Valmieras Ziņas

Auto kredīts vai auto līzings uzņēmumiem

Lasīšanas laiks: 4 min

Privātpersonām transportlīdzeklis nodrošina mobilitāti un iespējas izvairīties no pārvietošanās ar sabiedrisko transportu, savukārt uzņēmējdarbībā spēkrats bieži vien ir objektīva nepieciešamība, bez kuras nemaz nevarētu sekmīgi strādāt un nodrošināt atbilstošu pakalpojumu sniegšanu klientiem.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistika[1] liecina, ka juridiskās personas Latvijā reģistrējušas teju 180 tūkstošus transportlīdzekļus. Tomēr uzņēmējdarbībā varētu tikt izmantoti vairāk braucamrīki, jo nereti mazie un vidējie uzņēmēji darba vajadzībām lieto savu privāto transportu.

Kādi transportlīdzekļi reģistrēti uzņēmējiem?

Juridiskas personas savā īpašumā reģistrējušas tikai aptuveni katru desmito jeb 9,3% no Latvijā reģistrētajiem vieglajiem automobiļiem. Pretēja situācija ir ar kravas automašīnām un autobusiem (attiecīgi – juridiskajām personām ir 73% kravas auto un 94% autobusu).

Tomēr uz uzņēmuma vārda reģistrētie vieglie auto visbiežāk ir īsti “darba zirgi” jeb tādi spēkrati, kuriem salāgota ekspluatācijas efektivitāte ar cenu, īpašu uzmanību pat nepievēršot auto izskatam, papildu funkcionalitātei vai ekstrām. Tas arī izskaidro auto krāsojumu – visbiežāk uzņēmumu auto ir balti. Savukārt, runājot par populārākajiem modeļiem, tie ir Volkswagen Caddy, Dacia Duster un Škoda Octavia.

Uz uzņēmuma vārda reģistrētām automašīnām raksturīgs visai liels ikgadējs nobraukums un tehniski tās nolietojas laika posmā, kas nereti ir mazāks nekā desmit gadi. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc uzņēmējus biežāk interesē jauni auto un tie tos iegādājas gandrīz četras reizes biežāk nekā privātpersonas. Ja nobraukums patiešām prognozēts liels, ar jaunu automobili var ietaupīt arī uz remontu rēķina, tāpēc šādos gadījumos parasti noder un tiek izmantots auto līzings.

Spēkrata īpašuma statuss – piederība fiziskai vai juridiskai personai?

Transportlīdzekli iespējams reģistrēt fiziskais vai juridiskas personas īpašumā (valdījumā, turējumā). Mazāku uzņēmēju gadījumā spēkrata statusa izvēle varētu būt elastīgāka. Taču tāpat jāņem vērā, ka katram statusam ir savas priekšrocības un arī trūkumi. Piemēram, automašīnu ekspluatācija uzņēmējiem ir sarežģītāka un dārgāka nekā privātpersonām. Tas arī varētu būt viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc tik maz vieglo automašīnu reģistrētas uz juridisku personu vārda.

Tajā pašā laikā svarīgs ir arī jautājums par uzņēmējdarbības izmaksu fiksēšanu un reģistrāciju – ja automašīna reģistrēta uz privātpersonas vārda, auto izmaksas var neizdoties definēt kā uzņēmējdarbības izmaksas. Tādā gadījumā ir iespējas, piemēram, automobili nodot uzņēmuma patapinājumā un oficiāli reģistrēt nobraukumu / degvielas patēriņu.

Savukārt, ja auto pērk ar aizdevuma palīdzību, jāskatās, vai uzņēmums vispār atbilst kritērijiem, lai tam tiktu piešķirts auto kredīts vai auto līzings.

Atšķirības: kredīts un līzings auto iegādei

Kredīts un līzings transportlīdzekļa iegādei ir atšķirīgi pakalpojumi, ar atšķirīgiem nosacījumiem. Piemēram:

  • kredīts auto iegādei visbiežāk tiek izmantots brīžos, kad tiek iegādāta vidējas cenas lietota automašīna (parasti 4000–10 000 eiro amplitūdā). Šādi iegādātam auto par īpašnieku uzreiz kļūst automašīnas pircējs, un tam būtībā nav nekādu ierobežojumu;
  • līzings auto iegādei paredz, ka spēkratam jāatbilst vairākiem kritērijiem: piemēram, jābūt vērtībā virs 7000 eiro (parasti līzingā iegādāti tiek jauni auto); ja auto ir lietots, tam jāveic novērtējums; automobili reģistrē uz līzinga devēja vārda, pircējam kļūstot vien par auto turētāju. Tas manāmi ierobežo aizdevuma atmaksātāja iespējas rīkoties ar šo automašīnu, tai skaitā spēkratu nav iespējams pārdot, veikt kādas citas darbības vai atsevišķos gadījumos ar topat nedrīkst izceļot no valsts (īpaši ārpus ES robežām). Tāpat līzingā iegādātam auto, visticamāk, obligāta būs KASKO apdrošināšana.

Salīdzinot ar citiem aizdevumiem, gan auto kredītam, gan auto līzingam ir raksturīgas visai zemas procentu likmes, taču kopumā varētu teikt, ka līzings ir izdevīgāks nekā kredīts.

Tomēr jāatceras, ka dažādiem finanšu resursu nodrošinātājiem jeb aizdevējiem ir dažādi nosacījumi auto iegādei un procentu likmes. Lai noskaidrotu izdevīgāko aizdevēju un nosacījumus, svarīgi salīdzināt tirgū pieejamo piedāvājumu. To ērti izdarīt nodrošina Sortter platforma, kuras viens no galvenajiem darbības virzieniem ir kredītu salīdzināšana. Turklāt kredītu salīdzināšana un citu pakalpojumi pieejami tiešsaistē un tie ir bez maksas.

Sortter darbojas Latvijā kopš 2020. gada un ik mēnesi palīdz vairākiem tūkstošiem klientu – gan privātpersonām, gan uzņēmējiem, salīdzināt dažāda veida kredītus un izvēlēties citus viņiem atbilstošākos pakalpojumus.

[1]https://www.csdd.lv/transportlidzekli/registreto-transportlidzeklu-skait

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara 89” - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā un ēdināšanā, piedāvā darbu  PAVĀRAM (-EI) ēdināšanas uzņēmumā “Pasēdnīca”,Rīgas ielā 64, Valmierā. Prasības kandidātiem: • vēlama atbilstoša izglītība vai darba pieredze pavāra amatā; • godīgums un augsta atbildības sajūta; • pozitīva attieksme pret darbu; • spēja strādāt komandā un maiņu darbā. Galvenie darba pienākumi: • garšīga un kvalitatīva ēdiena gatavošana saskaņā ar kalkulācijām; • tehnoloģisko procesu pārzināšana un ievērošana; • sekot produkcijas kvalitātei, produktu glabāšanas un gatavās produkcijas realizācijas termiņiem. Piedāvājam: • veselības apdrošināšanu; • mūsdienīgu darba vidi; • papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; • atmaksātus papildatvaļinājumus; • svētku dāvanas; • profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; • darba alga no EUR 1000 – 1050 (bruto)/6.00 - 6.50 EUR/h. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv ar norādi - Pavārs Valmierā,vai pieteikties personīgi WhatsApp vai zvanot pa mob.tel.nr. +371 26167218. Profesija: PAVĀRS Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 64, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ēdināšana / Pārtikas rūpniecība Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-16 Kontaktpersona: CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv Vai pieteikties WhatsApp: +371 26167218

Mūsu partneri