaunas organizācijas un tās ir arī jānotur,” atzina I.Šimanska.

Kā konferences dalībniekiem pastāstīja nodibinājuma “Alūksnes un Apes Novadu fonds” un Alūksnes NVO atbalsta centra pārstāve Dzintra Zvejniece,

viens no veidiem, kā pašvaldība var atbalstīt NVO sektoru, ir NVO nama izveide.

Labais piemērs šādai praksei rodams Alūksnes novadā, kur pirms gada pašvaldība atvēlējusi ēku ar sešām telpām, kas paredzētas NVO brīvai izmantošanai. “Pastāvīgi centrā darbojas septiņas organizācijas, četras no tām uz darbu ikdienā šeit nāk katru dienu, bet citas reizi vai kādreiz vairākas reizes nedēļā. Telpās ir dators, kopētājs, un tās var izmantot ikviena organizācija,” piemēru klātesošajiem stāstīja Dz.Zvejniece.

Cits pašvaldību atbalsta veids nevalstiskajām organizācijām, pēc I.Šimanskas teiktā, esot normatīvo aktu interpetācija. “Viena pašvaldība nosaka, ka pašvaldības finansējumu projektu konkursos var saņemt visas organizācijas, cita, – ka tikai sabiedriskā labuma organizācijas,” skaidroja LPA pārstāve, savukārt Valsts kancelejas pārstāve Gunta Freimane portālam “Valmieras Ziņas” atzina, ka

NVO iespējas nereti patiesībā visvairāk ierobežo nevis pašvaldības, bet gan valsts pārvaldes pieņemto likumu un normatīvu fons. 

“Dažkārt ir ļoti jūtami dažādi administratīvie šķēršļi un birokrātija. Viena no Valsts kancelejas piedāvātajām lietām ir portāls www.mazaksslogs.gov.lv, kur katrs no mums var ierakstīt savu priekšlikumu – kā samazināt šo birokrātiju un administratīvo slogu ikvienam cilvēkam. Kaut pāris teikumos, īsā idejā ir iespējams aprakstīt katra paša prāt netaisnību un ierosināt labojumus,” norādīja G.Freimane.

Pēc I.Šimanskas teiktā, būtiska šīs konferences sastāvdaļa būšot arī informācija par topošā Latvijas NVO fonda izveidi. “Valdībā 1.oktobrī tiks iesniegta koncepcija NVO fonda izveidei, bet Jau maija beigās Kultūras ministrija rīkos pirmās darba grupas sanāksmi, kurā piedalīsies ministrijas un NVO nozares pārstāvji, lai diskutētu par fonda atbalstāmajām darbības jomām, finansējumu, praktisku fonda organizāciju un citiem jautājumiem,” norādīja LPA pārstāve.

Pēc G.Freimanes teiktā, – 

NVO fonda izveide ir svarīga visām organizācijām. Tā būs turpmākā iespēja organizācijām organizēti saņemt finansējumu no valsts budžeta.

“Prieks, ka šis vilciens ir izkustējies un jācer, ka būs arī politiskā griba to atbalstīt.”

Pēc I.Šimanskas teiktā, konferences laikā dalībnieki diskutēs arī par priekšlikumiem, kā mērīt sabiedrības aktivitāti, neizslēdzot no kopējā skaita arī tos, kuri, lai arī nav iesaistījušies draudzēs, biedrībās un nodibinājumos, tomēr aktīvi piedalās ziedošanas akcijās, parakstās zem vēstulēm pašvaldībām, dodas vēlēt un citādi līdzdarbojas.

Konferencē dienas laikā piedalīsies arī Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektora vietniece Evija Voitkāne, Alūksnes novada pašvaldības deputāte Jana Zilkalne, biedrības “Aicinājums Tev” pārstāve Mārīte Rozentāle, Saeimas deputāte Daina Kazāka un citi pieaicinātie viesi. 

LPA ir NVO interešu aizstāvis sarunās ar valdību un parlamentu par sektora vajadzībām. Aliansē patlaban darbojas nedaudz vairāk nekā 130 biedri un juridiskas personas. LPA rīko konsultācijas, seminārus un konferences, lai diskutētu un palīdzētu NVO sektoram augt, attīstīties un paust savas intereses sabiedrībā.

 Šobrīd Latvijā kopumā ir jau vairāk nekā 18 600 NVO.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Pievienojies mūsu komandai! Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība “Varavīksne” (turpmāk – Iestāde) aicina darbā skolotāja palīgu (1 slodze – 40 stundas nedēļā) uz noteiktu laiku.  Darba vietas adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads. Ja Tev ir vēlme: • veikt bērnu aprūpi ikdienā; • sadarboties ar grupas skolotājām, sniegt atbalstu bērniem mācību jomu apguvē; • veidot bērnos kulturālas uzvedības un higiēnas iemaņas; • rūpēties par bērnu dienas režīma ievērošanu; • nodrošināt telpu, inventāra tīrību un kārtību; un ja Tev ir: • vismaz vispārējā vidējā izglītība (vēlams auklītes sertifikāts vai praktiskā pieredze darbā ar bērniem); • valsts valodas prasmes atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām; • kompetences: prasme plānot, organizēt un kvalitatīvi veikt savu darbu, disciplinētība; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; mēs piedāvājam: • atalgojumu EUR 702,00 mēnesī pirms nodokļu nomaksas; • iespēju saņemt atvaļinājuma pabalstu darba un dzīves līdzsvaram par labu darba sniegumu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu, estētisku un sakārtotu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli gaidīsim līdz 2024.gada 7.maijam personīgi (adrese: Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras novads) vai e-pastā: v2v@valmiera.edu.lv. Tālrunis papildu informācijai: 64281559. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: SKOLOTĀJA PALĪGS Darba vietas adrese: LATVIJA, Raiņa iela 11, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-07 Kontaktpersona: CV, motivācijas vēst.lūdzam sūtīt uz e-pastu: v2v@valmiera.edu.lv, tālrunis 64281559

SIA “Valmieras Olimpiskais centrs” viesnīca „Sports Hotel” aicina pievienoties savai komandai uz noteiktu laiku līdz 31.08.2024. VIESMĪLI Galvenās prasības klandidātiem: augstu atbildības izjūta un precizitāte darbā; uzturēt tīru un kārtīgu darba vidi un aprīkojumu; higiēnas un paškontroles normu ievērošana un to kontrolēšana; spēja patstāvīgi plānot savu darba laiku; labas latviešu valodas zināšanas; angļu valodas zināšanas sarunvalodas līmenī; pieredze līdzīgā amatā tiks uzskatīta par priekšrocību. Amata apraksts: plānot un organizēt viesu apkalpošanu brokastīs; organizēt pasūtījumu izpildi; pagatavot un sagatavot brokastu produkciju; nodarboties ar viesu uzņemšanu; iegādāties produktus un citus materiālus, kontrolēt to izlietošanu un uzgalbāšanu; piedalīties saimniecības struktūrvienības darba organizēšanā; brokastu zāles un virtuves sagatavošana brokastīm. Piedāvājam: pilnas slodzes darbu; draudzīgu un atsaucīgu kolektīvu; stabilu atalgojumu un sociālās garantijas; atalgojums: stundas tarifa likme pārbaudes laikā 4,50 EUR/h, pēc pābaudes laika 5.00 EUR/h (pirms nodokļu nomaksas); summēto darba laiku, darbu maiņās (06.00-14.30); dažāda veida “bonusus” pēc pārbaudes laika; darba vieta: viesnīca "Sports Hotel", Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras novads. Pieteikuma vēstuli un CV lūdzam sūtīt uz e-pastu –monta.martinsone@sportshotel.lv Tiks izskatīti tikai tie pieteikumi, kuros būs gan CV, gan motivācijas (pieteikuma) vēstule. Informācija par piedāvāto amatu pa tālruni +371 25464433 Kontaktpersona Monta Martinsone, Informācija par viesnīcu www.sportshotel.lv Pieteikumus uz vakanci iesniegt līdz 19.05.2024. Pretendentu iesūtītie dokumenti un personas dati, uz vakances laiku un noteiktu laiku pēc norādītā termiņa beigām, pārziņa leģitīmo interešu ietvaros tiks uzglabāti pārziņa lietvedībā. Iesniedzot savu pieteikumu, Jūs piekrītat savu personas datu apstrādei norādītās vakances pretendentu izvērtēšanas un atlases procesā un saziņai ar Jums. Nosūtītajos dokumentos lūgums neiekļaut sensitīvus (īpašās kategorijas) personas datus. Savu piekrišanu datu apstrādei norādītajiem mērķiem varat atsaukt jebkurā laikā, sazinoties ar pārzini. Pārzinis garantē nenodot pretendenta personas datus trešajām personām, bez pretendenta rakstveida saskaņojuma. Pārzinis SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, reģistrācijas Nr. 54103025871, adrese: Čempionu iela 2, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201. Profesija: VIESMĪLIS Algas izmaksas veids: Stundas tarifa likme Darba vietas adrese: LATVIJA, Vaidavas iela 15, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-19 Kontaktpersona: Monta Martinsone

Mūsu partneri