Valmieras Ziņas

Rubenē tiks atzīmēta Indriķa diena

Lasīšanas laiks: 3 min

Indriķa dienas pasākums, kas šogad Kocēnu novada Rubenē 15. jūlijā notiks jau ceturto reizi, ir kļuvis par atpazīstamu zīmolu ne tikai vēstures un labas mūzikas cienītājiem, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Kocēnu novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Kristers Blūms.

Arī šogad visas dienas garumā aicinām izbaudīt lielisku programmu, kas sāksies ar dievkalpojumu Rubenes baznīcā, bet pēc tā iepazīsimies ar neparastu ekspozīciju Baltajā mājā. Populārzinātniskā konference, kas notiks Rubenes pamatskolā, pulcinās izcilus savas jomas ekspertus, kuru pētījumi un profesionālā darbība ir atzīta ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, savukārt dienas programmu noslēgsim ar iedvesmojošu koncertu.

Indriķa dienas dievkalpojumu vadīs mācītājs Artis Eglītis un Valmieras iecirkņa prāvests Romans Kurpnieks-Logins.

Liepājas Sv. Jāzepa katoļu katedrāles priesteris Andris Vasiļevskis pēta, kolekcionē un atjauno visdažādākos katoļu baznīcas rituālos tērpus.  Viņa bagātīgajā kolekcijā atrodas gan dažādu gadsimtu priesteru liturģiskie apģērbi, gan liturģiskie priekšmeti no visas Eiropas. “Tas ir Eiropas kultūras mantojums. Māksla. Tiesa, ļoti funkcionāla”, saka Andris Vasiļevskis. Priestera kolekcija ir milzīga, taču šogad, Latvijas simtgadi sagaidot, esam izvēlējušies eksponēt liturģiskās tekstīlijas ar nacionālu simboliku. Tos varēsiet aplūkot Baltajā mājā pie Rubenes baznīcas.

Kaspars Kļaviņš, vēstures doktors papildus darbam Latvijas Universitātē, RTU, bijis viesprofesors un pētnieks universitātēs Čikāgā, ASV, Austrālijā, Francijā, un Lielbritānijā, un pēdējo gadu laikā bijis vēstures un starpkultūru menedžmenta profesors Emirātu Tehnoloģiju koledžā Abū Dabī Apvienotajos Arābu Emirātos.

Kaspars Kļaviņš ir vienpadsmit zinātnisku monogrāfiju autors, vairāku grāmatu līdzautors un zinātnisku rakstu autors. Pastāvīgi raksta zinātniskiem izdevumiem angļu, vācu un franču valodā par orientālistikas un arābistikas, viduslaiku vēstures, jauno laiku ideju vēstures, ģermānistikas, filozofijas, ekoloģijas un muzikoloģijas tēmām. 

Absolūti dominējošajam kapitālismam pietiek ar manipulējamu biznesa proletariātu, kas prot apieties ar „modernajām” tehnoloģijām, bet nav spējīgs ne patstāvīgi domāt, ne iedziļināties cilvēces vēsturē. Tā vietā plaši tiek piedāvāti gatavi stereotipi, „viedokļi” un „neapstrīdamas patiesības” visās jomās, ieskaitot reliģiju un morāli.

Aija Taimiņa ir filoloģijas doktore un Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļas vadītāja. Aijas Taimiņas un Kaspara Kļaviņa kopīgais darbs par ticību Latvijas teritorijā Livonijas laikā ir grāmata “Ticība un neticība Livonijā: Mārtiņš Luters & Matiass Knutsens”.

Ar Rubeni vistiešāk saistīts Aijas Taimiņas pētījums par brāļiem Harderiem: Kristofu Harderu pazīstam kā mācītāju un grāmatizdevēju, Johanu Jakobu Harderu arī kā mācītāju, literātu un Rīgas Domskolas rektoru.

Konferencē Aija Taimiņa iepazīstinās ar Rubenē dzimušo apgaismības laikmeta mākslinieku un literātu Voldemāru Dītrihu fon Budbergu.

Boriss Avramecs, doktors mākslās, ir mūzikas vēsturnieks, etnomuzikologs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors. Piedalījies kā vieslektors ne tikai mūsu tuvāko kaimiņvalstu -Igaunijas, Lietuvas un Krievijas, bet arī Vācijas un Lielbritānijas augstskolās, kā arī Stenforda universitātē ASV. 

Boriss Avramecs ir arī mūzikas kritiķis un eksperts, bieži veido radio “Klasika” programmas. Bijis viens no Senās mūzikas festivāla dibinātājiem un organizētājiem daudzu gadu garumā. Tomēr Boriss Avramecs nav tikai mūzikas teorētiķis, viņa pirmā profesija ir vijolnieks un iegūta  ļoti liela praktiskās muzicēšanas pieredzi, spēlējot Latvijas filharmonijas kamerorķestrī. 

Lai arī ar profesionālo mūziku nodarbojos jau gadu desmitiem, nebeidzu brīnīties par to, cik mūzikas pasaule ir fenomenāli liela, dažāda, krāsaina un brīnišķīga”

Edijs Kalekaurs, Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcas mācītājs, stāstīs par to, kā Bībeles fundamentālās pamat mācības vienkārši soli pa solim vientiesīgiem vārdiem savai Rubenes draudzei Harders Kristofs pasniedz savā katehismā.  

Aicinām konferenci apmeklēt kopā ar ģimeni! Bērniem konferences laikā dažādas aktivitātes piedāvās Santa Krasovska.

Dienas noslēgumā aicinām uz Rēzijas Kalniņas un Kaspara Zemīša koncertu “Brīdis pēc vakariņām” Rubenes baznīcā. 

Ieeja pasākumos bez maksas. 

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri