Valmieras Ziņas

Noderīgi padomi sarkanvīna izvēlei

Lasīšanas laiks: 3 min

Vīna izvēle ir vesela zinātne, kas prasa pieredzi, gatavību apgūt jaunas zināšanas un piedzīvojumu meklētāju garu, lai eksperimentētu ar jaunām garšas niansēm. Īpaši uzmanīgiem ar vīna izvēli jābūt tiem, kas tikko sākuši ceļojumu vīnu pasaulē – ir viegli apjukt, stāvot pie plaukta ar plašu dzērienu izvēli. Lai atvieglotu iepirkšanās procesu, veikalu tīkls „AlkOutlet” kopā ar Latvijas ievērojamākajiem vīnziņiem ir sagatavojis noderīgus padomus sarkanvīna izvēlē, kas palīdzēs atrast labāko variantu un piemeklēt tīkamāko garšu.

Lai saprastu, kādu vīnu izvēlēties, ir jāatbild uz diviem svarīgiem jautājumiem. Pirmais – kādam mērķim vīns tiek izvēlēts? Ja vīns ir paredzēts sarīkojumam pie dabas ar šašlikiem un vienkāršām uzkodām, ir vērts skatīties uz vieglu vīnu plauktu, turpretī dārgs un piesātināts vīns tādā pasākumā nebūs iederīgs. Ja sarīkojums ir svinīgs un paredz solīdu ģērbšanās stilu, arī vīnam jābūt pienācīgas kvalitātes. Daudzi veikali atvieglo savu pircēju izvēli, piedāvājot norādes par vīna kvalitāti.

Otrs punkts, kam jāpievērš uzmanība, ir katra paša garšas izjūta. Nav jāiegaumē visu degustēto vīnu garša un zīmols, taču būtu ieteicams iemācīties pamata vīnogu šķirnes, lai, redzot vēl nepazīstamu vīnu, varētu paredzēt, ko no tā var gaidīt. Vieglajos augļu vīnos ir maz tanīnu – vielu, kas rada velkošo sajūtu, tiem parasti ir gaišāka krāsa un rotaļīgāks noskaņojums. Ja vēlaties šādu vīnu, meklējiet itāļu Valpoličellas reģiona un ‘Barbera’, granātābolu un Austrālijas ‘Tarrango’ vīnu. Ja vīns ir tumšs un ar biezu konsistenci, arī garša būs komplicētāka: sajutīsit upenes, šokolādi, mentolu un koksnes nianses. Ja šādas garšas uzrunā, lieciet iepirkumu grozā ‘Merlot’, ‘Cabernet Franc’, ‘Cabernet Sauvignon’, „Barolo” un ‘Negroamaro’ vīnu. Ja prasās pēc mēreni izteiktas un maigas garšas, meklējiet vīnus, kas ražoti no vīnogām ar biezu mizu. To garšas buķetē dominēs vaniļa, plūmes, zemenes, avenes un dažādi garšaugi. Šādu garšu cienītājiem noteikti patiks ‘Nero d’Avola’, Rjohas, Jaunās pasaules ‘Pinot Noir’ un ‘Merlot’ vīns. Visbeidzot, vīni ar izteikti spēcīgu, specifisku, pikantu un piparotu buķeti parasti tiek izturēti ozolkoka mucās. Tie ir ‘Primitivo’, ‘Pinotage’, Argentīnas ‘Malbec’ un Jaunās pasaules ‘Shiraz’, ‘Syrah’ vīni.

Pasniegšanas māksla

Regulāri degustējot vīnus, drīz vien kļūst skaidrs, ka daži vīni vislabāk garšo atdzesēti, bet citi ir baudāmi tikai istabas temperatūrā, jo aromātiskās vielas, kas atrodas vīnos, atklāj garšas buķeti dažādu temperatūru ietekmē. Tieši tāpēc izvēlētā temperatūra var vai nu sabojāt, vai atvērt vissmalkākās vīna garšas buķetes nianses. Pussausajiem un viegli sausajiem sarkanvīniem ieteicamā pasniegšanas temperatūra ir 10-12 °C, saldie sarkanvīni atklāsies 14-16 °C temperatūrā.

Ir ļoti svarīgi pasniegt vīnu skaistās, kvalitatīvās glāzēs. Ne velti mēdz teikt, ka glāzes kvalitāte ietekmē arī vīna garšas uztveri. Labai sarkanvīna glāzei ir paplats, apļveida kauss, kas augšdaļā ir nedaudz sašaurināts, tādējādi ļaujot izbaudīt katram sarkanvīnam raksturīgo aromāta buķeti. Sarkanvīna glāžu tilpums parasti ir 100-350 ml, to piepilda līdz vienai trešdaļai vai pusei glāzes tilpuma.

Saderība ar ēdienu

Sarkanvīna saderība ar ēdienu ir ļoti komplicēta, jo sarkanvīns nav viens, vienots jēdziens – tie ir ļoti dažādi, katrs ar savu, dažkārt spītīgu, raksturu. Viegls vīns būs baudāms kopā ar gaļu, grilētiem ēdieniem, ceptu vistu un cūkgaļu, šašliku, šķiņķi, zivīm, mēles delikatesēm un krēmīgu pastu. Tumšas krāsas un komplicētas garšas, kā arī pikantie vīni sader ar sarkano gaļu, grilētiem ēdieniem, biezām mērcēm, pīli, zosi, medījumu, kūpinātām desiņām, taču izvairieties tos pasniegt kopā ar aukstajiem gaļas ēdieniem un atcerieties, ka šādi vīni mazliet noplicina zivs garšu un var konfliktēt ar pikantiem ēdieniem. Savukārt viegli vīni, kas nav stiprāki par 11,5 %, ideāli sader ar vieglām uzkodām: balto gaļu, desu un maigiem sieriem. Arī paša garšas izjūtām un vēlmēm neapšaubāmi ir liela nozīme vīna saderības ar ēdienu veidošanā, tāpēc ikviens ir aicināts eksperimentēt un atrast savas oriģinālās kombinācijas.

Alkohola lietošanai ir negatīva ietekme uz veselību.

Alkoholiskos dzērienus ir aizliegts pārdot, iegādāties un nodot nepilngadīgām personām.

Aktuālais jautājums

Vai Jūs šķirojat bioloģiskos atkritumus

Paldies par balsojumu
Jūs jau esat nobalsojis!
Lūdzu izvēlieties variantu!

Piedalies satura veidošanā

Tavā apkārtnē ir noticis kas interesants? Vēlies, lai mēs par to uzrakstām?

Iesūti, un mēs to publicēsim!

iesūtīt rakstu

SIA „Firma Madara’89”, Reģ.Nr. 4003115846 - viens no lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem, kas veiksmīgi darbojas pārtikas mazumtirdzniecībā, piedāvā darbu pārdevējam (-ai) veikalā “top!” Strenčos, Valkas ielā 2. Galvenie darba pienākumi: Pārtikas un nepārtikas preču tirdzniecība; Pircēju apkalpošana pie kases; Preču pieņemšana, pasūtīšana, uzskaite, izvietošana tirdzniecības zālē; Preču realizācijas termiņu, marķējuma, kvalitātes, uzglabāšanas apstākļu un atbilstošas temperatūras kontrole. Prasības kandidātiem: Vēlama pieredze pārtikas tirdzniecībā; Precizitāte, atbildības sajūta. Piedāvājam: Veselības apdrošināšana; Papildus sociālās garantijas pēc nostrādāta gada; Svētku dāvanas; Atmaksātus papildatvaļinājumus; Profesionālās un personīgās izaugsmes iespējas; Interesantu darbu stabilā uzņēmumā, mūsdienīgu darba vidi; Darba alga no EUR 880-930 (bruto); Darba laiks maiņās no plkst. 8.00-22.00. CV lūdzam sūtīt uz e-pastu: cv@madara89.lv, ar norādi – pārdevējs Strenčos vai pieteikties personīgi, vai WhatsApp +371  29 906 049. Profesija: MAZUMTIRDZNIECĪBAS VEIKALA PĀRDEVĒJS Darba vietas adrese: LATVIJA, Valkas iela 2, Strenči, Valmieras nov. Darba veids: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Tirdzniecība / Mārketings Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz noteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-07-18 Kontaktpersona: top! STRENČI CV lūdzam sūtīt uz e-pastu vai pieteikties sūtot ziņu uz WhatsApp

"Valmieras piens", AS piedāvā darbu laborantam (-ei). JA TEV IR: Profesionālā vidējā izglītība pārtikas rūpniecībā; Kvalitātes vadības, vides pārvaldības, produkta nekaitīguma un drošuma sistēmu standarta prasību pārzināšana; Atbildības sajūta; Iespēja strādāt maiņu darba grafiku no plkst. 5.30 -15.00 un no plkst. 10.00-22.00. MĒS TEV UZTICĒSIM: Kontrolēt produkcijas ražošanas tehnoloģisko procesu un iekārtu, inventāra higiēnas stāvokli. Veikt tehnoloģisko parametru un gatavās produkcijas fizikāli-ķīmiskās, sensorās analīzes, atbilstoši izstrādātam plānam, novērtēt rezultātu atbilstību uzņēmuma standartiem, specifikācijām. Noformēt laboratorijas pierakstus, kvalitātes apliecības gatavai produkcijai. MĒS PIEDĀVĀJAM: Dinamisku darba vidi; Apmācību, uzsākot darbu; Bruto darba algu sākot no 1190 līdz 1250 eiro; Veselības apdrošināšanu pēc pārbaudes laika; Bezmaksas iknedēļas pārtikas produktu komplektus un citus labumus. Sazināsimies ar Tevi, ja tiksi izvirzīts nākamai atlases kārtai. Nosūtot savu CV, pretendents piekrīt, ka AS “Valmieras piens”, Reģ. nr. LV 40003020475, kā datu pārzinis, veiks personas datu apstrādi CV atlases procesā. Profesija: LABORANTS Algas izmaksas veids: Laika darba alga Darba vietas adrese: LATVIJA, Rīgas iela 93, Valmiera, Valmieras nov. Darba laika veids: Summētais darba laiks Darba veids: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Slodze: Viena vesela slodze Darbības joma: Ražošana Pieteikto vietu skaits: 1 Līgums: Darbinieka amats uz nenoteiktu laiku Aktuāla līdz: 2025-08-31 Darba sākšanas datums: 2025-07-07 Kontaktpersona: Sannija Novika Izglītības līmenis: Profesionālā vidējā izglītība

Mūsu partneri