Valmieras Ziņas

Kinoteātrī “Gaisma” rudens filmu maratons sācies ar “Sema ceļojumiem” un tikšanos

Lasīšanas laiks: 2 min

Kā jau izskanējis dažādos medijos, ir sācies Latvijas filmu rudens maratons, var teikt, īsts filmu lapkritis, kad kinoteātros līdz decembrim viena pēc otras nonāks 20 (!) pašmāju filmas. Pandēmijas dēļ tās aizkavējās, bet tagad maisam gals vaļā! Būs gan drāmas, gan komēdijas, trilleri, mistika, animācija un vēsture – saturā un žanros ļoti daudzveidīgs piedāvājums.

Valmieras kinoteātrī „Gaisma” šī nedēļa sākās ar filmu „Sema ceļojumi” (2021), bet pēc filmas notika tikšanās ar dzīvnieku treneri Dainu Matskinu un mūsu pašu Valmieras aktieri Aigaru Vilimu.

Dažādās interneta vietnēs „Sema ceļojumiem”doti dažādi apzīmējumi: drāma, melnā komēdija, absurda pasaka pieaugušajiem par cūkām un svešinieku…  Droši vien arī katrs skatītājs filmu uztver un reaģē atšķirīgi. Vienam liekas pilnīgs sviests, citiem nāk smiekli, vēl kādam atgādina šausmu trilleri. Katrā ziņā tā ir savdabīga, ārpus realitātes.

Armēņu izcelsmes Latvijas kinorežisora Aika Karapetjana filma ir Latvijas un Beļģijas kopražojums, tās galvenajā lomā beļģu aktieris Kevins Jansens, filmā skan brīnišķīga beļģu dziedātājas komponistes un producentes Justines Bourgeus mūzika.

Filmas sākums ir romantiski nevainīgs un mazliet smieklīgs, atgādina populāro filmu “Mazulis” – izsprucis brīvībā, sivēns ar asti gredzenā skatītāju ieved mežā… Tikmēr ārzemnieks Semjuels jeb Sems, ieradies Latvijā, meklē savu bioloģisko tēvu Lagzdiņu, bet pēc satiksmes negadījuma ar sivēnu Sems satiek cūkkopja meitu Kirki, un Sems nonāk zemnieku ģimenes verdzībā…

Sieviešu lomas tēlotājas vārds noteikti nav izvēlēts nejauši, jo grieķu mitoloģijā Kirke ir  Ajas salas valdniece un burve, kas Odiseju un viņa ceļabiedrus pārvērta par cūkām.

Par cūkām īpašs stāsts ir Dainai Matskinai, kas šai filmai trenējusi galveno sivēna lomas tēlotāju Hariju un vēl divas cūkas. Izrādās, cūkas diezgan viegli pakļaujas dresūrai un iemācās nepieciešamās darbības. Daina jau 15 gadus ir profesionāla zirgu trenere un Baltijā vienīgā filmu dzīvnieku aģente. Viņa ar dzīvniekiem strādājusi arī filmā “Dvēseļu putenis”, “Tizlenes”, “Kur vedīs ceļš” un citās. Par Dainu un viņas neparasto profesiju plašāk var izlasīt pagājušās nedēļas “Privātajā Dzīvē”.

Aktieris Aigars Vilims par uzaicinājumu filmēties bijis priecīgs, jo tieši tobrīd sākusies pandēmija un darbs teātrī apstājies. Tāpat viņš priecājas arī par sadarbību ar citiem aktieriem un režisoru, ar kuru filmēšanas laikā sastrīdējies tikai vienu reizi, kas ir labs rādītājs.

Filmēšana notikusi autentiskā lauku mājā 10 kilometrus aiz Ērgļiem, bet jau tagad filma izrādīta Amerikā, Kanādā, Igaunijā un dažādos Eiropas kinofestivālos. Ārzemēs gan tā vairāk pazīstama ar nosaukumu “Squeal” (kvieciens, spiedziens).

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri