Valmieras Ziņas

Valmierā norisinās Vidzemes reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference

Lasīšanas laiks: 2 min

Piektdien, 20.martā, Vidzemes Augstskolā (ViA) un Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā norisinās Vidzemes reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference-konkurss. Tajā ar 96 darbu prezentācijām piedalās 110 dalībnieki. 

Konferences atklāšanā dalībniekus un pedagogus uzrunāja ViA rektors Gatis Krūmiņš, uzsverot augstākās izglītības lomu valsts attīstībā, kā arī katra indivīda karjeras veidošanā un labklājības nodrošināšanā.

Konferencē piedalās skolēni no 15 Vidzemes reģiona skolām, pārstāvot tādas pilsētas, kā Madona, Alūksnes, Gulbenes, Cēsīm, Mazsalacas un Valmieras.

Konferences dalībnieki strādās 22 sekcijās – latviešu valodniecība, latviešu literatūras zinātne un vēsture, cittautu valodniecība un ārzemju literatūras zinātnes un vēsture, mākslas zinātnes, kulturoloģija, dziesmu un deju svētki, pedagoģija, ekonomika, politoloģija, socioloģija,  vēsture un kultūrvēsturiskais mantojums, filozofija, tieslietas, ķīmija, bioloģija,  zemes zinātne un ekonomiskā ģeogrāfija, informātika, veselības zinātne, vides zinātne, inženierzinātnes un matemātika.

ViA docents Visvaldis Valtenbergs, kas piedalās politoloģijas un socioloģijas sekcijas darbā, pastāstīja, ka skolēnu pētījumi politoloģijas jomā ir par dažām interesantām un aktuālām tēmām. Piemēram, skolēni ir pētījuši, kā Krievijas un Ukrainas konflikts tiek atspoguļots lielajās Eiropas valstīs – Lielbritānijā, Vācijā un Francijā, savukārt kādā citā darbā pētīta ķīniešu iebraucēju integrācija Cēsīs. “Tas ir labs piemērs arī mūsu studentiem, kā izvēlēties tēmas pētnieciskajiem darbiem. Daudz lietderīgāk un interesantāk ir izpētīt nevis kādu vispārīgu problēmu, bet atrast kādu aktuālu tēmu tuvākajā apkārtnē,” norādīja ViA docents.

V.Valtenbergu priecē arī šī gada pētniecisko darbu noformējums. “Kā ja ierasts, ir dažāda līmeņa darbi, taču kopumā kvalitātes ziņā ir vērojami uzlabojumi, salīdzinot ar iepriekšējo konferenci. Skolēni arvien precīzāk ievēro darba struktūru un atsauču noformējumu.” Vienlaikus ViA docents norādīja, ka pastāv iespējas uzlabot darbu kvalitāti. Šogad konferences nolikumā bijis paredzēts, ka darbos var izmantot arī infografikus un citus mūsdienīgus datu vizualizācijas veidus, taču tos lietojuši tikai daži zinātniski pētniecisko darbu autori.

Konferences noslēgumā komisijas vērtējumā labākie darbi iegūs tiesības piedalīties konferences trešajā posmā – Latvijas 39.skolēnu zinātniskajā konferencē, kas norisināsies no 24. līdz 26.aprīlim Rīgā.

Mūsu partneri