Lasīšanas laiks: 5 min
Ja kāds teiktu, ka Rencēnos nejauši iemaldījies, sekojot rosinošai tikko ceptu kūku smaržai, nemaz nebūtu jābrīnās – Rencēnu centrā gandrīz katru dienu gaisā virmo maigi salds aromāts – sviests, cukurs un vaniļa saplūst kopā ar šokolādi, mango un citām smaržām. Par to ir parūpējusies “UzKūko” konditore Anete Ādamsone.
Sākumā Anete savus konditorejas mākslas darbus radījusi savā mājas virtuvē, taču ar laiku sapratusi, ka ir nepieciešams vairāk vietas, un nu jau sesto gadu “UzKūko” atrodas Rencēnu pagasta kultūras nama telpās. Anete atzīst, ka šobrīd uzņēmējdarbībā ir sasniegusi punktu, kad vairs nepietiek ar esošajām telpām, lai varētu īstenot visas idejas, līdz ar to nākotnes attīstības plāni saistīti ar šī izaicinājuma pārvarēšanu.
Anetes bērnība ir pagājusi ģimenes virtuvē starp mājas tortēm, bet viņai ar mājas torti un biskvītiem nepietika, gribējās gatavot kaut ko jaunu, tāpēc sāka apmeklēt meistarklases un apgūt jaunas zināšanas. Anete uzsver, ka mums ir jānovērtē, cik Latvijā rīkotās meistarklases ir kvalitatīvas. Šobrīd Anete daudz iedvesmojas no tiešsaistes meistarklasēm. Visai bieži apmeklējot dažādas apmācības, Anete sapratusi, ka arī pati var piedāvāt citiem iegūt jaunas zināšanas un knifiņus mājas kūku, makarūnu vai zefīru gatavošanā, un sāka piedāvāt publiskās un individuālās meistarklases. To laikā viesi darbojas, ir simtprocentīgi iekšā virtuvē un visās lādēs, ar bērniem notiek rotaļāšanās, liekot pūdercukuru uz deguna. Viņas rīkotās meistarklases ir darbošanās, nevis demonstrācija. Anete piebilst, ka parasti kūku cepējas nedalās ar savām īpašajām receptēm, bet šis nav viņas gadījums – meistarklasēs viņa stāsta visu, ko zina, un īpašos knifiņus pie sevis nepatur. “UzKūko” meistarklasēs vienlaikus var piedalīties 4 – 6 personas, un publiskās meistarklases Anete veido kampaņveidīgi, piemēram, skolēnu rudens brīvlaikā norisinājās meistarklases sākumskolas vecuma bērniem. Individuālās meistarklases visbiežāk apmeklē draudzeņu un ģimenes kompānijas, tomēr nereti gadās arī pa kādam stiprā dzimuma pārstāvim. Anete novērojusi, ka vīriešiem ļoti labi izdodas paveikt meistarklases uzdevumu, bet uzreiz arī piemin – dažkārt tas mēdz būt tāpēc, ka pārējās meistarklašu dalībnieces vairāk uzmanības pievērsušas kungam, nevis gatavošanai.
Anete ir arī fotogrāfe, un šīs prasmes palīdz arī konditorejā – kompozīcijā un krāsu salikumos. Konditorei ir svarīgi, lai kūka ir ne tikai skaista, bet arī garšīga. Viņas kūkas tiek gatavotas no īsta sviesta un šokolādes, tāpēc arī produkcijas cena nav budžeta klases kategorijā. Anete ar radošu aizrautību veido bērnu tematiskās kūkas, kur katrs dekors ir ēdams un katra kūka ir kā salds piedzīvojums. Klientiem mīļākās ir mājas kūka, medus kūka un šokolādes kūka. Piedāvājumā ir arī makarūni, Pavlovas un musa kūkas, kopā 20 dažādas garšu variācijas. Jautāta par savu mīļāko kūku, Anete atzīst, ka viņai patīk jaukt tradicionālo ar kaut ko neierastu, tā piemēram, ir radies baraviku makarūns. Jaunu garšu testēšanā tiek iesaistīta gan ģimene, gan draugu loks, kuri nu jau ir kļuvuši par prasīgiem gardēžiem. Jaunām garšām iedvesmo gadalaiki, piemēram, rudenī tās bagātina pīlādži, ābolus un citas veltes. Sarunas laikā mums pievienojas arī Anetes dēls Rūdolfs, kurš demonstrē savas prasmes šokolādes liešanā. Viņam visvairāk garšo mammas gatavotā medus kūka. Anete paslavē, ka dēlam ir pārdevēja spējas, un viņam ļoti patīk gatavot ar mammu kopā dažādus kārumus, ko vēlāk tirgo saviem skolasbiedriem tirdziņos. Ziemassvētku laikā Anete gatavo piparkūku mīklu no sviesta un medus, ko viņai pasūta arī uzņēmumi, lai to dāvinātu saviem klientiem. Gatavās “UzKūko” piparkūkas iegādāties nevar, jo, Anetesprāt, “piparkūkas ir jācep pašiem, lai smaržo visa māja”.
Klienti par “UzKūko” uzzina no sociālajiem tīkliem, kā arī svētku viesi, kur galdā tiek celtas Anetes kūkas, dalās ar informāciju par kūkas autori, un tā jauni klienti iepazīst Anetes piedāvājumu. Viņa uzsver, ka “UzKūko” ir plašs lojālo un pastāvīgo klientu loks. Lūgta raksturot savu klientu, Anete atklāj, ka vispirms tā ir mamma, kura organizē svētkus saviem tuvākajiem. Diezgan bieži klientu lokā ir arī korporatīvie klienti. Piemēram, Anete ir cepusi kūku klubam “BMX Valmiera”, un tas izrādījies īsts izaicinājums, jo tā ir bijusi 15 kilogramus smaga viengabala kūka. Vienu no kūkām nācās piegādāt kādam pavisam īpašam pasākumam apsardzes pavadībā. Klienti pēc “UzKūko” kūkām, makarūniem un Pavlovām ierodas no Valmieras, Rūjienas, brauc arī no Limbažiem, Valkas un Cēsīm. Ir bijuši gadījumi, kad klients ierodas no Gulbenes un ved šo kūku tālāk uz Rīgas pusi. Viena no pieredzēm, kas palikusi atmiņā, ir trīsstāvīga kūka, ko mamma pasūtījusi savām meitiņām – vienojošā bija lācīšu tēma, bet katrs stāvs bija citādāks, veidots no meiteņu iemīļotākajām kūkām – mājas, šokolādes un medus kūkas, uz katras no tām bija savs vārdiņš. Viņai patīk, ja klients iedod virzienu, kurā viņa var radoši izpausties, piemēram, krāsu gamma vai tēma. Anete pasmejas, ka varētu grāmatu uzrakstīt par visiem piedzīvojumiem, kas bijuši šo gadu laikā, piemēram, par kurioziem – Anete izcep rozā kūku Paulai, bet klienti atbrauc pakaļ un brīnās, kāpēc Paulam ir rozā kūka! Toreiz Anete ātri atrada risinājumu un pielāgoja kūku zilos toņos Paulam.
Laiku pa laikam Anete rīko “UzKūko” brīvdienu bufeti, izziņojot par to sociālajos tīklos. Tā ir iespēja iegādāties Anetes kūkas bez iepriekšējas pasūtīšanas. Anetei bijusi sadarbības pieredze ir arī Māju kafejnīcu dienās, kad “UzKūko” atvēra kafejnīcu kopā ar “LIVO dzērieniem” un pat tika radīti Rencēnu salāti. Vakarā tika rīkota diskotēka visiem interesentiem, kas izvērtās par jautru kopābūšanu. Savulaik “UzKūko” kūkas bijušas pieejamas arī kafejnīcas “Tērbata” piedāvājumā, tāpat procesā ir jaunas potenciālās sadarbības, lai Anetes kūkas būtu pieejamas vēl plašākam klientu lokam.
Interesants ir fakts, ka 2011. gadā Anete ar mammu Ināru piedalījās pirmajā “Latvijas lauku torte” konkursā, kur starp 33 dažādām lauku tortēm viņu gatavotā “Krāsainais garšu pavasaris” ieguva 1. vietu! Reizē ar uzvarētāju lauriem mājās tika atvesta arī galvenā balva – 117 kg miltu.
Sarunas noslēgumā Anete no sirds novēl: ”Jebkas, ko Tu dari no sirds un vislabākās sirdsapziņas, izdosies!”
Nākamajā mēnesī viesosimies pie kafejnīcas “Ahh-meat” saimniekiem – Bulutu ģimenes.

































































