Valmieras Ziņas

Valmieras muzejs aicina uz puzuru izstādi un meistarklasi

Lasīšanas laiks: 3 min

Sestdien, 25.novembrī, kad ārā vijās baltas puteņa vērpetes, Valmieras muzeja Izstāžu namā tika atklāta puzuru izstāde, kas ikvienu apmeklētāju apbūra ar zeltainu mirdzumu. Puzuris ir Visuma simbols, un izstādes apmeklētāji īpašu sazemēšanos un enerģiju saņēma arī dziesmu un bungu aplī, ko vadīja mūzikas terapeite Baiba Vanaga ar atbalsta grupu, bet dažās dziesmās kāds neliels mūzikas instruments bija rokās vai ikvienam izstādes apmeklētājam.

Iespējams, jaunākā paaudze nemaz nezina, kas ir puzuris un kā tas izskatās, jo ierasts, ka Ziemassvētkos māju un eglīti rotā elektriskās lampiņas un citi spožumi, bet senākos laikos puzuri bija ne tikai mājas dekori Ziemassvētkos, bet arī Lieldienās, Mārtiņos, kristībās un citos godos. Un puzuri nebūt nav tikai latviešu rotājums, tie pazīstami arī Somijā, Zviedrijā un citās pasaules valstīs, tikai tur puzurus sauc par himmeli, kas tulkojumā nozīmē „debesis”.

2021.gadā puzuru veidošana iekļauta Latvijas nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Kā atklāšanā minēja Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Arta Rozīte, organizējot izstādi, bijusi vēlme pārmantot un izprast šo mūsu senču mantojumu, turpināt un attīstīt tālāk puzuru darināšanas prasmes. Izstādē visvairāk ir puzuru, ko veidojusi jelgavniece, viena no zināmākajām puzuru veidotājām Latvijā Ausma Spalviņa, kas tiem devusi arī nosaukumus: „Dzimtas koks”, „Pļava”, „Sasala jūrīna”, „Garā pupa”, „Linu druva” u.c. Te ir kultūras centra „Iļģuciems” studijas „Ataudze” dalībnieku darinājumi (tajā darbojas pat japāniete Akiko Mizoguchi!)  un, protams, mūsu pašu valmieriešu darbi – kopā 12 dalībnieku 42 lielāki un mazāki puzuri, kurus papildina ābolīši, spalvas, izpūstas olas… Limbažniecei Aijai Brikmanei tapis savdabīgs puzuris „Burtiņi” no papīra, bet vislielākais puzuris atrodas Izstāžu nama 2.stāvā, to darinājusi Ārija Bērze no Siguldas. Uz to skatoties, nāk prātā latviešu tautasdziesma:

Pilna Māras istabiņa
Sīku, mazu šūpulīšu:
Kad to vienu kustināja,
Visi līdzi līgojās.

Ausma Spalviņa uzskata, ka puzuru darināšanā nav nekā sarežģīta, tā ir tīrā ģeometrija un meditācija, svarīgākais ir savākt materiālus. Mazās detaļas top ātri, grūtāk ir visu samontēt kopā, nolīdzsvarot. Ausmas skolniece Inga Geduševa puzuri salīdzina ar dvēseles spoguli. Tas ir mazs kristāliņš, kas izaug arvien lielāks un atspoguļo to, ko un kā mēs jūtam.

Rīdziniece Vita Bogana puzurus sākusi darināt jau pirms 30-40 gadiem un to veidošanu savulaik mācījusies no Rucavas sievām:

Process ir tikpat svarīgs kā iznākums. Tā ir sevis sakārtošana, nomierināšana. Šo darbu nevar darīt steigā, tad visi salmi plīst. Ir jābūt iekšējam līdzsvaram, mieriņam. Laiks pazūd, un ir vienkārši labi. Arī izstādē aplūkot puzurus nevajag steigā.

Vērojot puzurus, skatoties gaismas un ēnas rotaļas, izstādes apmeklētāji klausās un dzied līdzi latviešu spēka dziesmas „Rāmi tek(a)  rūnavots”, „Sidrabiņa lietiņš lija” un citas latviešu tautas dziesmas, bet, kad izstāžu zāli piepilda bungu rībēšana, šķiet, telpā ienāk maģija un pār ķermeni pārskrien skudriņas. Šķiet, ka kāds augšā patiešām visu ir atbilstoši sakārtojis: baltā daba, mūzika un puzurīši ar 12 stiebriņiem (gada 12 mēneši) veido spēcīgu trīsvienību. Lai arī līdz ziemas saulgriežiem vēl ir gandrīz mēnesis, sajūtas ir kā Ziemassvētkos.

Muzeja vadītāja un izstādes krustmāte Iveta Blūma jau ilgus gadus domājusi par šādu izstādi: Tas nav tikai telpas rotājums, tā ir mūsu pasaules uztvere. Ceru, ka ikviens, kas apmeklēs šo izstādi, mēģinās arī pats kaut ko radīt.

Lai radīšana būtu veiksmīgāka un bagātīgāka, ikviens interesents aicināts piedalīties puzuru darināšanas meistarklasē, ko 9.decembrī plkst.14.00 vadīs Ausma Spalviņa, Aija Brikmane un Inga Geduševa. Praktiskās nodarbības papildinās Gunas Mednes stāstījums, un arī meistarklasē solās būt klāt latviskās dzīvesziņas praktiķe Baiba Vanaga, kas Valmierā radījusi muzikāli terapeitisku vidi – Skaņu istabu.

Puzuru meistarklasē dalībniekus nodrošinās ar materiāliem un dalība ir bezmaksas, to atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izstāde apskatāma līdz 2024.gada 24.janvārim.

SIA „Firma Madara’89”- viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Sedā,Uzvaras ielā 10. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā,mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 820-870 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Sedā vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp tel.nr. +371 29529416. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Seda, Valmieras nov. Darba laika veids: Maiņu darbs Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-27 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: pa mob.telef.29529416 Izglītības līmenis: Vispārējā vidējā izglītība

Pievienojies mūsu komandai! Jāņa Endzelīna Kauguru pamatskola (turpmāk – Skola) aicina darbā  vācu valodas skolotāju (profesijas klasifikatora kods 2341 01) (6 kontaktstundas nedēļā) uz nenoteiktu laiku.  Darba vietas adrese: “Kauguru skola”, Kauguri, Kauguru pagasts, Valmieras novads. Ja Tu vēlies: • īstenot izglītības programmu “Vācu valoda” mācību priekšmetā atbilstoši Valsts izglītības standartam; • sniegt individuālu un diferencētu atbalstu izglītojamajiem mācību priekšmetā; • veicināt izglītojamo individuālo sasniegumu attīstību; • sekot līdzi jaunākajām tendencēm pedagoģijas nozares attīstībā; • izstrādāt piedāvājumu mācību priekšmeta, Skolas radošai un inovatīvai izaugsmei; un ja Tev ir: • izglītība saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību”; • valsts valodas prasmes augstākajā līmenī; • kompetences: komunikācijas un sadarbības prasmes; psiholoģiskā noturība un augsta saskarsmes kultūra; pozitīva, radoša un atbildīga attieksme pret darbu; spēja reaģēt uz izglītojamo vajadzībām, kā arī motivēt izglītojamos darbam; mēs piedāvājam: • atalgojumu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.445 “Par pedagogu darba samaksu”; • personīgo izaugsmi un profesionālo zināšanu pilnveidošanu; • darba devēja līdzfinansētu veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika beigām, kā arī citas sociālās garantijas/labumus atbilstoši darba rezultātiem un normatīvajos aktos noteiktajam; • drošu un darba pienākumu veikšanai atbilstošu darba vidi. Profesionālās darbības aprakstu (CV), pieteikuma vēstuli un izglītības dokumenta kopiju lūdzam iesniegt līdz 2024.gada 15.jūnijam e-pastā: kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv. Tālrunis informācijai: 29435511. Informējam, ka pieteikuma dokumentā norādītie personas dati tiks apstrādāti, lai nodrošinātu šī atlases konkursa norisi atbilstoši fizisko personu datu aizsardzības regulējuma prasībām. Profesija: VISPĀRĒJĀS PAMATIZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Kauguru skola, Kauguri, Kauguru pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-06-15 Kontaktpersona: CV;piet.vēst.,izgl.,dok.,kopiju lūdzam sūtīt uz e-pastu:kauguru.pamatskola@valmiera.edu.lv

Mūsu partneri