Valmieras Ziņas

Atklās Arta Nīmaņa stikla mākslas izstādi “Saule un mēness”

Lasīšanas laiks: 2 min

Valmieras muzeja Izstāžu namā 30. jūnijā plkst.14.00 atklās mākslinieka Arta Nīmaņa stikla mākslas izstādi “Saule un mēness”, portālu “Valmieras Ziņas” informēja Valmieras pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Bulmeistare.

Artis Nīmanis sevi sauc par “stiklinieku”, jo stikls, brīnumaino iespēju un daudzveidīgo pārvērtību materiāls, ir visu viņa radošo meklējumu pamatā. Arta Nīmaņa mākslinieciskās izteiksmes amplitūda ir plaša. Viņš veido stikla dizaina objektus un rotas, taču viņa darbības fokusā ir arī monumentālāki projekti: funkcionālas un dekoratīvas stikla dizaina detaļas interjeram, arhitektūras objektiem, ekskluzīvas vitrāžas, apgaismes ķermeņi un virsgaismas risinājumi. 

Izstādē “Saule un Mēness” īstenojas mākslinieka pēdējā laika eksperimenti un jaunākās idejas. Autortehnikā stikla virsmai tiek piešķirts spoguļa efekts, kas, laužot gaismas starus, rada optiskas spēles. Izstādes objektiem ir divas lakoniskas formas – aplis un elipse, kas nosacīti simbolizē sauli un mēnesi. Atstarojošo virsmu atspīdumi maina priekšmetu, cilvēku atspulgus un arī telpu, savā veidā “uzsūcot” visu apkārtējo. Skatītājam šī izstāde piedāvā meditatīvu piedzīvojumu un iepazīšanos ar šķietami zināmā materiāla neparastām transformācijām. 

Artis Nīmanis atspoguļo rituālu, kur demonstrē laika cilpu no pagātnes nākotnē. Iedvesmojoties no senajām leģendām un mītiem par spoguļu maģiskajām īpašībām, viņš liek paskatīties uz tiem nevis kā uz ikdienas lietu, bet kā arhetipisku un universālu cilvēciskās esības zīmi. Spogulis vēsturiski tiek uzskatīts par dvēseles, gudrības, patiesības un gaismas simbolu. Latviešu mitoloģijā saulei un mēnesim ir atvēlēta būtiska loma, apliecinot dzīves ritējuma nepārtrauktību. Arī spoguļi gan senāk, gan arī mūsdienās junda cilvēku prātus, ar metafizisko noslēpumainību paver durvis uz neierobežoto iztēli.

Kopš 2004. gada Artis Nīmanis ir zīmola “an&angel” stikla trauku galvenais dizainers. Viņa veidoto trauku estētika balstās formas lakonismā un stiklam netradicionālā apstrādes tehnoloģijā, kas ļauj to pārklāt ar tēraudu, radot virsmu ar spoguļa efektu. Saņēmis prestižo “Red Dot Award” dizaina balvu. “an&angel” trauku kolekcija “Deco”, kā arī “Black&White”, “Northern Lights” un “In Between” kolekcijas atrod interesentus Eiropā, Krievijā, ASV, Dienvidamerikas valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos, Honkongā, Singapūrā, Indonēzijā un Japānā. 

Autora darbi iekļauti Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Dizaina mākslas kolekcijā, savukārt 2016. gadā mākslinieka rīkotā izstāde “FRAGILE” Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā guva plašu skatītāju atsaucību. Jāpiemin, ka arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvā tika gūts atzinīgs novērtējums nominācijā “Mākslas izstādes”. 

Mūsu partneri