Valmieras Ziņas

NĪN atvieglojumi atsevišķu kategoriju nodokļu maksātājiem Valmierā

Lasīšanas laiks: 5 min

Valmieras pilsētas pašvaldība piešķir nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām. NĪN atvieglojumu kategorijas un piešķiršanas kārtība noteikta ar 2018.gada 29.novembra saistošajiem noteikumiem Nr.314  “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā”.

Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumiem saistībā ar ārkārtējo situāciju

28.janvārī Valmieras pilsētas pašvaldības domes sēdē deputāti lēma par grozījumu veikšanu saistošajos noteikumos Nr.314 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā”, lai atbalstītu uzņēmējus un pakalpojumu sniedzējus, kuru darbība tiek ietekmēta vai nav iespējama ārkārtējās situācijas laikā.

Saistošie noteikumi papildināti ar jaunu nodaļu, kas nosaka, kādā veidā atsevišķām nodokļu maksātāju kategorijām saistībā ar ārkārtējo situāciju piešķirami NĪN atvieglojumi par 2021.gadu:

  • par ēku ar būves nosaukumu “Tirdzniecības centrs”, ar platību lielāku par 10 000 m2 un vismaz 10 tirdzniecības vietām vai pakalpojumu sniedzējiem – 50%;
  • par saimnieciskās darbības veikšanu Valmieras pilsētas pašvaldības telpās, nodrošinot sabiedriskās ēdināšanas vai sporta nodarbību pakalpojumus par ēku un zemi – 70%;
  • ja īpašumā ir viesnīcas ēka – 90%;
  • ja īpašumā ir sabiedriskās ēdināšanas ēkas (lietošanas veids 1211), lietojumā ir  vasaras kafejnīca vai terase, vai  īpašumā esošās ēkas tiek iznomātas un izmantotas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai – 70%;
  • par ēku, kas paredzēta dažādiem izklaides pasākumiem, izņemot spēļu zāles – 90%;
  • par ēkām vai telpu grupām, kas tiek izmantotas skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai – 50%;
  • par ēkām vai telpu grupām, kas tiek izmantotas sporta pakalpojumu sniegšanai – 50%.

Tāpat ir atviegloti nosacījumi nodokļa maksātājiem, kuriem paredzēts atvieglojums par ražošanas ēkām. Nodokļa maksātājam, kura īpašumā ir rūpnieciskās ražošanas ēkas tiek piemērots NĪN atvieglojums – 25% ar nosacījumu, ja taksācijas gada 30.jūnijā ir saglabāta ražošana.

Lai saņemtu iepriekš minētos NĪN atvieglojumus, nodokļa maksātājam no 2021.gada 1.marta  līdz 30.septembrim jāiesniedz motivēts iesniegums un nodokļa maksātājam – juridiskai personai – uzskaites veidlapa par saņemto de minimis atbalstu. Iesnieguma veidlapa pieejama mājaslapā www.valmiera.lv, sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Iesniegumu veidlapas”. Iesniegumu jāiesniedz Valmieras pilsētas pašvaldībā Apmeklētāju pieņemšanas centrā 1.stāvā vai kastītē, kas izvietota pie Valmieras pilsētas pašvaldības ēkas.

Atvieglojumu nepiešķir, ja nodokļa maksātājam iesnieguma izskatīšanas brīdī ir NĪN parādi, kas lielāki par 2 EUR un Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādi, kas lielāki par 1000 EUR.

Grozījumi saistošajos noteikumos Nr.314 “Nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piešķiršanas kārtība Valmierā” publicēti Latvijas Republikas oficiālajā izdevējā “Latvijas Vēstnesis”.

NĪN atvieglojumi dažādām iedzīvotāju grupām

NĪN atvieglojumus 2021.gadā, līdzīgi kā iepriekš, varēs saņemt nodokļu maksātāju kategorijas par īpašumiem, kuros netiek veiktas saimnieciskās darbības:

  • vientuļie pensionāri, ja nekustamais īpašums ir deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī, tas ir īpašumā vai valdījumā vismaz divus gadus un īpašums netiek izmantots saimnieciskā darbībā – 50 % apmērā no NĪN summas;
  • personas ar I un II grupas invaliditāti, ja nekustamais īpašums ir deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī, tas ir īpašumā vai valdījumā vismaz divus gadus, īpašums netiek izmantots saimnieciskā darbībā, neatkarīgi no pensijas apmēra – 50 % apmērā no NĪN summas;
  • pensionāri, kuri vecāki par 70 gadiem, ja nekustamais īpašums ir deklarētā dzīvesvieta taksācijas gada 1.janvārī, tas ir īpašumā vai valdījumā vismaz divus gadus, īpašums netiek izmantots saimnieciskā darbībā un pensijas apmērs kopā ar piemaksu pie pensijas nepārsniedz 90% no minimālās mēneša darba algas, kas 2021.gadā sastādīs 450 EUR – 25% apmērā no NĪN summas.

2021.gadā NĪN atvieglojumus saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma nodokli” saņems arī personas, kurām piešķirts trūcīgas, maznodrošinātas, politiski represētas vai daudzbērnu ģimenes statuss.

Atvieglojumi pēc saistošiem noteikumiem tiek piešķirti, pamatojoties uz personas iesniegumu. Personām ar I un II grupas invaliditāti jauns iesniegums jāiesniedz tikai atkārtotas invaliditātes noteikšanas gadījumā, bet personām ar beztermiņa invaliditāti jauns iesniegums nav nepieciešams. Lai fiziska persona saņemtu atvieglojumu par visu taksācijas gadu, iesniegumus Valmieras pilsētas pašvaldībā aicinām iesniegt līdz 2021.gada 31.martam.

NĪN atvieglojumi par īpašumiem, kuros tiek veikta saimnieciskā darbība

NĪN atvieglojumi iepriekšējā apmērā saglabāti nodokļu maksātāju kategorijām par īpašumiem, kuros tiek veikta saimnieciskā darbība un kuri minēti saistošo noteikumu III.nodaļā – par jaunuzceltām un atjaunotām ēkām, būvniecības stadijā esošām daudzdzīvokļu mājām, jaunizveidotiem komersantiem, nodokļa maksātājam par īpašumu, ja tajā tiek veikta regulāra filmu demonstrēšana, nodokļa maksātājam par īpašumu, kura ēkas ir iekļautas pilsētas nozīmes kultūrvēsturisko objektu sarakstā, ja veikta ēkas pārbūve.

Valmieras pilsētas pašvaldība aicina pārliecināties par iepriekšējo periodu NĪN nomaksu, pretējā gadījumā atvieglojumi netiks piešķirti.

Ar visām NĪN atvieglojumu kategorijām iespējams iepazīties saistošajos noteikumos mājaslapā www.valmiera.lv, sadaļā “Pašvaldība” – “Dokumenti” – “Saistošie noteikumi” un likumi.lv.

Aicinām pieteikties paziņojumam e-pastā

Aizvien vairāk iedzīvotāji izmanto iespēju nodokļu maksāšanas paziņojumu saņemt e-pastā un par NĪN norēķināties internetbankā. Pieteikties paziņojuma saņemšanai e-pastā un norēķināties par NĪN var portālā www.e-pakalpojumi.lv, sadaļā “Nekustamais īpašums” vai iesniedzot iesniegumu Valmieras pilsētas pašvaldībā.

NĪN maksājumiem pārcelti termiņi

28.janvāra domes sēdē pieņemts lēmums 2021.gada 31.marta un 17.maija NĪN maksājuma termiņus pārcelt uz 2021.gada 16.augustu.

NĪN apmaksa “Maxima” veikalos no februāra

 Tāpat informējam, ka valmieriešiem no februāra iespējams veikt NĪN apmaksu “Maxima” veikalu kasēs, uzrādot maksāšanas paziņojumu ar svītrkodu. Plašāka informācija šeit.

Jautājumu gadījumā lūgums sazināties ar Valmieras pilsētas pašvaldības nodokļu (nodevu) ekonomisti Ilzi Ķirsi, rakstot e-pastu ilze.kirse@valmiera.lv vai zvanot pa tālruni 64207128 vai 64207856.

Valmieras tehnikums aicina darbā METĀLAPSTRĀDES SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1402 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Labas datorprasmes Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “Metālapstrādes skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Valmieras tehnikums aicina darbā INFORMĀCIJAS UN KOMUNIKĀCIJU TEHNOLOĢIJAS SKOLOTĀJU (profesiju klasifikatora koda Nr.2320 01) Piedāvājam: 1 darba slodzi, 5 darba dienas nedēļā Stabilu atalgojumu (no 1259 EUR mēnesī par 1 slodzi (30 stundas nedēļā), pirms nodokļu nomaksas) Apmaksātu veselības apdrošināšanas polisi (pēc pārbaudes laika beigām) Apmaksātu profesionālo pilnveidi Teicamus darba apstākļus atbalstošā kolektīvā Modernu darba vidi un labus darba apstākļus Prasības pretendentam: Augstākā izglītība nozarē vai profesionālā vidējā izglītība (atbilstoši 3.profesionālās kvalifikācijas līmenim) Pozitīva un radoša attieksme pret darbu Teicama valsts valodas prasme Labas saskarsmes iemaņas Prasme strādāt ar izglītības tehnoloģijām Tālrunis informācijai: Direktores vietniece Līga Ķezbere 22011270 CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas lūdzam sūtīt uz e pastu: personals@valmierastehnikums.lv ar norādi “IKT skolotāja vakancei” līdz 2024.gada 31.maijam plkst. 16:00. Sazināsimies ar kandidātiem, kuri tiks aicināti uz darba pārrunām klātienē. Profesija: PROFESIONĀLĀS IZGLĪTĪBAS SKOLOTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Vadu iela 3, Valmiera, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Izglītība / Zinātne Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31 Izglītības līmenis: Augstākā izglītība (bakalaura grāds)

Mūsu partneri