Valmieras Ziņas

Juris Mūrnieks: No Svētā Jura līdz Georga lentītēm (1)

Lasīšanas laiks: 3 min

Jau labu laiku esam pieraduši, ka maija sākumā daļā sabiedrības populāras kļūst melni oranžas lentītes, tā sauktās Georga lentītes. Daļai tās izraisa asociācijas ar Krievijas impēriju un tās atjaunošanas centieniem, citiem – ar varonību un slavu.

Vajadzētu atcerēties, ka 9. maijs un uzvara pār Vāciju 2.Pasaules karā nu nekādi nesaistās ar minētajām lentītēm un arī krāsām.

Svētais Juris (arī Georgs, Džordžs) ir populārs kristiešu svētais, kuru par savu patronu uzskata Anglija, Portugāle, Gruzija, Vācija, kā arī daudzi citi reģioni un pilsētas. Interesanti, ka Sv. Juris ir populārs gan katoļiem, gan pareizticīgajiem. Krievijā bieži vien tiek dēvēts par Juri – uzvaras nesēju (Georgij Pobedonosec).

Pēc leģendas Svētais Juris esot bijis Romas imperatora Diokletiāna kareivis, kurš nogalināts kristiešu vajāšanās 303. gada 23. aprīlī. 13. gadsimtā populāra kļūst leģenda par svēto Juri, kurš nogalina pūķi un tādējādi atbrīvo princesi un arī veselu pilsētu no ļaunuma varas. Sv. Jura varoņdarbi iedvesmoja krusta karotājus, vēlāk vienkārši karavīrus. Parādās attiecīgs krāsu salikums, kur melnā simbolizē ļaunumu, oranžā – dižciltīgos.

14. gs. Sv. Juris parādās Maskavas ģerbonī, vēlāk arī cariskās Krievijas ģerbonī, divgalvainā ērgļa centrā.

Kā militārs apbalvojums Sv. Jura ordenis Krievijā tiek ieviests 18. gs. beigās.

Sākotnēji tas paredzēts tikai dižciltīgajiem, no 1807. gada par nopelniem kaujās to piešķir arī “zemākajām pakāpēm”, tātad vienkāršiem karavīriem. Tā lentā ir trīs melnas un divas oranžas svītras. Jāatzīmē, ka dažādu pakāpju Jura krustus savulaik saņēmuši daudzi latviešu strēlnieki, tostarp K. Gopers, O. Kalpaks, F. Briedis, R. Bangerskis. Leģendārais padomju Krievijas karavadonis un vēlāk arī anekdošu tēls Čapajevs šo apbalvojumu ieguvis pat trīs reizes.

Boļševiki Sv. Jura krustu 1917. gadā likvidē. Daudzi tā ieguvēji, īpaši virsnieki, automātiski iekļūst tautas ienaidnieku kategorijā ar visām no tā izrietošām sekām. 1942. – 1943.gadā patriotisma celšanai komunisti ir spiesti atjaunot formas tērpu uzplečus, tiek izveidoti vairāki jauni apbalvojumi, kas saistās ar “sliktajiem cara laikiem” – A. Suvorova, A. Ņevska, P.Nahimova ordeņi.

Taču Svētais Juris bija pārāk nepatīkams, par “krustu” nemaz nerunājot. Neviens no tā laika padomju apbalvojumiem nav krusta formā.

Slavas ordeņa lentā gan ir līdzīgs krāsu salikums – melns ar dzeltenu. Jura krustus 2.Pasaules kara laikā par varonību piešķīra, bet to darīja vācu pusē karojošajās krievu Vlasova armijas daļās.

Derētu atcerēties, ka Uzvaras dienu sākotnēji vispār nekādi īpaši neatzīmēja. 

Mūsdienu pompozitāti 9.maijs ieguva “dižākā karavadoņa un rakstnieka” Leonīda Brežņeva laikā, kura vājību uz ordeņiem un medaļām vecākās paaudzes cilvēki droši vien atceras.

Sabrūkot Padomju Savienībai, mūsdienu Krievijai vajadzēja jaunus simbolus, jo iepriekšējie vairs nederēja.

Izrādījās, ka komunistu neatzītais Sv. Juris ar savu simbolu – Georga lentu ir piemērots atdzimstošajai impērijai.

Nenoniecinot 2.Pasaules kara – padomju versijā – Lielā Tēvijas kara veterānus, ar Georga lentītēm vajadzētu rotāties, atceroties 1.Pasaules kara varoņus. Pasaule, starp citu, atzīmē šā kara sākšanās simto gadadienu. Bet uzvara pār nacismu kaut kā nesaistās kopā ar Svēto Juri. Veterāniem vajadzēt justies neomulīgi, redzot lentas, kas kara laikā bija varonības simbols pretējā pusē karojošajiem.

    Daina Lepika - 09.05.2015

    Paldies par skaidrojumu. Beidzot zināšu, kas tā Georga lentīte ir par zvēru.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri