Valmieras Ziņas

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauj Valmiermuižas torni

Lasīšanas laiks: 2 min

Kultūras ministrija (KM) veikusi grozījumu Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, tajā iekļaujot Valmiermuižas torni, liecina publicētais KM rīkojums Latvijas Republikas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Ministrijas rīkojumā teikts: “Objekts sniedz priekšstatu par Valmiermuižas vēsturisko apbūvi, vienīgā saglabājusies liecība par savulaik iespaidīgo Valmiermuižas pils apjomu, kuru veidoja vairākas daļas, viena no tām Objekts – trīsstāvīgais mūra tornis, segts ar barokālu jumtu, kura smailē izveidots neliels sīpolveida kupols, Objekta kultūrvēsturisko vērtību papildina saglabājušies interjera dekoratīvā apdare – sienu un griestu gleznojumi. Objekts – neobaroka stilā veidotais tornis ir reģionam nozīmīga kultūrvēsturiska vērtība, neatņemama kultūrainavas sastāvdaļa un spēcīga vietzīme.

Objekta saglabājamās vērtības: būves telpiskais risinājums ainavā, plānojuma struktūra, konstruktīvā sistēma un elementi, dekoratīvi bagātā fasāžu arhitektūra, mākslinieciskie elementi fasādēs, jumta forma, torņa smaile, jumta un torņa smailes dekoratīvie noformējuma elementi, jumta iesegums, interjera dekoratīvā apdare, gleznojumi.”

Jau ziņots, ka 2020.gada rudenī noslēdzās Valmiermuižas pils torņa fasādes konservācijas darbi, kuri veikti restauratora Jura Pavlova vadībā. Ir nostiprinātas ēkas brūkošās daļas, kā arī sakārtota nokrišņu ūdens novadīšanas sistēma, lai tornīša sienas pasargātu no mitruma un bojāšanās.

Vēl tika veikti darbi torņa iekšpusē. Saudzīgi noņemti vērtīgie sienu un griestu gleznojumi, lai tos saglabātu tālākai eksponēšanai. Šāda metode izvēlēta, jo griestu pārsegumi ir kritiskā stāvoklī. Gleznojumi tiek noņemti no pārseguma virsmas un uz laiku tiek pārnesti uz papīra un marles kārtas. Kad tiks uzsākti lielāki atjaunošanas darbi, tos varēs novietot atpakaļ torņa interjerā.

Mūsu partneri