Valmieras Ziņas

Artūrs Tereško un viņa tējas

Lasīšanas laiks: 2 min

Otrdien, 6.aprīlī, Valmieras Kultūras centrā pulcējās interesenti, lai tiktos ar Artūru Tereško un uzzinātu ko vairāk par viņa slavenajām tējām un fitoterapiju (grieķu v. phyton – augs).

No grāmatām un filmām, no vecmāmiņu un vecvecmāmiņu laikiem daudz dzirdēts par latviešu zāļu sieviņām, kas pļavās un mežos vāca dažādas zālītes, saknītes un ziediņus, lai palīdzētu sev, savai ģimenei un arī citiem cilvēkiem, ārstējot dažādas slimības. Kopš 1995.gada Latvijā pazīstams arī „zāļu vīrs” – Artūrs Tereško. Kopā ar sievu Baibu viņš ir nodibinājis savu uzņēmumu, kas ražo 30 dažādas zāļu tējas: nierēm, imunitātes stiprināšanai, kuņģim, organisma attīrīšanai utt. Kopumā ražotnē strādā astoņi cilvēki, bet vajadzīgos augus piegādā 10 zemnieku saimniecības.

Prezentācijas laikā fitoterapeits stāstīja un rādīja gan zināmas, gan nezināmas lietas par augu nozīmi cilvēces vēsturē, fitoterapijas uzdevumiem un iespējām, tika minēti gan saponīni, terpēni, flavonoīdi un citi parastajam cilvēkam nezināmi svešvārdi, gan tādi augi, puķes, koki un nezāles, kas pazīstami ikvienam: kliņģerītes, zeltslotiņas, citronliāna, asinszāle, kaķpēdiņa, strutene, vilkābele, bārbele, gārsa, vīgrieze, ehinācija, priežu pumpuri…

Daudzus gadus cilvēki aizrāvās ar veikalos pirktajām un nezin kur un kā ražotājām maisiņu tējām, taču tagad cilvēki atgriežas pie Latvijā audzētajiem un dabiskajiem produktiem, vienīgi reizēm pietrūkst zināšanu, lai paši pļavās atrastu un atpazītu vajadzīgos augus. Kā uzsvēra Artūrs Tereško, ārstniecības augu vākšana mūs vieno ar dabu, bet cilvēka „degviela” un enerģija ir ne tikai pārtika, bet arī ūdens, saule un gaiss. Liela nozīme ir arī informācijai, ko cilvēks ik dienu saņem. Vēl tika pieminēts sengrieķu ārsta Hipokrāta vēlējums – lai tavs uzturs ir tavas zāles!

Pēdējos trīs gadus Artūru Tereško nodarbinājusi doma par panaceju jeb brīnumlīdzekli, kas derētu visām (vai vismaz daudzām) kaitēm. Ir gan teiciens, ka tas, kas der visam, neder nekam, bet fitoterapeitam šķiet, ka viņš šādas brīnumzāles tomēr ir atradis un cer, ka tām ar laiku izdosies iekarot arī pasaules tirgu. Šis brīnumlīdzeklis ir bērza tāss. Kombinācijā ar citiem augiem tiek izmantots bērza tāss sausais ekstrakts, kas satur betulīnu. Jau šajā vakarā varēja iegādāties ne tikai Artūra Tereško tējas un sarakstītās grāmatas, bet arī jaunās kapsulas .

Skatoties uz zālē esošo publiku, Artūrs Tereško secināja, ka sievietes ir ne tikai ģimenes pavarda turētājas, bet arī ģimenes veselības sargātājas. Vasarā, ravējot dārzu un atceroties šo lekciju, varbūt daudzas saimnieces padomās, kur likt  izrauto pieneni, nātri un gārsu – mest komposta kaudzē, griezt salātos vai žāvēt tējai.

Aktuālais jautājums

Kas, jūsuprāt, ir Valmieras sports nr.1?

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA "Lat Met" pamatā ir metālapstrādes uzņēmums, kas specializējies praktisku dekoratīvo metāla izstrādājumu ražošanas jomā (vieglie metāla izstrādājumi), pasūtījumi tiek izgatavoti gan pēc privātpersonu, gan industriālo klientu pasūtījumiem. Margas, kāpnes, tirdzniecības stendi, vides priekšmeti, parka soliņi, velo statīvi, nojumes, metināti nestandarta izstrādājumi būvniecībai un mašīnbūvei. Sadarbības partneri Latvijā un Skandināvijā. SIA "LAT MET" aicina darbā metinātāju Galvenie amata pienākumi: Metināšanas darbi izmantojot MIG/MAG, jāmetina margas, kāpnes u.c. Metināšanas darbu veikšana vadoties pēc rasējumiem SIA "Lat Met" nodrošina: Darba veikšanai nepieciešamos apstākļus, vidi un iekārtas Paveiktajam darbam un kvalifikācijai atbilstošu atalgojumu Prasības pretendentiem: Darba pieredze metināšanā (metālapstrādē) Spēja patstāvīgi un kvalitatīvi veikt darba uzdevumus Prasme lasīt tehniskos dokumentus Pozitīva attieksme, motivācija strādāt un mācīties Par priekšrocību tiks uzskatīts: Pieredze metālapstrādē Prasme metināt ar TIG Darba vieta: Rubenes metāla apstrādes cehs "Meistari", Rubene, Kocēnu pag., Valmieras nov., LV-4227 (300 metri no Rubenes baznīcas), saskaņā ar montāžas grafiku klientu objektos. Atalgojums : 1460,00 EUR (Bruto) Papildus informācija Mob. 27314092 (Artis) Profesija: METĀLMATERIĀLU METINĀTĀJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Meistari, Kocēnu pag., Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2024-05-29

Mūsu partneri