Valmieras Ziņas

AS “Valmieras Enerģija” iesniedz jaunu siltumenerģijas tarifa projektu

Lasīšanas laiks: 3 min

Akciju sabiedrība “Valmieras Enerģija” sagatavojusi jaunu tarifa projektu, kas paredz izmaiņas siltumenerģijas tarifā no 2024. gada 1. janvāra. Jaunais tarifa projekts būs par 30% zemāks nekā pagājušajā apkures sezonā un tas izstrādāts, balstoties uz pārdotās siltumenerģijas un elektroenerģijas cenu izmaiņām, portālu “Valmieras Ziņas” informēja “Adven Latvia” mārketinga un komunikācijas speciāliste Rūta Jurgelāne.

Iesniegtais tarifa projekts, kas būs spēkā no 2024. gada 1. janvāra līdz 2024. gada 31. decembrim, paredz, ka siltumenerģijas ražošanas izmaksas šajā apkures sezonā būs 58,66 eiro par megavatstundu. Pēdējo reizi tarifs Valmieras pilsētā tika pārskatīts 2020. gadā, balstoties uz tā brīža aktuālajām cenām un pārdotā apjoma prognozēm.

Savlaicīgi veiktās investīcijas joprojām ļauj saglabāt iespējami zemu un stabilu siltumenerģijas ražošanas tarifu. Ja salīdzinām tarifus Latvijas pilsētās, tad Valmierā tas arī pēc jaunā tarifa apstiprināšanas nemainīgi paliks zemāks par lielāko daļu lielo pilsētu tarifiem,” pauž AS “Valmieras Enerģija” valdes loceklis Māris Kānītis.

Tarifa izmaiņās vairāk nekā trīs gadu griezumā redzams, ka siltumenerģijas ražošanas tarifs energoresursu straujo cenu kāpuma laikā ar katlumājas izbūvi Dakstiņu ielā 1 ir bijis būtiski zemāks nekā tas būtu gadījumā bez veiktajām investīcijām.  

Jānis Baiks, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs: “Jau kopš 2014. gada Valmierā ir notikusi mērķtiecīga pāreja uz vietējā kurināmā izmantošanu siltumenerģijas ražošanā, kas mums ļāvis nodrošināties pret dabasgāzes cenu svārstību ietekmi uz siltumenerģijas tarifu. Redzam, ka veiktās investīcijas atmaksājušās, īpaši pagājušā apkures sezonā, un pāreja uz vietējo kurināmo būtiski ļāvusi ietaupīt līdzekļus enerģētiskās krīzes laikā.

Valmiera kļūst dabai arvien draudzīgāka – 2015. gadā tika atklāta pirmā šķeldas katlumāja Pārgaujā, savukārt 2020. gadā Gaujas labajā krastā darbu sāka otra šķeldas katlumāja. Pašlaik AS “Valmieras Enerģija” katlumājas nodrošina 82,8%  no pilsētas siltumapgādei nepieciešamā siltuma, un 90% no tā tiek saražoti izmantojot vietējo kurināmo – šķeldu.

Par uzņēmumu:

AS “Valmieras enerģija” ir Valmieras novada pašvaldības un enerģētikas uzņēmuma “Adven Latvia” kopuzņēmums, kurā 52,15 % akciju pieder Adven grupai, bet 47,85% – Valmieras  novada pašvaldībai. Saražoto siltumenerģiju AS “Valmieras Enerģija” piegādā operatoram SIA “Valmieras ūdens”, kas savukārt ar siltumenerģiju apgādā pilsētas iedzīvotājus un uzņēmumus.

“Adven” ir vadošais partneris enerģijas pārejas posmā Ziemeļvalstīs un Baltijā ar vairāk nekā 50 gadu pieredzi. Uzņēmums ir vadošais enerģijas un ūdens pārstrādes risinājumu sniedzējs Ziemeļeiropā un tā darbības tīkls ar vairāk nekā 600 darbiniekiem aptver Somiju, Zviedriju, Norvēģiju, Nīderlandi, Igauniju un Latviju. “Adven” Latvijas tirgū ienāca pirms pieciem gadiem, koncentrējoties uz ilgtspējīgāku centralizētās siltumapgādes pakalpojumu attīstību reģionā. Šajā laikā atjaunojamo energoresursu īpatsvars ir pieaudzis no 50% 2018. gadā līdz 91% 2022. gadā.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Mūsu partneri