Valmieras Ziņas

Sāks elektropārvades līnijas Valmiera-Tartu un Valmiera-Tsirgulina trases ģeotehnisko izpēti

Lasīšanas laiks: 3 min

Latvijas pārvades sistēmas operators AS “Augstsprieguma tīkls” septembrī sāks 330 kilovoltu (kV) elektropārvades līniju Valmiera-Tartu un Valmiera-Tsirgulina pārbūves lauka darbus, veicot grunts ģeotehnisko izpēti līnijas jauno balstu atrašanās vietās, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Tādējādi tuvāko nedēļu laikā Valmieras novada Kauguru, Brenguļu, Trikātas un Plāņu pagastos, kā arī Valkas novada Valkas pagastā esošās līnijas aizsargjoslā ar speciālo tehniku tiks veikti nelieli urbumi, par veicamajiem darbiem ir informēti zemes īpašnieki.

“Augstsprieguma tīkls” norādīja, ka ģeotehnisko izpēti jauno balstu atrašanās vietās ir nepieciešams veikt, lai izstrādātu korektu un drošu projekta risinājumu līnijas balstu pamatu izbūvei.

Projekts paredz pārbūvēt divas pagājušā gadsimta 60-tajos un 70-tajos gados uzbūvētās līnijas. Pārbūves ietvaros nav paredzēts mainīt elektrolīnijas trasi un sprieguma līmeni – tā tiks izbūvēta kā gaisvadu 330 kV līnija esošās 330kV gaisvadu līnijas trasē, uzstādot jaunus balstus un montējot jaunus vadus.

Tā kā līniju atrašanās vieta netiks būtiski mainīta, tikai atsevišķiem zemju īpašniekiem mainīsies apgrūtinājuma apjoms, tomēr balstu atrašanās vietas var tikt mainītas atbilstoši būvprpojekta risinājumiem. Apgrūtinājuma izmaiņu gadījumā zemes īpašniekiem tiks aprēķinātas un izmaksātas kompensācijas.

Līnijas projektēšanas un pārbūves darbus “Augstsprieguma tīkla” uzdevumā veiks pilnsabiedrība “Empower un Leonhard Weiss”, kas uzvarēja rīkotajā iepirkumā. Pārbūves būvprojektu plānots izstrādāt līdz nākamā gada maijam, pēc tam kā pirmā tiks rekonstruēta līnija no Valmieras uz Tartu, savukārt pēc šo darbu pabeigšanas 2023. gadā sāks līnijas no Valmieras uz Tsirguliinu pārbūvi. Darbus plānots pabeigt līdz 2024. gada beigām.

“Augstsprieguma tīkls” atzīmēja, ka līniju no Valmieras uz Igauniju pārbūve ir viens no svarīgākajiem projektiem Baltijas elektrotīklu sinhronizācijas ar Eiropu nodrošināšanai. Pēc līniju pārbūves Latvijas – Igaunijas starpsavienojuma jauda kopā ar šogad ekspluatācijā nodoto jauno 330 kV elektropārvades līniju “Igaunijas – Latvijas 3. starpsavienojums” no Rīgas TEC-2 līdz Kilingi-Nomme Igaunijā būs pietiekama energoapgādes drošuma garantēšanai un elektroenerģijas starpvalstu tirdzniecībai.

Abu līniju pārbūves projekts ir iekļauts Baltijas elektrotīklu sinhronizācijas projekta otrajā posmā un tam ir piešķirts 75% līdzfinansējums no Eiropas Savienības (ES) Infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzekļiem.

Īstenojot Latvijas energoapgādes drošuma un neatkarības politiku, Ministru kabinets projektam “330 kV elektropārvades līnijas Valmiera-Tartu un Valmiera-Tsirgulina pārbūve Latvijas teritorijā” ir noteicis nacionālo interešu objekta statusu. Sākot darbu pie līniju pārbūves, 2018. gada sākumā abām elektropārvades līnijām tika veikts sākotnējais ietekmes uz vidi izvērtējums, un 2018. gada 5. martā Valsts vides dienesta Valmieras reģionālās vides pārvalde pieņēma lēmumu par ietekmes uz vidi novērtēšanas procedūras nepiemērošanu abām līnijām, izsniedzot tehniskos noteikumus, kas jāievēro abu elektropārvades līniju rekonstrukcijas laikā.

Abu līniju pārbūves sabiedriskās apspriešanas tika veiktas novados, kuru teritorijas tās šķērso.

Līniju pārbūves pasākumi ir vērsti uz to, lai nodrošinātu pietiekamu infrastruktūru Baltijas valstu enerģētiskajai neatkarībai no Krievijas apvienotās elektroenerģijas sistēmas un tie kalpo par priekšnoteikumu veiksmīgai Baltijas valstu elektroenerģijas sistēmu sinhronizācijai ar kontinentālās Eiropas tīkliem, kas paredzēta 2025. gadā.

“Augstsprieguma tīkls” ir arī vienotās dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS “Conexus Baltic Grid” (“Conexus”) lielākais akcionārs – kompānijai pieder 68,46% “Conexus” akciju.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri