Valmieras Ziņas

Ziemassvētku tirdziņa laikā Valmieras vecpilsētā varēs pagatavot putnu barotavu

Lasīšanas laiks: 2 min

Sestdien, 13.decembrī, no plkst.10 līdz plkst.13 Ziemassvētku tirdziņa laikā Valmieras vecpilsētā norisināsies putnu barotavu gatavošanas darbnīca, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Melece.

Jau krietns laiks pagājis kopš Latviju atstājuši gājputni. Ceļotājputni devušies uz siltākām ziemošanas vietām, migrācijas laikā pārlidojot desmitiem, simtiem un tūkstošiem kilometru lielus attālumus, taču nometnieki un klejotāji palikuši. Iestājoties aukstam un sniegotam laikam, cilvēki steidz putniem atvieglot barības meklēšanu, palīdzot atjaunot barības meklējumos iztērētās enerģijas rezerves, tādējādi uzlabojot to izredzes sagaidīt pavasari.

Ornitologs Jānis Brikmanis pasākuma apmeklētājiem pastāstīs, kādu putnu balsis varam dzirdēt ziemas mēnešos, kā tās atpazīt, neredzot pašus putnus, kādus viesus var redzēt pie loga, uz balkona vai piemājas dārzā un cik noderīga putniem un putnu vērotājiem var būt putnu barotava vai ūdens dzirdinātava. Pasākuma apmeklētāji uzzinās, ar ko putnus vislabāk cienāt un ar ko nekādā gadījumā nedrīkst barot putnus.

Tāpat atgādinās, ka putnu barošanu var uzsākt un veikt tikai tie, kuri to var nodrošināt, neizlaižot nevienu dienu līdz brīdim, kad gaisa temperatūra arī naktīs nav zemāka par 0 grādiem un ir nokususi sniega sega. Stāstīsim, ka barotavai piesaistītie putni, gaidot ierasto ēdienreizi barotavā un to nesaņemot, dabā nepagūs uzņemt nepieciešamo barības daudzumu un, pienākot nakts salam, var iet bojā nosalstot.

Pašu pagatavoto barotavu ikviens varēs paņemt sev līdzi.

Mūsu partneri