Valmieras Ziņas

Bez valsts atbalsta jaunu īres namu būvniecība Valmierā joprojām ieceres līmenī

Lasīšanas laiks: 3 min

Pieprasījums pēc īres dzīvokļiem joprojām ir augsts, taču iecere par jaunu īres namu būvniecību Valmierā nekust no vietas, jo pašvaldībai joprojām nav izdevies atrast piemērotus finansējuma avotus, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Kā skaidroja pilsētas mērs, pašlaik pieejamie aizdevuma piedāvājumi neļautu jaunbūvējamos namos nodrošināt vismaz tādu pašu īres cenu, kāda ir divos uzbūvētajos – 5,20 eiro par kvadrātmetru. Vēl nav saņemta atbilde uz kredīta pieprasījumu no Eiropas Investīciju bankas, kas ir pēdējā cerību iegūt aizdevumu ar tādiem nosacījumiem, lai varētu uzbūvēt īres namus par īrniekiem pieejamu cenu. “Valsts programma visu laiku tiek solīta, bet tas velkas tik ilgi. Skatoties uz šī gada valsts budžeta iespējām, nav ticības, ka atradīsies šim mērķim līdzekļi,” secināja J.Baiks. Viņš atzina, ka divu īres namu būvniecība Valmierā drīzāk uzskatāma par veiksmi, kad “visas zvaigznes īstajā laikā sastājās pareizajā vietā”, nevis par sistēmu, kas ļauj pašvaldībām risināt dzīvojamā fonda jautājumu.

Kā uzskata J.Baiks, nesen Valsts kontroles veiktās revīzijas par dzīvojamo ēku drošību secinājumi apliecina to, ka problēma samilzt, jo esošais dzīvojamais fonds nolietojas. “Cilvēkiem vēl nav izveidojusies pareiza izpratne. Daudziem šķiet, ka dzīvokļi viņiem būs uz mūžiem un nekas nav jādara ēku uzturēšanai. Taču viss nolietojas un ir regulāri jāatjauno. Par laimi, valmierieši aktīvi izmanto iespējas ēku atjaunošanā. Līdz ar siltināšanu tiek novērstas daudz tehniskas problēmas, ievērojami pagarinot ēku kalpošanas laiku. Taču ne visur Latvijā situācija ir tik laba. Eiropā tiek atjaunots no 1,5% līdz 2% dzīvojamā fonda gadā. Latvijā esam 20 gados atjaunojuši tikai 2% dzīvojamo ēku. Tādēļ steidzami ir jādomā par esošo ēku atjaunošanu un jaunu ēku būvniecību. Rīgā un Pierīgā dzīvokļu jautājumu atrisina brīvais tirgus, ber reģionos ir nepieciešama valsts iejaukšanās, lai kompensētu tirgus nepilnības. Tādēļ Latvijā ir vajadzīga īpaša mājokļu politika. Tāda ir ne tikai vairākās Austrumeiropas valstīs, bet arī turīgajās Rietumvalstīs. Piemēram, Vīnes pašvaldība ir lielākais dzīvokļu īpašnieks pilsētā, nodrošinot mazāk turīgiem iedzīvotājiem divreiz zemāku īres cenu, nekā brīvajā tirgū.”

J.Baiks atzina, ka jaunajos Valmieras īres namos noteiktā cena 5,20 eiro par kvadrātmetru  daudziem ir par dārgu. Tomēr ir pietiekami daudz ģimeņu, kuras var atļauties šo cenu maksāt. To apliecina tas, ka brīvu dzīvokļu šajos namos nav. Taču Latvijā ir pašvaldības, kurās pirktspēja neļauj noteikt īres cenu, kas dārgāka par 2 līdz 3 eiro par kvadrātmetru. Pie pašreizējām būvniecības izmaksām un banku aizdevuma noteikumiem, uzbūvēt jaunu ēku par 5,20 eiro kvadrātmetrā nav iespējams, kur nu vēl plānot īres cenu 2 līdz 3 eiro kvadrātmetrā. Lai varētu nodrošināt šādu cenu, ir nepieciešama daļēja valsts dotācija vai aizdevumi ar īpašu garu termiņu. Dažās Eiropas valstīs šādiem objektiem tiek izsniegti aizdevumi uz 50 gadiem. Taču Latvijā privātuzņēmējs nevar paņemt aizdevumu ilgāku par 10 līdz 12 gadiem.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

Aicinām darbā AUTOBUSA VADĪTĀJU VALMIERAS AUTOPARKĀ DARBA PIENĀKUMI: pasažieru pārvadāšana saskaņā ar darba grafiku biļešu pārdošana darbs ar elektronisko kases aparātu pasažieru kvalitatīva apkalpošana PRASĪBAS PRETENDENTIEM: D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecība, vēlams 95. kods vēlams D vai D 1 kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs vismaz divi gadi labas saskarsmes un komunikācijas prasmes latviešu valodas zināšanas UZŅĒMUMS PIEDĀVĀ: darbu stabilā uzņēmumā darba samaksu 1850 EUR (pirms nodokļu nomaksas) pilnas sociālās garantijas daļēju ceļa izdevumu apmaksu no dzīvesvietas uz darbavietu 95. koda apmācības apmācību pirms darba pienākumu uzsākšanas veselības apdrošināšanas iespējas iespēju savienot ar darbu citā uzņēmumā ikgadējās un 95. koda apmācības CV ar norādi vakancei „Autobusa vadītājs Valmieras autoparkā” iesniegt: sūtot elektroniski uz info@vtu-valmiera.lv personīgi SIA „VTU Valmiera” personāla daļā darba dienās no plkst.13:00 līdz 16:00 („Brandeļi”, Brandeļi, Kocēnu pagasts, Valmieras novads, Reģ.nr. 40003004220) Informācijai 29231565 * Iesniegtos personas datus SIA “VTU VALMIERA” izmantos, lai konkursa kārtībā noteiktu vakancei atbilstošāko kandidātu. Ja kandidāts vēlas, lai viņa personas dati tiktu saglabāti SIA “VTU VALMIERA” iekšējā datu bāzē ar mērķi tos apstrādāt citos SIA “VTU VALMIERA” personāla atlases konkursos, tad pieteikumā vakancei lūdzam kandidātam norādīt savu piekrišanu personas datu saglabāšanai. Profesija: AUTOBUSA VADĪTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Brandeļi, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Transports / Loģistika Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-31

Mūsu partneri