Valmieras Ziņas

Valmieras un Kocēnu skauti nometnē apgūst dzīves iemaņas un pēta Latvijas vēsturi

Lasīšanas laiks: 4 min

Aizvadītajā nedēļas nogalē, no 27. līdz 30. oktobrim, Siguldā, Laurenču pamatskolā skautu un gaidu nometnē “Rudens cerība 2022” pulcējās 270 bērni un jaunieši no dažādām Latvijas vietām, tostarp arī no Valmieras un Kocēniem. Nometnes dalībnieki bija aicināti domāt par to, kā būt noderīgiem savai Latvijai, apgūstot āra dzīves, pirmās palīdzības, saziņas un sadarbības prasmes, pētot Latvijas vēsturi un izdzīvojot tās tapšanas stāstu, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Upīte.

““Rudens cerība” ir Rīgas 155. skautu vienības tradīcija jau 24 gadus, un šogad nometne tapa sadarbībā ar Sigudas 83. skautu un gaidu vienību un āra dzīves apmācību centru “Pelēkais Vilks”. Šī ir vieta, kur pulcējas bērni un jaunieši, kuri tikko kā uzsākuši darbību organizācijā, kā arī jau pieredzējuši organizācijas dalībnieki. Karš Ukrainā mudināja arī pašiem domāt par savām spējām, izturību un lojalitāti savai valstij. Tāpēc šī gada nometnes mērķis bija rūdīt sevi fiziski, morāli un zināt, kā rīkoties neparedzētos gadījumos. Dalībnieki apguva pirmās palīdzības prasmes, uzzināja, kā darbojas automašīna, kā nomainīt tās bojāto riepu, uzcelt telti, mācījās sazināties ar rācijām, orientēties dabā, kā arī uzzināja vairāk par Latvijas armiju un topošo Valsts Aizsardzības dienestu,” stāsta Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas projektu vadītāja Agnija Jansone.

Dalība rudens nometnē Kocēnu 38. skautu vienībai ir kļuvusi par tradīciju, ko gaida gan lieli, gan mazi vienības dalībnieki. Artūrs Laimīte, Kocēnu 38. skautu vienības vadītāja vietnieks: “Kocēnu skautu vienību šogad nometnē “Rudens cerība 2022” pārstāvēja 18 jaunieši. Sākot ar bērniem, kuri vēl tikai tiecas pēc sava guntiņas vai mazskauta kaklauta, beidzot ar jau lielu pieredzi ieguvušiem roveriem. Savus spēkus un iemaņas varējām pārbaudīt nakts orientēšanās sacensībās Siguldas mežos un ielejās. Sacensībās katra vecuma grupa varēja izvēlēties sev atbilstošāko grūtības pakāpi. Nometnē atsvaidzinājām jau nedaudz piemirstās iemaņas ziemas telšu celšanā un apakšnometnes iekārtošanā, kā arī uzzinājām jaunas praktiskas lietas, piemēram, pirmās palīdzības sniegšana, kā veikt vienkāršu tehnisko palīdzību automašīnai, kā rīkoties ārkārtas situācijās. Jaunākie biedri izpētes pārgājienā iepazina Siguldas apkārtni, kā arī varēja sevi pārbaudīt attīstošās nodarbībās, iepazīstot Latvijas vēsturi. Nometnes noslēdzošajā dienā jaunākie biedri viesojās skautu telšu nometnē, kur uzzināja, kā skauti dzīvo ārā.”

Par piedzīvojumiem nometnē, kas rūdīja un stiprināja vienības dalībnieku garu, stāsta Uldis Jansons, Valmieras 4. skautu vienības vadītājs: “Šogad nometnē Valmieras 4. skautu vienība piedalījās 23 dalībnieku sastāvā – seši mazskauti un guntiņas, kas ir jaunākā darbības pakāpe, 11 skauti un gaidas, trīs dižskauti un dižgaidas, kā arī trīs vadītāji.Tā kā skautu/gaidu pakāpē lielākā daļa bija jaunienācēji no jaunākās darbības pakāpes, viņiem tas bija liels pārbaudījums – lai rudens laikā nometņotu āra apstākļos jau jābūt zināmām iemaņām. Tā bez nometnes programmas pašiem bija jānodrošina savi sadzīves apstākļi. Tas bija arī kā labs pārbaudījums, vai gūtās iemaņas būs pietiekamas nometņošanai ziemas apstākļos. Savukārt mazskautiem un guntiņām dzīve bija komfortablāka, jo dzīvošana bija telpās, bet viņi varēja gūt ieskatu, kādi piedzīvojumi viņus sagaida, kad sasniegs nākamo pakāpi – kļūs par skautiem un gaidām.”

Nometnē piedalījās skauti un gaidas, brīvprātīgie skautu un gaidu vadītāji no Rīgas, Jūrmalas, Tukuma, Siguldas, Liepājas, Ogres, Ogresgala, Baldones, Kocēniem, Valmieras, kā arī no nupat dibinātas latviešu skautu un gaidu vienības Briselē.

Nometne tika organizēta sadarbībā ar āra dzīves apmācību centru “Pelēkais vilks”. Tā tapa ar Laurenču sākumskolas, Siguldas novada pašvaldības, Rīgas valstspilsētas pašvaldības, Ogres novada pašvaldības un dalībnieku vecāku atbalstu, kā arī Apvienoto Nāciju bērnu fonda un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts atbalsta programmu ietvaros, tās galvenie organizatori – brīvprātīgie skautu un gaidu vadītāji.

2022./2023. gada sezonā skautu un gaidu vienības darbojas Rīga, Liepājā, Tukumā, Jūrmalā, Ogrē, Ogresgalā, Kocēnos, Valmierā, Siguldā, Jēkabpilī, Vabolē, Stāķos, Briselē (Beļģijā), pamazām darbība tiek atjaunota arī Cēsīs un Ādažos. Latvijas Skautu un gaidu centrālā organizācija vēl meklē vadītājus Rēzeknē un Ķekavā.

Skautisms un gaidisms ir pasaules lielākā jaunatnes neformālās audzināšanas brīvprātīga kustība, kas papildina skolu un ģimeni. Tās mērķis ir audzināt jaunatni par krietniem un derīgiem savas valsts un pasaules pilsoņiem. Skautisms un gaidisms attīsta pārliecību, vajadzību izzināt, atklāt un gribu mācīties. Šobrīd Latvijā ir vairāk nekā 750 aktīvu skautu un gaidu. Biedrība “Latvijas Skautu un Gaidu centrālā organizācijā” ir pasaules skautu un gaidu organizāciju WOSM (World Organization of the Scout Movement) un WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts) dalīborganizācija.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri