Valmieras Ziņas

Policija skolēnu brīvlaikā aicina būt piesardzīgiem un parūpēties par drošību

Lasīšanas laiks: 3 min

No 16.marta līdz 20.martam gaidāms skolēnu pavasara brīvlaiks. Policija aicina vecākus pārliecināties, ka bērns izprot ar drošību saistītos jautājumus gan esot mājās, gan piedaloties ceļu satiksmē, gan rotaļājoties ar draugiem, informē Sintija Virse, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore.

Bērnam paliekot vienam mājās, svarīgi atcerēties, ka mājokļa ārdurvīm jābūt aizslēgtām. Mājoklī nedrīkst atrasties sveši, bērnam nepazīstami cilvēki, ja vecāku nav mājās, un svešiniekus ielaist mājoklī nedrīkst. Ja ieradies kāds neaicināts viesis, bērnam vispirms ir jāinformē vecāki, durvis bez atļaujas vērt vaļā nedrīkst.

Dažāda veida izzinošas aktivitātes, piemēram, eksperimenti, veicami tikai pieaugušo klātbūtnē. Vecāki aicināti izrunāt darbības un to iespējamās sekas. Sērkociņi, šķiltavas, sveces, dažādu bērnam neparedzētu elektroierīču lietošana – potenciāli draudi ugunsgrēkam. Maisījumi no sadzīves ķīmijas līdzekļiem var būt bīstami veselībai. Tos nedrīkst atstāt bērnam viegli pieejamā vietā. Tāpat lietderīgi ir parūpēties, lai bērnam mājās ēdiens ir viegli pieejams un nav nepieciešama nopietna gatavošana, kas bieži vien var beigties ar traumām.

Bērnam gandrīz visur (skolā, pulciņos, treniņos) ir kārtības noteikumi, kas disciplinē un pasargā. Policija aicina līdzīgus kopā ar bērnu ieviest arī mājās, izveidojiet plakāta veida sarakstu ar iekšējiem kārtības un drošības noteikumiem. Tie gan ir jāievēro visiem ģimenes locekļiem, ne tikai bērnam.

Tā kā laikapstākļi kļūst arvien labvēlīgāki āra aktivitātēm, ar bērnu jāpārrunā tie maršruti, kur viņš var doties viens. Bērns jāinformē par rīcību, ja viņu uzrunā kāda sveša, maz pazīstama persona (svarīgi bērnam izskaidrot, kas ir svešs cilvēks, piemēram, bērna krusttēvs nebūs svešs, taču drauga krusttēvs būs svešs). Bērnam ir jāzina, ka šādā situācijā viņam nav jāiesaistās sarunā, nekādā gadījumā nepiekrist piedāvājumiem nopirkt saldumus, našķus vai doties kaut kur līdzi, lai, piemēram, palīdzētu, jo pieaugušam cilvēkam palīdzība jāprasa otram pieaugušajam, nevis bērnam. Ja bērns nonāk šādā situācijā, ir jādodas tādas vietas virzienā, kur ir vairāk cilvēku, piemēram, veikalā, un nekavējoties jāzvana vecākiem. Ja vecāki nav tajā mirklī sasniedzami, tad noteikti jāparūpējas par to, ka bērnam ir vēl kāds radinieks, pieaugušais, pie kura viņš var vērsties.

Izbraukumos ar velosipēdu jāparūpējas par braucēja drošību un velosipēda tehnisko stāvokli. Bērns kā patstāvīgs ceļu satiksmes dalībnieks velosipēdu var vadīt no desmit gadu vecuma, ja ir iegūta velosipēda vadīšanas apliecība, kas ir garants tam, ka bērns zina ceļu satiksmes noteikumus. Obligātas prasības ir ķivere (ieteicami arī ceļu un elkoņu sargi) un, ja braukšana notiek diennakts tumšajā laikā – atstarojošā veste. Ja velosipēda vadītāja apliecības nav, tad bērns nedrīkst piedalīties ceļu satiksmē, viņš var braukāt pa savas mājas pagalmu vai izbraukumā doties kopā ar pilngadīgu personu, kurai ir vadītāja apliecība.

Arī pieaugušie aicināti ievērot ceļu satiksmes noteikumus.

Svarīgi atgādināt bērnam, ka ziemas sals atkāpies, tāpēc uz ledus, kas klāj ūdenstilpnes, kāpt ir aizliegts.

Vēl risks ir vietām radušies plūdi, kurus klātienē vēlas aplūkot ne mazums zinātkāro, īpaši bērni. Arī šādās teritorijās jābūt uzmanīgiem.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri